Azerbejdžan slamka spasa za Rafineriju Brod?

Nakon otvorene podrške Milorada Dodika Azerbejdžanu i potvrde resornog ministra, sve je jasnije da Republika Srpska planira prodaju već privatizovane Rafinerije nafte Brod, čiji je većinski vlasnih ruski Zarubežnjeft. Hoće li uspjeti plan da Rafineriju nafte Brod preuzme Azerbejdžan za sada je nepoznato. Postavlja se pitanje da li će to biti slamka spasa za nekadašnji gigant koji se guši u dugovima?

Republika Srpska 13.10.2023 | 20:47
Azerbejdžan slamka spasa za Rafineriju Brod?

Pored enormnih spoljnih dugova, jedan od najvećih ekonomskih problema u Republici Srpskoj svakako je prestanak proizvodnje u Rafineriji nafte Brod, kao i nagomilani gubici ove firme od oko 820 miliona maraka. Otvorena Dodikova podrška Azerbejdžanu dokazuje opravdanost najava da će ova zemlja kupiti rafineriju, što je nedavno potvrdio i resorni ministar.

"Oni su pokazali određeni interes za saradnju, ako se konačno i desi oni će naravno tu saradnju razvijati zajedno sa kompanijom Zarubežnjeft i njihovom ćerkom firmom kompanijom Optima grupom ovdje u Banjaluci. Koliko smo mi obaviješteni oni su sad u toj prvoj fazi interesovanja za projekat", rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. 

Bivši radnici brodske rafinerije su međutim skeptični prema najavama zvaničnika Republike Srpske.

"U igru uvlačiti sad Azerbejdžan to je skrivena namjera da se zataškaju gubici koje rafinerija ulja i nafte Brod je imala do sada, a to je da se zataškaju gubici od 930 miliona marka za sav period njihovog upravljanja tim rafinerijama", kaže Mika Nikić, bivši radnik Rafinerije nafte Brod.

- Rafinerija nafte Brod je od jedne od najopremljenije u bivšoj Jugoslaviji došla do preduzeća koje uopšte ne radi, kažu u opoziciji i pitaju zašto zvaničnici Republike Srpske pregovaraju o prodaji privatne firme?

"Iz tog razloga ne vidim mogućnost da bilo ko iz vlasti pregovara oko ulaganja u neku privatnu kompaniju što je Rafinerija nafte. Na taj način vlast je sama priznala da u Rafineriji ima problema, a s druge strane da su oni davali silnu podršku radu rafinerije od čega nema nikakvu korist ni građani ni stanovništvo", kaže Mira Pekić poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. 

Azerbejdžan trenutno ima novca od izvoza nafte i plina, međutim ekonomisti upozoravaju da ostaje problem sa nagomilanim dugom brodske Rafinerije.

"Mi nemamo jasnu i transparentnu situaciju otkud toliki dugovi i kome se to duguje. Kada uzmete bilo kog eksperta da napravi procjenu vrijednosti imovine bilo koje firme koja ima dugove onda ti dugovi umanje vrijednost kompanije, postrojenja ili kako god", kaže ekonomista Zoran Pavlović. 

Mogućnost prodaje već privatizovane Rafinerije Brod Azerbejdžanu, mnogi posmatraju da je nešto sumnji tu i da  Dodik ide tamo gdje može dobiti novac.

(BN) Foto: Ilustracija 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

13.10.2023 21:12

SAMO JOS OSTAJE VLADI DA PRODAJU I GROBOVE OREDAKA.IMA LI ISTA DA ONI ZNAJU POKRENUTI RADI.GENERACIJE CE PROUCAVATI RAD OVE NENARODNE VLASTI I RASPRODAJI SVE CEGA SE DOTAKNU.

ODGOVORITE
Name

профа

13.10.2023 23:00

Неће генерације проучавати ништа јер РС нестаје за век векова, а све због идиота који гласају за секту !!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

Re

14.10.2023 09:37

Zna li se čija je radinerija i ko je prodaje kao praznu ljušturu. Pa to samo mogu kupiti korumpirane vlasti iz banana država.

Name

Grobove

13.10.2023 21:18

predaka su prvo prodali kada je Dodik poklonio Jasenovačku građu...

ODGOVORITE
Name

BOY

14.10.2023 00:49

Dodik prodao, nevjerujem zar onakav patriota.Pa godinama prodaje maglu koju skupo plaćamo kome nije jasno da on isključivo gleda svoj interes, bogati se na muci građana. Sreća pa ima taj mrski zapad pa građani odu da zarade a uz to pošalju i porodici novaca da kako tako živi a koja uporno dozvoljava da ih režim pljačka. Izgldda da js tačna konstatacija iz filma Boj naKosovo koji kaže,, SVE SRPSKO ŠTO JE VREDELO NA KOSOVU JE OSTALO" i 100%u pravu.

Name

Istočno Sarajevo

13.10.2023 21:18

Polako iz islamskih zemalja kupuju RS, od turaka do azera, saudijaca, a bosnjaci su kupili citav Trebevicu gdje grade grandiozne objekte , mi cemo samo smeče gore kupiti i raditi kao fizikaneri a oni u skupim mečkama uzivati , Gredu su arapi svu kupili, da ne nabrajam, kompletan Brus su kupili, svi čute, daj samo pare, sve apartmane i objekte oni gore kupuju i grade, masine su na terenu 24 h, vikendice sve pokupovali do Triangla , nemam nista protiv , daleko od toga, al pitanje je sta se krije iza toga, na Federalnom dijelu Trebevicu je proglasen zasticenom zonom i nema gradnje, u RS sve za lovu moze, tako da su u gruntu oni vlasnici cijelog Trebevica i dobrog dijela Jahorine, ko je vlasnik grunta njemu pripada i teritorija, svaka cast Boji, Cosicu, Eleku, Jugovicu....

ODGOVORITE
Name

Mason

13.10.2023 23:03

Sto ne kupuju tajkuni iz pravoslavni zemalja.

Name

Spas

13.10.2023 21:49

Treba strpat u zatvor one koji su pokrali rafineriju, dodika, djokica

ODGOVORITE
Name

Prijedprčanin M.

13.10.2023 22:11

Ovakvim pregovaranjem u vezi rafinerije sa Azerbejdžanom,je dokaz da smo privatna teritorija jedne do dvije porodice,ovo nema na planeti.

Name

Pijacar

13.10.2023 22:58

Pa dovedite Ruske tajkune neka kupuju i grade kad vam smetaju Islamske pare.Pa te iste Arape je Vucic doveo u Srbiju pola Beograda vec su pokupovali nesto se u Srbiji na gade na Islamske pare.

Name

Србо

13.10.2023 22:31

Постоје људи кои покривају криминал, шта су прије пар дана радили у БЛ, Мишковић и Ђурић, шта су то они дали РС да их о трошку народа РС возају из БГ.

ODGOVORITE
Name

Tuga

13.10.2023 23:49

Ima li ijedna firna u RS da nije unistena

Name

BOY

14.10.2023 00:36

Šta bi, braća Rusi, ništa, samo milijardu duga napravili.E glupani glupi vama je lakše ugurati u dupe metar nego u mozak milimetar.

ODGOVORITE
Name

Izgleda

14.10.2023 08:00

Da se Dodig okrenuo ba arapski svijet (novac) nije gadljiv na Islam ,stali ce o tome reci Putin

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

14.10.2023 22:22

Sad razumem izjave nekih,pre par dana.

ODGOVORITE
Name

Marko Kraljević

15.10.2023 09:03

Nije važno ko će preuzeti rafineriju. Nije ona odavno vlasništvo Republike Srpske. Burle je prodao rafineriju bez međunarodnog tendera, u neposrednom razgovoru sa ruskom kompanijom. Važmo bi bilo da počne da radi rafinerija. A isto tako da novi vlasnik preuzme neplaćene poreze i doprinose Republici Srpskoj u iznosu od oko 700 miliona KM. A ne da se kroz promjenu vlasništva izbjegne ova obaveza.

ODGOVORITE