Preminuo čuveni makedonski glumac Meto Jovanovski

Meto Jovanovski, bard jugoslovensog i makedonskog pozorišta i filma, preminuo je danas u 77 godini. Domaća publika pamti ga po ulozi prijatelja Dimčeta u seriji “Selo gori, a baba se češlja”.

Magazin 16.11.2023 | 15:49
Preminuo čuveni makedonski glumac Meto Jovanovski

Jovanovski je Rođen je 1 januara 1946. godine u Pančarevu, FNRJ. Diplomirao je na Pozorišnoj akademiji u Sofiji i iste godine se vraća u SFRJ, gde se zapošljava u dramskom pozorištu u Skoplju.

Njegova glumačka karijera počela je i pre završetka studija, na sceni Narodnog pozorišta u Štipu. Od tada, za kratko vreme istakao se kao jedan od vodećih dramskih umetnika u Socijalističkoj Republici Makedoniji, kao i na prostoru cele SFRJ.

Dobitnik je brojnih nagrada za uloge u filmovima i pozorišnim predstavama, kao i velikim brojem državnih nagrada i priznanja. Prvu filmsku ulogu ostvario je 1971. godine, kada je dobio ulogu u filmu "Makedonski deo pakla", gde je glumio partizana. Najznačajnije uloge igrao je u filmovima "Pre kiše", "Kad svane dan" i u filmu "Tetoviranje".

Takođe je glumio mnogobrojnim srpskim produkcijama - serijama "Selo gori i baba se češlja", "Crna svadba" "Branilac" "Državni službenik " i u filmovima "Kralj Petar I" "Enklava", "Zona Zamlfirova" i drugim.

(srbijadanas)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rade

16.11.2023 16:40

Počivaj u miru Dimče Zafrakanovski, zastavnik vo penzija.

ODGOVORITE