Ženi se u trbušnoj duplji razvio fetus između želuca i creva!

Neimenovana 37-godišnjakinja koja je patila od ekstremnog nadimanja bila je šokirana kada je saznala da je trudna sa fetusom koji joj se razvijao se u trbušnoj duplji i to gotovo 23 nedelje!

Zanimljivosti 13.12.2023 | 16:21
Ženi se u trbušnoj duplji razvio fetus između želuca i creva!

37-godišnjakinja otišla je kod lekara žaleći se na bol u stomaku koji je trajao gotovo 10 dana uz na nadimanje stomaka koje se postepeno pogoršavalo. Skeniranjem je utvrđeno da “normalno formiran” fetus raste u njenoj trbušnoj duplji – prostoru između želuca i creva.!

Slučaj je otkriven i objavljen u časopisu New England Journal of Medicine. Lekari su joj dijagnostikovali abdominalnu trudnoću, vrstu vanmaterične trudnoće – ili trudnoću van materice – koja se javlja u abdomenu.

Beba je bila u peritonealnoj šupljini, ili oblasti u kojoj su se nalazili vitalni organi, sa placentom pričvršćenom za vrh karlice. Lekari su rekli da su ove trudnoće veoma retke, ali moguće ako fetus počne da raste u jajovodima – koji nose jaja od jajnika do materice – ili jajnicima.

beba 8fetus) u trbušnoj duplji

Vremenom, oni mogu da puknu – omogućavajući fetusu da “pobegne” u šupljinu. Manje od dva procenta trudnoća u SAD su vanmaterične, a oko 30.000 trudnoća se dešava u abdomenu izveštava dailymail

Ovo retko medicinsko stanje je poznato kao vanmaterična trudnoća, takođe ovaj medicinski fenomen je skoro uvek fatalan za dete.Šansa za smrt fetusa je čak 90 procenata.

Lekari su je zamolili da sačeka do 29. nedelje trudnoće kako bi rodila bebu, kako bi poboljšala njene šanse za preživljavanje.

Lekari kažu da su bebe održive van materice od 24 nedelje, ali je stopa preživljavanja niža – sa 68% preživljavanja. Postoje i slučajevi da bebe prežive nakon rođenja u 21. nedelji.

Poređenja radi, u 29. nedelji gestacije, 80% do 90% beba preživi van materice.

Na kraju lekari su uspeli da rode bebu sa 29 nedelja i to u roku od tri meseca,a majka i beba su otpušteni iz bolnice zdravi.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar