Srbija reagovala: Netačne tvrdnje Radmana

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da su netačni razlozi koje je Hrvatska navela prilikom proglašenja savjetnika Ambasade Srbije u Zagrebu Petra Novakovića personom non grata, jer Zagreb nema nikakvih dokaza da je on prekršio odredbe Bečke konvencije.

Srbija 21.11.2023 | 18:01
Srbija reagovala: Netačne tvrdnje Radmana

U saopštenju se ističe da su netačne tvrdnje ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana i hrvatskog Ministarstva inostranih i evropskih poslova da je riječ o recipročnim mjerama prema srpskom konzulu u Ambasadi Srbije u Zagrebu, budući da on svojim djelovanjem u Hrvatskoj nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da je, sa druge strane, u slučaju hrvatskog diplomate u Beogradu Hrvoja Šnajdera riječ o dokazanim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana i obavještena.

Iz Ministarstva podsjećaju da je srpski konzul na dužnost stupio sredinom septembra, te traže od hrvatske strane da dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva mjeseca od stupanja na dužnost prekršiti odredbe Bečke konvencije.

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odbacuje razloge koje je navela hrvatska strana, jer ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske da uloži dodatne napore radi popravljanja narušenih odnosa dvije države, "umjesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusjedske odnose, mir i stabilnost u regionu".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo je juče Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata jer je tokom profesionalnog angažovanja u Srbiji grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova potom su saopštili da ova odluka Srbije predstavlja korak ka pogoršanju odnosa i daljoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-bezbjednosnih prilika, a potom je saopšteno da je savjetnik Ambasade Srbije u Zagrebu proglašen personom non grata, što je "recipročan odgovor na raniju odluku Srbije da protjera prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu".

(Srna) Foto: Ilustracija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nije nego

21.11.2023 19:02

Kakva dogovorena udbaška prestava prije izbora. Moj narode, to su sve prevare već viđene bezbroj puta, narode opameti se, ne nasjedaj.

ODGOVORITE
Name

re

21.11.2023 19:26

A ovaj nije nego stopossto bi bio za hr. spijun ali je zelen.

Name

Pitam se pitam

21.11.2023 21:42

Zna li se ko su sve hrvatski špijuni u redovima Srba a da obavljaju najviše funkcije

Name

Ipe

21.11.2023 19:05

"Špijuni su među nama...."

ODGOVORITE
Name

Mitar

21.11.2023 19:48

Joj, kakve priče nam plasiraju. Na ivim prostirima odeš kod brice da se obriješ i sve ti kaže...

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

22.11.2023 01:02

Ljudi mogu da prime kao i da proteraju kada i koga žele iz svoje države..

ODGOVORITE
Name

AR

22.11.2023 06:15

Dokaz da I najveci neprijatelji kroz dijalog mogu doci do zajednickih odluka Jos jednom bravo za diplomatiju

ODGOVORITE