Sa Stoltenbergom o bezbednosti Srba na KiM

- Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom sa kojim je razgovarala o saradnji sa NATO-om, osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i nastavku realizacije zajedničkih projekata. 

Srbija 21.11.2023 | 15:40
Sa Stoltenbergom o bezbednosti Srba na KiM

Tom prilikom ona je istakla da ceni stav NATO-a kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije, kao i da Srbija i NATO imaju interes i treba da nastave sa pozitivnom agendom i dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu, navodi se u saopštenju Vlade.

"Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i  osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekla je ona.

Kada je reč o saradnji u oblastima koji izlaze iz okvira čisto vojne sfere, premijerka je istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO-om, kao što su projekti naučno tehnološke saradnje kroz NATO program "Nauka za mir i bezbednost".

"Ovi zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblasti poput naprednih tehnologija, borbe protiv terorizma, energetske bezbednosti, korišćenja vodonične eneregije, a u narednom periodu bi mogli da obuhvate i zajedničke projekte u oblastima veštačke inteligencije i biotehnologija", istakla je premijerka. 

Ona je apostrofirala da je Srbiji očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa.

Stoltenberg je istakao da veoma poštuje Srbiju i da NATO može da sarađuje sa našim predstavnicima poštujući neutralnost naše države.

Generalni sekretar NATO-a je podvukao značaj partnerske saradnje sa Srbijom koja se od 2006. godine odvija se kroz program Partnerstvo za mir.

 Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ivica Dačić i Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Zoki

21.11.2023 15:54

o iseljavanju srba pre

ODGOVORITE
Name

Rebus Makamarius

21.11.2023 16:47

Srbi na KiM su sada bezbjedni - cuva ih NATO!

ODGOVORITE
Name

Идеално

21.11.2023 17:36

Hrvatica sa sekretarom Natoa o bezbednosti Srba na Kosovu... Pa moze li ista gore...

ODGOVORITE
Name

Koroslav

21.11.2023 21:47

Kako ne može .Nakaze se uvijek nadaju ,i pronadju😁.

Name

Ako

21.11.2023 17:51

Su igdje srbi bezbjedni to je na Kosovu, to što ih krimogena vlast filuje raznim glupostima, jbg to se kažnjava svugdje u svijetu

ODGOVORITE
Name

Xxx

22.11.2023 10:09

Sta ovaj kurajber trazi po Srbiji. Nebih ga ja primijo.

ODGOVORITE
Name

Neđo. 22.11.2023

22.11.2023 17:23

Što misli Kurti Srbima, ništa bolji nije Stoltemberg. Ja ne mogu da shvatim ovog klipane, dobro zna štaje radijo NATO u Srbiji I opet ima obraza da dođe. NATO je najveće smeće, najviše ratova do sada od 1945 pruzrokovao I ovo štoste dešava u Ukraini i Izraelu, sveje to Amerika, Nemačka I Britanija prouzrokovala.Srbiji nikada neću dovoliti da uđu u EU sve dok je Nemačke, Britanije I Amerike. Amerika nedozvoljavaju Srbiji ulazak u EU Jer je Srbija tampon zona imeđu islama i HRIŠĆANSVA.EU već je na izdisaju.

ODGOVORITE