BiH prati stavove EU kada je u pitanju rat u Ukrajini

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto održala je u Tirani bilateralni susret s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u okviru Samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Bosna i Hercegovina 28.02.2024 | 22:22
BiH prati stavove EU kada je u pitanju rat u Ukrajini

Krišto je na početku susreta kazala da Bosna i Hercegovina snažno podržava teritorijalni integritet Ukrajine i čvrsto stoji uz Ukrajinu u njenim naporima za očuvanjem suvereniteta i sigurnosti.

Iskazala je saosjećanje s ukrajinskim narodom naglasivši da razumije i dijeli njihovu bol i patnju kroz koju prolaze.

Istakla je da u skladu sa našim opredjeljenjem za evropske i civilizacijske vrijednosti, Bosna i Hercegovina u potpunosti prati stavove Evropske unije u vezi s spoljnom politikom kada je riječ i o odnosu prema ratu u Ukrajini.

 

Naglasila je kako kao predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, osjeća duboku odgovornost prema svojoj domovini i regiji u cjelini, obzirom da je naša zemlja doživjela bespuće rata. Bosna i Hercegovina ima bogatu istoriju i kulturu koja sve koji žive u njoj obavezuje da budemo aktivni učesnici u promovisanju mira, stabilnosti i prosperiteta.
 
„Stoga, želim naglasiti kako je Bosna i Hercegovina spremna učestvovati u svim inicijativama koje promovišu mirno rješenje sukoba i izgradnju povjerenja među stranama“, kazala je predsjedavajuća Krišto.
 
Iskazala je uvjerenje da će predanost saradnji s evropskim partnerima omogućiti zajedničko djelovanje u rješavanju kriza i izgradnji prosperitetne budućnosti za cijelu regiju.
 
Predsjednik Zelenski se zahvalio na dosadašnjoj podršci i kazao da će Bosna i Hercegovina biti pozvana na skorašnji Mirovni samit u Švajcarskoj.
 
Na kraju sastanka Krišto je još jednom čestitala predsjedniku Zelenskom i ukrajinskom narodu na otvaranju pregovora s EU.

Kazala je kako BiH takođe u mjesecu martu očekuje otvaranje pregovora i dijeli zajedničku viziju za bolji i sigurniji život svih u Evropi i širom svijeta.

(Vijesti.ba) Foto:X

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Praseci

28.02.2024 22:39

A koliko si mu municije obecala?

ODGOVORITE
Name

Hm

28.02.2024 23:03

Koliko su napravili za njih u Bihaću. Sve će to nama u bosni izaći na nos!

Name

Re

29.02.2024 06:21

Koliko je granata otišlo iz Travnika, Goražda, Pretisa, Bihaća Boga pitaj. Sve su te granate dospjele u Ukrajinu. I koriste se protiv majke Rusije. Naravno sve to ide preko EU,koja od nas kupuje i te iste granate poklanjaju Ukrajini.

Name

Nebojimo se

29.02.2024 07:15

Ne bojimo se mi patuljaka

Name

Muto

28.02.2024 23:13

Sta burle kaze na to.

ODGOVORITE
Name

11903

29.02.2024 07:05

Ako uzmemo da ovo nije fotomontaža ispade da je burle patoloŝki lažov?

Name

Ekonomista

29.02.2024 06:10

BiH biće pozvana na samit o mirovnim pregovorima ? Kakvi mirovni pregovori bez učešća Rusije , to je kao smotra folklora ..Zašto Krišto nije direktno postavila pitanje ustavne decentralizacije Ukrajine kao rješenje koje je nudjeno prije početka sukoba .

ODGOVORITE
Name

Prika bn

29.02.2024 18:56

Čiju si djecu obećala da ćeš poslat da gine nizašta. Kad uđeš u nato onda nema hoću neću, moraš. Nato će da gura manje saveznike, a on će iz vazduha i iz nekog okeana da daje podršku. Teško onom ko bude morao da ide

Name

Ipak

29.02.2024 07:56

Sasvim je u redu što je Zelenski i od BiH, tačnije Borjane Krišto dobio podršku u odbrani integriteta i suvereniteta svoje zemlje.Međutim, kada je u pitanju pomoć Ukrajini u naoružanju i municiji takva pomoć BiH zvanično nije moguća jer nema saglasnoti od strane Srpske. Međutim, prema pisanju federalnih medija oružje i municija iz BiH ipak se isporučuje Ukrajini ali ne direktno već preko Poljske i još nekih zemalja.

ODGOVORITE
Name

EU pomozi robovima sistema

29.02.2024 08:40

U tu je malo pretjerala da BiH očekuje otvaranje pregovora za EU. Ko će nas sa Dodom da im pravi zbrke i ucjene.Neda nama ni Dodo ni Covic ni sad eto trojka nikako naprijed. Čvrsto rade na propasti puta ka EU. Samo EU moze progledati kroz prste radi gradjana da se riješe ovih Sotona i izrabljivača i da se primjenjuju i poštuju zakoni EU a ne kao sad svaki konsultivni vodja hoce da ima svoj sud i svoje privatne sudije a i ostale svoje privatne ustanove kojim moze sam upravljati i odlučivati.

ODGOVORITE
Name

Neđo.29.02.2024

29.02.2024 21:33

Viste robovi u glavi,ućete u EU kad navrbi rodi grožđe.Primaju vas samo u NATO mesaru,jer treba da ginete za njihove interese i pljačku tuđih zemalja.

Name

Simo

29.02.2024 11:36

Mogla je ta bedevija otici na front da se izprdi ta kontaminira Ruse. Boze moj ko predstavlja narod, coviceva baba

ODGOVORITE
Name

Profesionalac

29.02.2024 15:39

A šta kaže Mile,Bojana je Čovićeva,ili se i On slaže, braća po babine linije...

ODGOVORITE