Da li je dogovor o prekidu vatre u Gazi blizu?

Postoje naznake da bi dogovor o prekidu vatre između palestinskih frakcija i Izraela mogao biti proglašen danas. Očekuje se da Izrael potvrdi dogovor u kojem je posredovao Katar.

Svijet 21.11.2023 | 09:35
Da li je dogovor o prekidu vatre u Gazi blizu?

Zvaničnik Hamasa Izzat al-Rishq rekao je da će sporazum uključivati prekid vatre, dogovore za kamione pomoći koji će snabdjevati sva područja u Gazi i prebacivanje povrijeđenih u druge zemlje na liječenje.

Takođe će uključivati sporazum o razmjeni zarobljenika za oslobađanje palestinskih žena i djece u izraelskim zatvorima za izraelske žene i djecu.

Al-Rishq je rekao da se razgovori nastavljaju sedmicama, ali premijer Izraela Benjamin Netanyahu odugovlači, dodajući da su se o dogovoru dogovorile sve brigade palestinskog otpora telefonskim pozivima.

Vođa Hamasa Ismail Haniyeh rekao je u postu na Telegramu da smo "blizu postizanja dogovora o primirju".

U nedjelju je katarski premijer rekao da dogovor o oslobađanju nekih zarobljenika u zamjenu za privremeni prekid vatre zavisi o "manjim" praktičnim pitanjima.

Izraelski Kanal 12 kaže da je ratni kabinet zemlje u nedjelju razgovarao o svojoj spremnosti da nastavi s pregovorima o taocima i želi poslati poruku Kataru da je spreman postići dogovor.

Izvori iz Hamasa i Islamskog džihada rekli su francuskoj novinskoj agenciji AFP da će potencijalni sporazum o prekidu vatre podrazumijevati oslobađanje 50-100 izraelskih i međunarodnih civila koji su držani kao taoci u Gazi, ali ne i vojnog osoblja.

U zamjenu bi se primijenio petodnevni prekid vatre, čime bi se ograničile izraelske zračne operacije iznad južnog Pojasa Gaze. Osim toga, 300 Palestinaca zatočenih u Izraelu, uključujući žene i djecu, bit će oslobođeno, izvijestio je AFP.

(Klix/AFP) Foto: EPA

 

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Miso

21.11.2023 10:34

Nista prekid da se terotisti pregrupisu ! Samo udri jos jace

ODGOVORITE
Name

Re,Mišo

21.11.2023 11:29

Na čije teroriste mislite?Zna se ko je terorista u Gazi,i ko bezdušno raketira i bombarduje civilne civile palestinske.

Name

???

21.11.2023 15:25

Apsolutno se zna ko su teroristi, to je Hamas. Izraelska vojska, kakva god da je, je regularna vojska. Teroristi su grupa indoktriniranih divljaka, koji ne funkcionisu na principima vojne strategije vec mrznje i najgoreg nasilja. Evo, ja licno, radije bih da me pogodi raketa nego da se sretnem sa "borcima za slobodu" koji se izivljavaju nad civilima na najmucnije i najdivlljackije nacine. Kako ti to nije zao one djece sto je poklao Hamas, onih zena koje su silovali? Njih niko ne spomninje, kao da su nebitni. Ne shvatam nikoga ko brani i simpatise terorizam, niti vas kojima je skroz u redu da teroristi ubijaju Jevreje. Eto, kao Palestinski teroristi imaju dusu? Sa teroristima se ne pregovara, jer njihova rijec ne znaci nista. A ako je iko kriv za stradanje Palestinaca, to je Hamas a ne Izrael. Miso je u pravu, njih treba sve zatvoriti u zatvore na dozivotnu, a ne pregovarati sa njima

Name

нико битан

22.11.2023 07:01

БОЖЕ Отаца наших, БОЖЕ Авраамов отвори очи овим слијепцима да нађу ПУТ, ИСТИНУ и ЖИВОТ. Амин.

ODGOVORITE