Varao penzionere tvrdeći da je policajac

Stipo Križanac (45), koji se nalazio na čelu kriminalne bande poznate kao "biljanska grupa", koja je varala penzionere u Hrvatskoj, zbog čega je dospio na listu najtraženijih bjegunaca te zemlje, optužen je u BiH za pokušaj prevare četiri penzionera.

Bosna i Hercegovina 21.11.2023 | 08:12
Varao penzionere tvrdeći da je policajac

Optužnicu je protiv njega podiglo Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona, a potvrdio Opštinski sud u Travniku.

Prema četiri tačke optužnice, obrazac njegovih prevara, odnosno modus operandi uvijek je bio isti. Križanac bi putem telefona pozivao penzionere i predstavljao im se kao policijski inspektor te ih obavještavao da su im bankovni računi "provaljeni". Nakon toga on ih je ubjeđivao da podignu novac te od njih tažio da mu ga predaju.

Kako je navedeno u optužnici, prvo je u oktobru 2020. godine telefonom pozvao M.G. iz Karlovca i lažnim prikazivanjem činjenica doveo je u zabludu da razgovara sa nadležnim iz Karlovačke banke. Rekao je da joj neko od službenika banke sa šaltera otuđuje ušteđevinu sa računa, zbog čega bi trebalo da je podigne. Ona ga je poslušala i podigla 132.300 nekadašnjih hrvatskih kuna, a on je zvao i rekao da će doći po novac. Žena je posumnjala da bi se moglo raditi o prevari, odbila je da mu preda novac te je sve prijavila policiji.

Prema optužnici, Križanac je mjesec poslije, u novembru 2020, u poslijepodnevnim satima u Vitezu putem mobilnog telefona 14 puta pozvao na kućni broj oštećenu V.H. iz Zagreba i lažnim prikazivanjem činjenica doveo je u zabludu da razgovara sa Ivanom, radnikom jedne banke, i da je njen novac u banci krivotvoren, da ga treba podići i predati policiji radi kriminalističke obrade. Ni ona mu nije predala novac, a Križanac je V.H. pozivao nekoliko puta i prijetio joj "da će vidjeti svoje ukoliko pozove policiju".

Istog mjeseca je sa mobilnog telefona na kućni telefon nekoliko puta pozivao V.G. iz Kaštel Novog i A.C. iz Karlovca, a koja se tada nalazila u Vitezu, te ih je po istom principu pokušao prevariti i domoći se novca. Križanac je otkriven u decembru 2020, a do sada je osuđivan više od 15 puta, uglavnom za prevare i teške krađe.

(Nezavisne) Foto:  Ilustracija/Arhiva

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

re

21.11.2023 08:32

Ih, kako nije nazvao lika da mu pokaže kako se sa takvima radi..

ODGOVORITE
Name

Micko

21.11.2023 08:34

Pa kod ovog je sve ostalo na pokusaju, niko mu nije poverovao. Jadnik....

ODGOVORITE
Name

B.Luka

21.11.2023 08:42

A jest lopov. Provalile ga babe i nigdje para uzeo nije. Tacno je za zatvora. Od velikih se uci.

ODGOVORITE
Name

Analitičar

21.11.2023 10:02

Pa kakvi su ovi današnji kriminalci ni od penzionera ne možeš oteti!Glupan bolje da se učlanio u SNSD-e sad bi imao milione!

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

21.11.2023 10:13

Ovaj Hrvat je očigledno išao na hodočašće u Međugorje, jedino tamo se doživi ovako preosvjetljenje !

ODGOVORITE
Name

Ta idi

21.11.2023 10:27

Koja naiva..??!! Podigni novac sa računa u banci pa ga predaj meni..., nema ga ko bi na to nasjeo.

ODGOVORITE
Name

Vozuća

21.11.2023 23:13

Kao da je rudonjin đak, nije dobro pazio na časovima kriminala i pao.

ODGOVORITE