Dogovoriti tekst Opšteg kolektivnog ugovora

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je u Banjaluci sa predsjednicima Saveza sindikata, Unije poslodavaca i Privredne komore Republike Srpske.

Republika Srpska 18.09.2023 | 16:44
Dogovoriti tekst Opšteg kolektivnog ugovora

Na sastanku je, prema riječima predstavnika poslodavaca, donesena politička odluka da se krene u borbu protiv sive ekonomije, kako bi se izmeđuostalog pomoglo privredi Srpske.

Kazali su da će biti formirana radna grupa koja će Vladi iznijeti prijedloge prema kojima će se urediti zakonsta rješenja. 

„Evidentno je da postoji velika zloupotreba plata u kovertama i premijer je tražio da predložimo neko rješenje, gdje bi se kroz otežavanje isplate u kovertama, smanjila siva ekonomija, popravio status radnika i naravno i država bi dobila neku marku poreza.

Naravno obećao nam je da sve te pare koje bi se više uplatime, bi na neki način opet završile u privredi. U narednih mjesec ili dva bi trebali ti prijedlozi da budu gotovi. Premijer očekuje da se do nove godine promijene ta potrebna zakonska rješenja i da sve to što predložimo bude u primjeni od 1. januara“, istakao je predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić. 

Nakon sastanka u Vladi predstavnici Sindikata i Privredne komore Srpske nisu se oglašavali. 

Predsjednik Vlade naglasio je na današnjem sastanku da je od velike važnosti da se u predstojećem, pregovaračkom procesu utvrdi tekst opšteg kolektivnog ugovora, kako bi se dogovorena rješenja mogla implementirati u dokumente ekonomske politike i budžeta za 2024. godinu.

Višković je pozvao sve aktere socijalnog dijaloga da predlože svoje članove u radnu grupu za izradu opšteg kolektivnog ugovora, na čijem će čelu, u ime Vlade, biti Danijel Egić, ministar rada i boračko invalidske zaštite.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rajko

18.09.2023 16:58

Okupa Radovan predstavnike sindikata bez šampona i vode.

ODGOVORITE
Name

Bojan

18.09.2023 17:01

Dispeceru ne pravi se lud,smanji namete na platu i stavi minimalac 1500km pa ces vidjet ocel biti koverte..Ili uzmi kolektivni ugovor iz druavnih firmi tj koeficijent cijenu rada i to je to..A ne satnicu i platu obracunavaju privatnici po satnicama od 3-4-5km…Ne pravi se coskast ni ti a ni ti sindikalci lopovi sto imaju na 1000de radnika pa im ovo sve pase…Bagro jedna

ODGOVORITE
Name

Nepravda

18.09.2023 19:32

Pojedini ce biti kaznjeni, apojedini nece otkud vlada zna da li je poslodavac pogodio s radnikom platu na 750 ili vise, digni minimalac to je najbolhe resenje

Name

Izgleda

18.09.2023 18:11

da pocinje da gori pod nogama, nema vise para. Kad seljacine se igraju drzave

ODGOVORITE
Name

Idealno

18.09.2023 21:49

E svaka cast na komentaru, to je istina u ovom slucaju...

Name

Hehe

18.09.2023 18:31

Pomoci ce ovaj ministar Egic kao i borcima, preko dvoje trece

ODGOVORITE