Republika Srpska zatrpana divljim deponijama

Divlje deponije u Republici Srpskoj koje predstavljaju ogroman problem za zdravlje ljudi i životnu sredinu su van kontrole, a nastaju kao posljedica neorganizovanog sakupljanja otpada, tvrde republički revizori u najnovijem izvještaju o funkcionisanju sistema za upravljanje komunalnim otpadom.

Republika Srpska 21.11.2023 | 13:24
Republika Srpska zatrpana divljim deponijama

Revizori ističu da se procjenjuje da u Republici Srpskoj postoji oko 270 ilegalnih deponija otpada, te da njihovo čišćenje i aktivnosti sanacije zemljišta zahtijevaju znatna finansijska sredstva.

„Osim komunalnog otpada, na opštinske deponije često se odlaže i industrijski, klanički i drugi otpad. Većina opštinskih deponija ne posjeduje potrebne dozvole za rad“, upozoravaju revizori u svom izvještaju.

Republički revizori su zamjerili i to što formiranje područja za upravljanje komunalnim otpadom i izgradnja zajedničkih deponija nisu planirana na osnovu broja stanovnika i proizvedne količine otpada u cilju održivosti sistema, niti sa finansijskim mogućnostima upravljača, što je navedene aktivnosti činilo teško sprovodivim, a pojedine investicije teško održivim.

„Osnovni izvor finansiranja sistema za upravljanje komunalnim otpadom, koji se obezbjeđuje iz naknada korisnika usluga, nije dovoljan da pokrije troškove upravljanja komunalnim otpadom i neophodne investicije“, navode revizori.

Prema njihovim riječima, drugi izvori finansiranja, iako su bili značajna podrška pojedinim komunalnim preduzećima, nisu prisutni u mjeri da nadomjeste nedovoljno finansijskih sredstava u sistemu za upravljanje komunalnim otpadom.

„Sakupljeni komunalni otpad u većini jedinica lokalne samouprave odložen je na nekontrolisane i neuređene lokalne deponije. Revizija je utvrdila da su komunalna preduzeća vršila odlaganje sakupljenog otpada na lokalne deponije i na područjima s izgrađenom zajedničkom deponijom“, stoji u izvještaju.

Upozoravaju da je zakazala i inspekcija, odnosno da je inspekcijski nadzor nad provođenjem zakonskih odredaba vršen sporadično bez efekata na efikasnost sistema za upravljanje komunalnim otpadom.

U potputnosti je izostalo sprovođenje nadzora putem kontrola i ocjena efikasnosti, ekonomičnosti i efektivnosti izgradnje i funkcionisanja sistema za upravljanje komunalnim otpadom“, piše u izvještaju.

Dodali su da su komunalna preduzeća nedovoljno i neodgovoarajuće materijalno i tehnički opremljena i nepovoljne strukture troškova poslovanja.

Smatraju  i da cijene usluga ne obezbjeđuju pokrivenost troškova sakupljanja, odvajanja i odlaganja na deponiju uz puno pridržavanje svih sanitarnih uslova.

Važno je napomenuti i to da je period revizije od 2019. do 2022. godine te da su njime obuhvaćeni Vlada Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, jedinice lokalne samouprave, komunalna preduzeća, kao i javna preduzeća koja upravljaju zajedničkim deponijama.

Osnovni zaključak revizije je da postojeći sistem za upravljanje komunalnim otpadom ne obezbjeđuje efikasno upravljanje komunalnim otpadom.

(Capital) Foto: Capital

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

??

21.11.2023 13:51

Заборавили сте поменути депонију смећа на улазу у град туризма Вишеград.

ODGOVORITE
Name

Zoran

21.11.2023 14:02

Ima se, može se.

ODGOVORITE
Name

SNSD Mali Lug

21.11.2023 14:12

Gdje se ubrzano izgradjuje mora biti i otpada, mislim od renoviranja.

ODGOVORITE
Name

Vlasenica Dragasevac

21.11.2023 14:14

Najveca ilegalna deponija je u Vlasenici. Naredbom nacelnika Kraljevica raskinut je ugovir sa regionalnom deponiom, a ova je zatvorena a koristi se godinama. Direktor komunalnog je bratic ovog kriminalca i radi po njegovom nalogu, gradjani Vlasenice pokrecu akciju blokade ove deponije do konacnog zatvaranja. Najveci smecari ovog grada ce uskoro na deponiju proslosti,sve su unistili i pokrali, protjerali.

ODGOVORITE
Name

Re

21.11.2023 14:15

Revizori konstatuju. Ha, ha I šta sad A kako riješiti problem zna naša vlast. Al neće da kaže

ODGOVORITE
Name

Nisu To

21.11.2023 15:28

Divlje deponije,To su PITOME,DEPONIJE, Pune kancelarije,komunalne policije a uginule životinje po Cesti Rijekama da nema Ptica koje čiste nebi se moglo prolaziti od Smrada,S komunalna policija gleda gdje se ko bespravno parkirao,dok Saobraćajna policija po kafićima ispija ,

ODGOVORITE
Name

Borac

21.11.2023 16:42

Cijela RS ce biti jedna velika deponija pored ovakve vlasti! Nije predstavnik NATO dzaba dosao i doveo toliku vojsku! Mora to neko da plati! Moze imovinom RS, RUDARENJEM LITIJUMA, odlaganjem opasnog otpada, izvozom jeftine radne snage... Ma, nasi izdajnici ce sve potpisati SAMO DA SACUVAJU STO SU OPLJACKALI OD NARODA....

ODGOVORITE
Name

Nebeski narod

21.11.2023 17:21

Sta je cudno kad smo stoka.

ODGOVORITE
Name

Spas

21.11.2023 17:52

Narod nema ekolosku svijest i savjest. Plasim se da ce biti vise deponija...

ODGOVORITE
Name

Ich

21.11.2023 21:09

Deponije su uvek bile,pa čak i za vreme kominizma

ODGOVORITE
Name

Ada

22.11.2023 08:20

Broj stanovnika se smanjuje, ostace prazan prostor za smece. Eto srece za gospodare zivota i smrti.

ODGOVORITE