Hrvati postavili novi svetski rekord u vožnju automobila u rikverc!

22-godišnji rekord za najbržu vožnju unazad (u rikverc) je srušen! Goran Drndak iz Hrvatske vozeći automobil “Rimac Neveru” postavio novi svetski i ginisov rekord u najbržoj vožnji automobila u nazad (u rikverc)!

Zanimljivosti 12.11.2023 | 17:10
Hrvati postavili novi svetski rekord u vožnju automobila u rikverc!

Prethodni rekord od 165,08 km/h (102,58 mph) postavio je 2001. Daren Mening iz Velike Britanije, vozeći Caterham 7 Fireblade.

Ovih dana Goran Drndak je postigao i podstavio novi svetski i ginisov rekod za najbržu vožnju automobila u nazad postigavši brzinu od neverovatnih 275,74 kilometara na sat (171,34 mph)

Podsećamo za one koji ne znaju “Rimac Nevera” je električni hiperautomobil koji je dizajnirao i napravio hrvatski proizvođač automobila Rimac Automobili.Kompaniju je 2009. godine osnovao Mate Rimac, koji je tada imao samo 21 godinu.

Njegova četiri točka se nezavisno pokreću pomoću površinski postavljenih magnetnih motora, što mu daje ukupnu snagu od 1.914 konjskih snaga i maksimalnu brzinu od 412 km/h (256 mph). Potrebno mu je samo 1,74 sekunde da ubrza od 0-60 mph, što je jedan od najbržih automobila ikada napravljenih.

Pored toga, svaki prednji i zadnji set točkova imaju menjač sa jednom brzinom, omogućavajući da se puni obrtni moment primeni levo ili desno od svake osovine.

“To je bio prikaz šta se može uraditi sa četiri nezavisna elektromotora, a takođe je bio i zabavan test za nas“, rekao je Goran nakon što je postigao rekord.

Proizvodnja automobilas Rimac Nevera je ograničen na samo 150 vozila, proizvedenih po stopi od oko jednog nedeljno. Cene počinju od 2 miliona evra (1,7 miliona funti; 2,1 milion dolara).

Prvi je isporučen prošle godine svetskom šampionu Formule 1 Niku Rozbergu, koji je gurnuo automobil do krajnjih granica dok se vozio po Monaku, kao što se vidi na video snimku ispod.

“Voziti auto, to je lako najneverovatnija stvar koju sam osetio“, rekao je on.

Rimac je dao ime automobilu “Nevera” po brzim, iznenadnim i snažnim olujama koje se dešavaju duž hrvatske obale Jadrana. ( nevera nije natala od reči ne verujem ili nevjerujem op.aut) Automobil je prvobitno predstavljen na Salonu automobila u Ženevi 2018. kao Rimac C_Two, pre nego što je kasnije preimenovan.

To je drugi automobil koji je Rimac proizveo; njihov prvi je bio Rimac Concept One. Oni su opisali razvoj Nevere kao „potragu za vrhunskim iskustvom vožnje električnih hiperautomobila“ piše ginisova knjiga rekorda.

Rimac Nevera automobil ima domet (vožnje) od 490 km (300 milja) i može se napuniti do 80% za manje od 30 minuta kada je povezan na brzi punjač.

Pogledajte u videu dole kako je to izgledalo obaranje svetskog i ginisovog rekorda u vožnji automobila unazad (u rikverc).

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar