Hirurzi joj zaboravili u stomaku predmet veličine tanjira!

Jedna Novozelanđanka je 18 meseci patila od hroničnog bola nakon carskog reza jer su u njenom stomaku hirurzi zaboravili hirurški instrument veličine tanjira. Alekis retraktor, ili AWR, ostavljen je u majci nakon što je njena beba rođena u gradskoj bolnici u Oklandu 2020.godine.

Zanimljivosti 06.09.2023 | 15:29
Hirurzi joj zaboravili u stomaku predmet veličine tanjira!

Nakon početnih istraga slučaja, Te Vhatu Ora Auckland, bivši Oklandski zdravstveni odbor, tvrdio je da nije propustio razumnu veštinu i brigu prema pacijentkinji koja je imala 20 godina.

Ali u ponedeljak, novozelandska komesarka za zdravlje i invalidnost, Morag Mekdauel, otkrila je da Te Vhatu Ora Auckland krši kodeks prava pacijenata.

“Postoji značajan presedan da se zaključi da kada se strani predmet ostavi u pacijentu tokom operacije, nega je pala ispod odgovarajućeg standarda“, navodi se u Mekdauelovom izveštaju. 

Izveštaj opisuje da je žena podvrgnuta zakazanom carskom rezu radi zabrinutosti zbog previjanja posteljice.

“Alekis retraktor za ranu (AVR), uređaj koji se koristi za povlačenje ivica rane tokom operacije, ostavljen je u njenom stomaku nakon carskog reza. To je dovelo do toga da je žena patila od hroničnih  bolova u stomaku sve dok uređaj nije slučajno otkriven na CT skeniranju abdomena.

Ekstra veliki AVR, “veličine tanjira za večeru“ i dizajniran da povuče rezove do 17 cm u prečniku, nije bio detektovan rendgenskim snimkom.

Alekis retraktor

Na kraju je uklonjen iz stomaka žene 2021. godine, otprilike 18 meseci nakon početne procedure i brojnih poseta njenom lekaru opšte prakse. Jednom prilikom, njen bol je bio toliko jak da je posetila odeljenje hitne pomoći u gradskoj bolnici u Oklandu izveštava gardijan.

Broj svih hirurških instrumenata korišćenih u proceduri nije uključivao AVR, verovatno „zbog činjenice da Alekis retraktor ne ulazi u ranu u potpunosti jer polovina retraktora treba da ostane izvan pacijenta i tako ne bi biti u opasnosti da budu zadržani“, rekla je medicinska sestra komisiji.

U izjavi, dr Mike Shepherd, direktor operacije Te Vhatu Ora grupe za Te Toka Tumai Auckland, izvinio se zbog greške.

„U ime naše zdravstvene službe za žene u Te Toka Tumai Auckland i Te Vhatu Ora, želeo bih da kažem koliko nam je žao zbog onoga što se desilo pacijentkinji i da priznam uticaj koji će ovo imati na nju i njenu porodicu.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar