U Slovačkoj će praviti put od recikliranih opušaka cigareta

U Slovačkoj odnosno u Bratislavi će se asfaltirati (prviti) put od opušaka cigareta Procenjuje se da samo trećina opušaka od 18 milijardi cigareta popušenih širom sveta svakog dana završi u kanti za smeće ili reciklažu.Slovački grad Bratislava je pionir u novom načinu recikliranja opušaka.

Zanimljivosti 08.01.2024 | 16:03
U Slovačkoj će praviti put od recikliranih opušaka cigareta

Kompanija za upravljanje komunalnim otpadom glavnog grada Slovačke najavila je novi pokušaj prikupljanja i ponovnog korišćenja odbačenih cigareta za 2024.

Tokom gradskih božićnih pijaca, grupa je isprobala specijalne kontejnere dizajnirane da sakupe i standardne filtere za cigarete i one koji se nalaze u modernim zagrejanim duvanskim uređajima kao što su vape.

Grad planira da od bačenog materijala napravi asfalt za puteve. Vlasti se nadaju da će ovo doprineti čistijim ulicama i praktičnoj ponovnoj upotrebi otpada.

Bratislavska gradska firma za upravljanje otpadom Odvoz a Likvidacia Odpadu (OLO) saopštila je da će od 2024. postavljati specijalno dizajnirane kontejnere za odbačene cigarete na javnim događajima.

Iako ovo samo po sebi nije inovativno, njihova upotreba za opuške je prva u svetu.

U saradnji sa Gradskim većem Bratislave i kompanijama SPAK-EKO i EcoButt, OLO će pomoći da se otpadni materijal pretvori u asfalt za puteve.

“Ako posetioci festivala, trke, pijace ili drugog urbanog događaja bace opuške u poseban kontejner, oni će doprineti ne samo čistijoj životnoj sredini, već i materijalnom oporavljanju ove vrste otpada“, Martina Čehova, menadžerka cirkulara ekonomije u OLO, navodi se u saopštenju za javnost.

U zajedničkom projektu biće napravljeni korišćeni filteri za cigarete u specijalna vlakna koja potom mogu da postanu dodatak za pripremu asfalta za upotrebu na putevima izveštava euronews

Napominjemo vas da u Slovačkoj se nalazi prvi put na svetu napravljen od opušaka,p ut je napravio EcoButt koristeći bačene cigarete.

Nalazi se u Žiar nad Hronom u centralnom regionu zemlje i navodno je prvi te vrste u svetu.

Iako se Bratislava nada da će povećati reciklažu cigareta 2024. sa ovom novom šemom, to neće biti prvi put da se filteri koriste za pravljenje puteva.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar