Jedini džokej na svetu koji je mrtav pobedio na konjskim trkama!

Ovo je možemo reči jedna mala zanimljiva priča o jedinom džokeju na svetu koji je mrtav popedio na konjskim trkama.

Zanimljivosti 22.01.2024 | 15:34
Jedini džokej na svetu koji je mrtav pobedio na konjskim trkama!

Veruje se da je Frenk Hejs jedini džokej u istoriji koji je pobedio na zvaničnoj trci konja dok je mrtav. Doživeo je srčani udar dok se takmičio u njujorškom Belmont parku 1923. godine

Prema Frankovoj majci, mladi dečak iz štale i šegrt džokej oduvek je voleo konje i sanjao je da jednog dana postane stalni trkački džokej, pa kada je konačno dobio priliku da se dokaže u trci od 2 milje i 12 skokova u Belmont parku, iskoristio je priliku.

Frenk Hejz je voleo da trenira konje, a jedan od njegovih favorita bio je Sveet Kiss, sedmogodišnja neupadljiva kobila o kojoj čak ni njeni vlasnici nisu razmišljali.

Imala je kvotu 20-1 u velikoj trci i nije se očekivalo da će izvesti nešto izvanredno, ali Frenk je verovao da može da pobedi, pa su mu vlasnici Sveet Kiss-a dali priliku da to dokaže. Ovo bi bila njihova jedina zajednička trka, ali ona koja će se pamtiti vek kasnije.

Imati priliku da se dokaže na velikoj trci u njujorškom Belmont parku je Franku značilo sve, ali postojao je jedan veliki problem. …

Imao je gotovo 64 kilograma što je bilo previše za džokeja, i morao je brzo da smrša. Rečeno mu je da je jedini način na koji može da učestvuje u trci da smrša na 58 kilograma ali sa samo nekoliko dana do kraja, to je bio gotovo nemoguć cilj. Ali Frenk nije hteo da dopusti da ga životna prilika prođe…

Prema Buffalo Morning Ekpress-u, Frenk Hejs se upustio u napornu rutinu mršavljenja koja je uključivala sate intenzivne vežbe i minimalan unos hrane, ali sa samo 24 sata pre trke, i dalje je imao 4.5 kg. preko granice.

Zato se još jače gurnuo, uskraćivao sebi vodu i znojio se kao lud da bi napravio težinu. On je to i uradio, ali dok se penjao u sedlo za trku, bio je vidno slab i izmoren

4. juna, Frank Haies je ušao u istoriju….

Posle sjajne trke koja je gledaoce držala na ivici mesta, Sveet Kiss je prvi prešao ciljnu liniju, pobedivši favorita navijača Gimea glavom. Bila je to šokantna pobeda koju niko, a ponajmanje vlasnici konja, nije očekivao, pa kada su došli da vode Sveet Kiss u krug pobednika, gotovo da nisu primetili da nešto nije u redu sa džokejem.

Frenk Hejs je nepomično ležao u sedlu, a lekar  ga je ubrzo proglasio mrtvim. U nekom trenutku tokom trke, doživeo je srčani udar i pao protiv Sveet Kiss-a, ali nikada nije pao. Stručnjaci su primetili da je Sveet Kiss lagano skrenuo dok se približavao poslednjem skoku, što je kasnije pripisano džokeju koji se previše spuštao napred. Bila je to bizarna pobeda, ali pošto je džokej ostao na konju sve dok nisu prešli cilj, rezultat je bio validan!

U to vreme, novine su pisale da su se “napor i uzbuđenje pokazali prevelikim“ za Frenka Hejsa, ali malo ko je znao za njegove postojeće zdravstvene probleme, koji su nesumnjivo bili pogoršani njegovom ekstremnom rutinom mršavljenja.

Hejs je postao prvi džokej koji je pobedio u trci konja dok je bio mrtav u sedlu, a njegovo ime je postalo legenda sporta, iako mu je ovo tek druga trka.

Što se tiče Sveet Kiss-a, nikada se više nije utrkivala, jer je tragedija Frankove smrti učinila da džokeji ne žele da je jašu. Neki izvori su tvrdili da je dobila nadimak “Slatki poljubac smrti“.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar