Ovo je potpuno blokovska podjela svijeta i obračuna

- Rat u Ukrajini bio je samo inicijalna kapisla za međunarodni obračun koji trenutno postoji između ova dva bloka; zapadne bogate demokratije i saveza azijskih sila. Iza svega toga stoji pokušaj starih elita da sačuvaju stari svjetski poredak i novih  elita koje bi da naprave novi svetski poredak po svojim uslovima, rečeno je u emisiji Globalno BN televizije.

Republika Srpska 28.02.2024 | 22:39
Ovo je potpuno blokovska podjela svijeta i obračuna

Nalazimo se u potpunoj blokovskoj podjeli svijeta i njihovom obračunu. S jedne strane kolektivni Zapad, bogate demokratije predvođene Sjedinjenim američkim državama i Evropskom unijom, a sa druge, savez azijskih trenutno autokratskih sila i država koje imaju rastući uticaj. To su Ruska Federacija Kina i Iran, kaže analitičar Mišel Zubenica.

"Dakle krenulo se s Ukrajinom ali zaboravljamo da su poslije toga  krenuli sukobi na Kavkazu, na Bliskom istoku. Iza svega toga stoji pokušaj starih elita da sačuvaju stari svetski poredak i novih  elita koje su se javile na istoku je da naprave novi svetski poredak po nekim svojim uslovima."

"Mi sada prisustvujemo jednoj poodmakloj fazi obračuna Amerike i Evrope zajedno protiv Rusije i dok je Rusija u vrijeme Jeljcina bila tako slaba, čekala kredite od Amerike, pa je zažmurila i na agresiju na Jugoslaviju, ona je bila dobra. Onoga trenutka kad je Putin rekao da povedu računa,  da ne može na takav način, da je Rusija velika geopolitička sila koja ima svoje mjesto u svijetu i da oni to moraju poštovati, došli su do zaključka da širenjem NATO-a na istok, da su zidine Kremlja došle u Evropu. Ne, vi ste išli na Istok. I to je došlo do tačke da ne može dalje." kaže Vinko Pandurević, general u penziji.

 Rečeno je i da će ovogodišnji izbori u Americi, Evropskom parlamentu, Rusiji i eventualno Ukrajini, globalno promijeniti dosta toga. Očekivati je da će Putin ostati na vlasti u Rusiji ali ove godine imamo celokupne ključne izbore, smatra Demo Beriša, iz Matice Albanaca u Srbiji.

"I tu će se definisati jedna drugačija politika od dosadašnje. Imamo izbore u Americi koji isto tako utiču direktno na ponašanje i događaje u Ukrajini, pa izbori u Evropi.. Ovo će promijeniti kompletan svet pa će između ostalog uticati i na ove naše prostore, jer niko više neće biti tako siguran u ono što ga čeka".

Evropa mora, bez obzira na sve probleme i okolnosti, nastaviti sa podrškom Ukrajini jer se smatra da se time brani bezbednost cijele Evrope.

"Sami evropski političari kažu, čak i kad bi Amerika odustala od vojne pomoći Ukrajini, kad bi Amerika u slučaju pobede Trampa htela da izađe iz ovog sukoba kao jedna strana koja pomaže Ukrajini, da bi Evropa morala da nastavi dalje da pomaže, čak i da zameni to što Amerika više neće pomagati Ukrajini jer se radi o ratu na evropskom kontinentu, radi se o bezbednosti evropskih država, i da bi samim tim oni kupovali svoju bezbednost koja je ipak najvažnija." zaključuje Zubenica.

Pandurević kaže da je ovo "Dan D" i za Istok i za Zapad.

"Desiće se neki način angažovanja snaga Evrope i NATO-a na prostoru Ukrajine, da li bilaterlano, pod nekom drugom zastavom, ukrajinakom zastavom, ali će oni morati pružiti pomoć Ukrajini, i ako shvate da ne mogu Ruse zadržati nego samo na Dnjepru, onda će početi pregovori. Sa ove pozicije pregovora nema".

Kraja rata ove godine neće biti jer su postavljeni pogrešni ciljevi kaže, Beriša.

 "Ne želi Amerika i Evropa. Kažem pogrešan imaju cilj. Da promene svoj cilj, veoma brzo bi taj rat bio gotov. U ovom trenutku poraziti Rusiju, takav cilj postaviti, je pogrešan cilj."

Treba sačuvati Ukrajinu barem ovakvom kakva je trenutno, jer se može doći u poziciju da Ukrajina u potpunosti nestane, i jedino Rusija može da sačuva Ukrajinu, rečeno je u emisiji Globalno.

(BN) Foto: BN

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

F15

28.02.2024 23:29

A hoce li BiH prezivjeti?

ODGOVORITE
Name

Foo7

29.02.2024 05:52

Ko prezivi pricace se,ovo je podjela tajkuna i bijede.

Name

Re

29.02.2024 06:25

BiH je faktor u tim kretanjima koliko i ja sam..

Name

Re F15

29.02.2024 06:27

To pitaj vidovitu Džemilu.

Name

Zep

29.02.2024 07:17

Ona ce biti podjeljena umjesto na 3 na 2 bloka, ili ce u gorem slucaju, biti samo vojni poligon..

Name

Ruski svijet

29.02.2024 09:00

Ce biti kako je oduvijek i bio dok postoji planeta.

Name

Yu

29.02.2024 04:16

Sve neki pametnjakovici,mozda ce kisa a mozda i nece.

ODGOVORITE
Name

GEOPOLITIČKI MAG,SRPSKI

29.02.2024 04:49

USAVRŠIO ZNANJE,ODGULIVŠI BUVARU ,ZA RATNE ZLOČINE!

ODGOVORITE
Name

Vagner

29.02.2024 06:17

Kraj rata ce bit kad kijev padne i kraj

ODGOVORITE
Name

Micko

29.02.2024 07:38

Forsira se prica o zapadnoj demokratije koja je sve samo ne demokratija. Prica se o starom i novom svjetskom poretku. Niko stari ne bi dirao da nije posto nakaradan, izopacen, maligan...

ODGOVORITE
Name

"Bravo"

29.02.2024 07:43

Gdje nađoste ove BiH dušebrižnike sve "stručnjak do stručnjaka "a država propada ako je i od vas previše je !

ODGOVORITE
Name

Hoce

29.02.2024 08:19

i Ukrajina ce u okviru NATO i EU obadvije

ODGOVORITE
Name

XXL

29.02.2024 09:35

E majko moja ko komentarise svetsku politiku, dajte ljudi hajte nesto radite, ovi penzioneri neka idu šetati i igrati šah, ili još bolje neka love ribu.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

29.02.2024 10:19

Dovoljan je samo jedan incident, u ovako složenoj vojno- politićkoj situaciji, pa da dođe do globalnoga sukoba, i trećeg svjetskog rata, a tada bi sve opcije bile otvorene, pa i upotreba taktićkog nuklearnog naoružanja!

ODGOVORITE