Ista odgovornost kada ženu udari bravar ili ministar 

"Molim vas da imamo u vidu da ovo nije politička tema, nego podrška. Mi moramo da budemo podrška i zaštita ženama žrtvama nasilja. Naša odgovornost je velika i naša podrška mora biti jasna, nedvosmislena i jednostavna, sa jasnim i preciznim kaznenim odredbama za nasilnika". 

Bosna i Hercegovina 20.11.2023 | 16:03
Ista odgovornost kada ženu udari bravar ili ministar 

Ovo je rekla Mira Pekić, poslanik PDP u PD PS BiH,  diskutujući o Rezoluciji o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH, dodajući da sistem mora reagovati na prvi poziv žene, jer ako reakcija izostane, žena može odustati od traženja zaštite sistema, što može dovesti do tragičnih posljedica. 

- Najvažnije je da se ni žena, ni nasilnik ne izgubi negdje u sistemu. Moramo da sačuvamo ženu, moramo da definišemo tačan put na kojem se svaka žena u Republici Srpskoj, Federaciji, Brčko distriktu osjeća zaštićeno. Ne smije biti ostavljena ni mrvica prostora koja ostavlja mogućnost da žena ne bude zaštićena ili da sistem dođe u situaciju da štiti nasilnika.To ne smije da se desi – rekla je Pekićeva. 

Ističe da se femicid se može tretirati na dva načina:

- Femicid se može tretirati tako da bude posebno krivično djelo ili bude poseban oblik teškog ubistva. Ono o čemu moramo da posvetimo posebnu pažnju jeste edukacija sudija. I odgovornost sudija – rekla je Pekićeva. 

Ona dodaje da je jednako važna tema je podizanje svijesti građana. 

- Mi imamo i slučajeve vrlo obrazovanih žena i muškarca koji smatraju da jedna modrica, gurkanje ili šamar i nisu neko nasilje. Jesu nasilje! Mi toga imamo i unutar sistema. Isto boli kad udari poslanik, bravar, zidar, učitelj ili ministar. Ista je odgovornost, ista je težina. Naša je odgovornost da mijenjamo svijest o tome da je danas normalno biti nasilnik – istakla je Pekićeva. 

Кaže da je odgovornost i poslanika da pruže podršku da svaka žena bude zaštićena. 

- Moramo da učinimo sve što je moguće da zaštitimo svaku ženu i danas, na Međunarodni dan djeteta, molim da učinimo i sve da svako dijete bude".

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Profesor

20.11.2023 16:12

Bravar je grublji mu dlanovi.

ODGOVORITE
Name

Borac

20.11.2023 16:22

To ne vazi za klosarca i cosica.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

20.11.2023 16:23

Nasilnici koji su u politici su zasticeni od bilo kakve odgovornosti.Oni su cak i nagradjivani ministarskim mjestima,nemoj da se lazemo.Drugo politicari imaju pravo da ucjenjuju svaku zenu radnim mjestom ili zatvaranje neke djelatnosto koju zena obavlja kao samostalni subjekat.Poznato mi je gdje je tako jedna zena primorana da bude sa politicarem da bi sacuvala svoju egzistenciju.Kasnije se to zavrsilo tragicno gdje je muz zene ubio i zenu i sebe i citavu familiju zavio u crno tj.cetvero roditelja brace i sestara i najgore djece koja su ostala bez oba roditelja.

ODGOVORITE
Name

www

20.11.2023 16:28

pa sto nesudite klosarcu i ostalima koji su zlostavljali zene

ODGOVORITE
Name

Re

20.11.2023 16:34

Svako je isti pred zakonom.

ODGOVORITE
Name

Mo

20.11.2023 16:41

Žalosno je da u 21.vijeku postoje ovakvi naslovi.

ODGOVORITE
Name

Ovo je

20.11.2023 16:43

Čista diskriminacija. Đe smo mi muškarci ovđe? Je li to gospođa poslanik Pekić misli da šamar žene manje boli muškarca ili kad mu zabije nož u leđa. Ako smo za ravnopravnost svima isto

ODGOVORITE
Name

Aa

20.11.2023 17:12

I Staša Košarac je tukao svoju suprugu pa nikom ništa

ODGOVORITE
Name

Zoran

20.11.2023 19:45

E,jadno musko kad se rodi,nikakva prava,niti demokratije,jad i cemer.

Name

MeNAGER

20.11.2023 17:16

Nekome je cast da ga udari ministar Ili predsjednik Ili predsjednik stranke

ODGOVORITE
Name

Mislim,

20.11.2023 17:48

Da je bespotrebno uopšte to komentarisati, svaki vid nasilja,od strane bilo koga treba sankcionisati. Koji ministar, profesor, bravar zajednički izmenilac im je jajare, beskičmenjaci, ma kažnjavati sve redom na isti način. Kukavice.

ODGOVORITE
Name

DIJASPORA MUNCHEN

20.11.2023 18:39

KLOŠAR KOŠARAC NARKOMAN..I SNSD ZLOCINACKA ORGANIZACIJA DABOGDA IH DAVO ODNIO ..TUCI SVOJU ZENU BIVSU I DJETE ..RADI NARKOMANKI BELOSVETSKE ..FUJ DRZAVO FUJ PRAVOSUDE ..TREBA GA OSUDITI 20 GOD..ROBIJE KLOSARCA ..FUKARU

ODGOVORITE
Name

Zora

20.11.2023 19:22

Kakva je to zena koju moze istuci patuljak Klosarac

ODGOVORITE