Za Plenkovića Dodikove izjave se samo ponavljaju

 Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je aktuelnu političku situaciju u BiH i poručio da zvanični Zagreb podržava celovitu BiH i njen evropski put.

Region 29.12.2023 | 09:45
Za Plenkovića Dodikove izjave se samo ponavljaju

O izjavi predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će u slučaju da visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji u Srpskoj nije priznat, nametne zakon o državnoj imovini, Srpska proglasiti nezavisnost, Plenković kaže da to nije ništa novo i da mu je to nešto "već viđeno".

Dodik je rekao da ima prijatelje u svetu koji će sprečiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da Republika Srpska proglasi odcepljenje od BiH.

"Postoje separatističko-secesionističke tendencije unutar Republike Srpske koje traju već godinama. To nije ništa novo, mi o tome pričamo poslednjih deset godina (...) Meni ovo deluje kao sve već viđeno", rekao je Plenković na jučerašnjoj sednici Vlade.

Istakao je, međutim, da postoje i "tendencije za jaču centralizaciju, unitarizaciju zemlje koje dolaze od nekih bošnjačkih stranaka".

"I imate koncept koji mahom zagovaraju hrvatske političke stranke, koji se temelji na ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, gde su po meni Hrvati ti koji su najzainteresovaniji i najangažovaniji na evropskom putu zemlje, što mi smatramo da je dobro za sva tri naroda i to ćemo podržavati", rekao je Plenković, prenela je Hina.

Prema njegovim rečima, Dodikove izjave su "ponavljanje", iako, kako je rekao, ne treba podcenjivati širi politički kontekst. 

"Tako da u ovom trenutku, ne podcenjujući ovaj širi kontekst - rusku agresiju na Ukrajinu, Hamasov teroristički napad na Izrael, izraelski odgovor i sukob koji traje, intenzitet nezakonitih migracija koji je više nego vidljiv, širu nestabilnost koja postoji u delovima afričkog kontinenta - sve se to reflektuje na Evropu, pa i ove tenzije koje smo imali na Kosovu pre tri meseca. Sve su to stvari koje ne treba podcenjivati", rekao je Plenković.

Ponovio je da Hrvatska "podržava celu BiH da ide prema Evropi, da se stabilizuje da funkcioniše, da nema napetosti i sukoba. "To je naš cilj. To je naša politika, konzistentna", rekao je Plenković.

(Tanjug) Foto: Agencije

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Banjalučanin iz Laktaša

29.12.2023 10:12

Što se praviš budala kad mi svi znamo da je Dodig tvoj čovjek i da cijelo vrijeme više radi za hrvatske interese u BiH, mnogo više nego srpske ustvari za srpske interese ne radi nikako naprotiv

ODGOVORITE
Name

Pa

29.12.2023 16:08

Kad vi srbi radite protiv drzave u kojoj zivite.

Name

Dusan Jovanovic

29.12.2023 10:24

Da Milorad kaze da je nebo plavo a trava zelena ja mu nebih vjerovao. Ko jos moze da povjeruje ista ovom klovnu? Cak i najblizi njemu nevjeruju nego samo klimaju glavom, a u glavi racunaju kad je sljedeca plata na racun. Samo bezveze nerviras obicni svijet a sam znas da od toga nema nista- ova drzava kako god da je zoves, je kolonija i ne mozemo nista da uradimo bez odobrenja zna se koga. Zato neprdi.

ODGOVORITE
Name

kk

29.12.2023 10:30

Samo hrvati dobri i vole BiH.??? Tako to igleda iz kockastog kuta.

ODGOVORITE
Name

Pa

29.12.2023 16:09

Hrvati na Bih gledaju kao na svoju domovinu za razliku od Srba.

Name

Pusto

29.12.2023 10:40

Dodik je zasjeo i zajasio na sve ono sto su srpski borci i patriote stvorili kao na cacevinu. Spreman je svakog da unisti ko je rijec izgovorio protiv njegove sekte. Nije vazno je li taj borac i ima li pravo na kritiku.

ODGOVORITE
Name

Zoka

29.12.2023 11:06

Gospodar Mile odavno ne živi u realnosti. Stvarnost mu je iskrivljena od strane njegovih uvlakača i dupelizaca. Nažalost, jedna takva budala bi mogla odvesti i RS i ovaj nedužni ali priglupi narod u propast. Hoće nezavisnu RS a ista nema ni kompaktnu teritoriju a kamo li većinsku podršku u svijetu. Kosovo ima podršku nakmoćnijih država svijeta, pa još uvijek nije ni D od države niti je članica UN ni drugih ozbiljnih međ. organizacija. Na šta bi onda tek ličila RS, kukala nam majka. Sjeverna Koreja bi bila miljama bolja od RS. Narode moj, u pamet se, najebaćemo nesretnici. Treba budalama reći da su budale i smjestiti ih u adekvatnu ustanovu.

ODGOVORITE
Name

Branci

29.12.2023 11:09

Hoćeš reći da naš predsednik prdi u prazno.

ODGOVORITE
Name

Re

29.12.2023 12:26

Odavno on ima probavne smetnje.

Name

Re

29.12.2023 14:29

Ja podržavam našeg predsednika Dodika .

Name

Bozo

29.12.2023 16:30

Hrvatski agent.

Name

Role

29.12.2023 11:23

Sulude Miletove podvale. Jasno je ovo narodu da je to sukob i to ko zna gdje bi odvelo Srpsku

ODGOVORITE
Name

mile

29.12.2023 12:05

Steta sto Srpska nema sposobnije rukovodstvo .Ovi (vlast i opozicija ) nisu sposobni da urade nista dobro za Srpsku .Dok Kosovo sve udaljenije od Srbije , Republika Srpska se sve vise utapa u BiH? Samo potpuno nosposobni Dodik to moze da omoguci .

ODGOVORITE
Name

Klara

29.12.2023 12:57

Milorade jel moze dva bureka jogurt, i jedan referendum .Za ponijet ..

ODGOVORITE
Name

Pop

29.12.2023 15:01

Braca po Materi

ODGOVORITE
Name

Tito

02.01.2024 12:03

Dok je nama Dodika , nema potrebe da se brinemo da ce neko drugi Republiku unistititi. dotjero nas je do prosjackog stapa, sada samo jos da kolektivno uradimo "HARAKIRI"

ODGOVORITE