Pronašao zlatan prsten star 500 godina sa tajnom porukom!

Britanac Endi Tejlor je pomoću detektora metala otkrio prsten star gotovo 500 na poljoprivrednom zemljištu u Notingemu, blizu Šervudske šume.

Zanimljivosti 22.08.2023 | 15:26
Pronašao zlatan prsten star 500 godina sa tajnom porukom!

Za pronađeni prsten sa porukom se veruje da je zakopan pre nekoliko vekova, a stručnjaci pretpostavljaju da je deo skrivenog blaga koje je zakopao lokalni predstavnik monarhije - šerif iz Notingema.

Prsten sa porukom

Zlatan prsten, težak oko 15 grama, veruje se da je napravljen oko 1560. godine, a na njemu je urezana tajanstvena poruka "I mean right", što znači "Mislim ispravno".

Prsteni sa porukama su bili veoma popularan poklon u 16. veku, često su poklanjani kao izraz ljubavi sa urezanim tajnim ljubavnim porukama ili stihovima pesama.

Endi je otkrio nakit neposredno pre nego što je njegov prijatelj Grejem Harison otkrio prsten sa pečatom koji se veruje da pripada bivšem šerifu. Prsten je nosio grb porodice Dženison, čiji su članovi pre nekoliko stotina godina bili vrhovni šerifi Notingema.

Prsten sa porukom će biti ponuđen na aukciji kasnije ove godine i očekuje se da će dostići cenu od oko 2000 do 3000 funti.

Endi kaže da je slučajno naišao na predmet tokom događaja koji je organizovao klub za detekciju metala na poljoprivrednom zemljištu.

„Bilo je veoma vruće i odlučio sam da se vratim do auta po piće. Imao sam sreće. Baš kad sam se okrenuo, dobio sam snažan signal“, ispričao je.

„Iskopao sam rupu i tamo je bio prsten. To je bilo uzbudljivo otkriće. Kad čujete taj signal, nikada ne znate da li ćete otkriti drevno blago“, dodao je.

Endi veruje da su prstenovi koje su on i Grejem pronašli pripadali istoj osobi, a saznao je i da je reč o drugom najvećem prstenu te vrste prema izveštaju Britanskog muzeja.

Ljubavna poruka

Čarls Hansen, vlasnik aukcijske kuće „Hansons Auctioneers“, veruje da je prsten možda bio poklon visokog statusa.

„Poruke ispisane unutar prstena bile su tajne, znale su samo osobe koje su ih nosile i poklonile, tako da nikada ne možemo biti sigurni šta je „I mean right“ značilo vlasniku prstena“, rekao je.

„Njegova težina ukazuje da je vlasnik bio bogat. Verovatno je bio darovan kao znak ljubavi ili poštovanja pre gotovo 500 godina. Za svakog zaljubljenika u istoriju, to mora biti izvanredan dar“, dodao je.

(prva.rs / Foto: Profimedia)

Komentari / 0

Ostavite komentar