Gdje se nalazi najskuplja jelka na svijetu

Iako hrišćanski praznici nisu njihova tradicija, to Ujedinjenje Arapske Emirate, Japan i Kinu nije spriječilo da ove godine imaju najluksuznije novogodišnje jelke na svijetu.

Zanimljivosti 03.01.2024 | 16:37
Gdje se nalazi najskuplja jelka na svijetu

Za protekli katolički Božić i svečani ulazak u 2024. godinu, u holu luksuznog hotela Emirates Palace u Abu Dabiju, postavljena je jelka čija se vrijednost procjenjuje na 11,4 miliona dolara.

Ukupan trošak jelke nije proizašao iz same strukture, čija cijena nije premašila ni nekoliko hiljada dolara. Riječ je u ukrasima koji su postavljeni na jelku i oko drveta, a riječ je o izuzetno velikom broju ornamenata od čistog zlata, dijamanata, bisera, safira i smaragda.

Ni to nije bilo dovoljno, već je uprava hotela odlučila da uz ovakve ukrase, na jelku okači i dragocjene satove, ogrlice i narukvice.

Iako se ovo, možda, učiniti pretjerano, činjenica je da su Dubai i Abu Dabi obično preplavljeni najbogatijim posjetiocima iz cijelog svijeta, koji imaju i neobična očekivanja i zahtjeve.

Cijena noćenja u hotelu Emirates Palace u Abu Dabiju varira zavisno pod sezone i vrste sobe, a prema podacima sa Mandarin Oriental stranice, kreće se od 1.000 dolara za sobu sa pogledom na unutrašnje dvorište, do 10.000 dolara po noćenju za predsjednički apartman.

Što se klijentele tiče, ovaj hotel je poznat po tome što je bio domaćin mnogim poznatim osobama, uključujući državnike, kraljevske porodice i slavne osobe. Među poznatima, koji su boravili u ovom hotelu su Barak Obama, Džordž Buš mlađi, kraljica Elizabeta Druga, Majkl Džekson, Madona, Bijonse, Dženifer Lopez, Rodžer Federer i mnogi drugi.

Za hotel koji ima automate za prodaju zlatnih poluga i omogućava upotrebu privatnog aviona, jelka od 11,4 miliona dolara - prava je sitnica.

Odmah iza ove "arapske" jelke, nalazi se, kako navodi Politikin magazin, božićno drvo u još jednom dijelu svijeta koje tradicionalno ne slavi ovaj praznik.

U jednom od najekskluzivnijih krajeva Tokija – Ginzi, nalazi se jelka napravljena od čistog zlata. Iako nije najskuplja na svijetu, ova jelka vrijedna 4,27 miliona dolara, doseže visinu od 2,4 metra i prikazuje 50 likova iz Diznijevih crtaća.

Ukupna količina 24-karatnog zlata koje se na njoj nalazi je 40 kilograma.

Bilo je potrebno deset majstora i dva mjeseca da se ova jelka napravi.

Gdje se nalazi najskuplja jelka na svijetuFoto: Tanjug | Gdje se nalazi najskuplja jelka na svijetu

Kineski Hong Kong nije dozvolio da ga azijski susjedi iz Burgis Džankšn tržnog centra u Singapuru nadmaše sa svojom jelkom visokom šest metara i teškom tri tone, koja nosi gotovo 22.000 dijamanata i više od 3.700 kristalne kugle.

U saradnji sa draguljarom Soo Kee, oni su na međunarodnom arodromu Ček Lap Kok u Hong Kongu napravili impozantnu novogodišnju jelku od Svarovski kristala, čija je vrijednost više od 1,8 miliona dolara.

Jelka od impozantnih 15 metara visine ukrašena je sa 20 miliona Svarovski zlatnih i srebrnih kristala, donijetih direktno iz Austrije. Pobrinuli su se, takođe, da se ovo nevjerovatno drvo postavi na lokaciju koja je vidljiva za sve putnike, kako za one koji odlaze, tako i za one koji dolaze.

(nezavisne.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar