Vlast zaboravila na obećanje: Političari i dalje na duplim funkcijama

Uskoro će se navršiti godinu dana od kad je iz SNSD-a u predizbornim mjesecima najavljeno da u Republici Srpskoj više neće biti duplih funkcija, odnosno da ista osoba više neće moći biti i poslanik i direktor javnog preduzeća.

Republika Srpska 18.06.2023 | 19:59
Vlast zaboravila na obećanje: Političari i dalje na duplim funkcijama

Međutim, izgleda da je vlast zaboravila na sopstveno obećanje, jer mnogi i dalje sjede na dvije funkcije i primaju dvije plate iz budžeta.

U Republici Srpskoj je odzvonilo dvostrukim funkcijama, poručivali su u julu prošle godine funkcioneri SNSD-a. Nekoliko mjeseci kasnije isto je ponovio i predsjednik ove stranke.

"SNSD će, u skladu s ranijim opredjeljenjem, kroz organe stranke operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju", napisao je Milorad Dodik u novembru prošle godine.

Od ovih najava međutim izgleda da nema ništa, jer su mnogi sve do danas nastavili da obavljaju dvije funkcije.

Tako je Dražen Vrhovac poslanik SNSD-a i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Vlado Đajić, poslanik SNSD-a i direktor Univerzitetskog kliničkog centra.

Darko Banjac, poslanik NPS-a i direktor Banje Mlječanica. Kostadin Vasić, poslanik Ujedinjene Srpske i direktor Instituta za javno zdravstvo.

Maksim Skoko, poslanik SPS-a i direktor Rudnika i termoelektrane Gacko. Srđan Todorović, poslanik Socijalističke partije i direktor Fonda za zaštitu životne sredine.

"Šta nam to poručuje? Poručuje da jedni te isti treba da se zadrže na vlasti da obavljaju što više funkcija. Da neko sam sebi dodjeljuje sredstva pa ista ta sredstva raspoređuje kako on hoće", kaže Mirjana Orašanin poslanik SDS-a u NSRS.

Većina poslanika je na drugu funkcioju imenovana u statusu vršioca dužnosti, što je opet, kažu u nevladinom sektoru, nezakonito.

"Tako imamo veliki broj narodnih poslanika koji su vršioci dužnosti direktora u raznim javnim preduzećima i koji bi trebalo da budu u sukobu interesa prema zakonu budući da imaju ista prava i obaveze kao direktori.

Međutim Komisija za sprečavanje sukoba interesa to tako ne prepoznaje i na taj način legalizuje sukob interesa", smatra Damjan Ožegović iz organizacije Transparensi BiH.

Poseban je paradoks što poslanici koji su ujedno i direktori sjede u skupštini koja raspravlja o radu institucija kojima rukovode, a sukob interesa se izbjegava tako što ne prisustvuju tačkama na kojima se raspravlja o javnom preduzeću u kojem su direktori.

"Političari koriste sve da izmjene bilo kakvog zakona ide njima u korist, a većinom ide na štetu građana", smatra Vehid Šehić predsjednik Foruma građana Tuzla. 

Većina zvaničnika sa dvostrukim funkcijama dolazi iz SNSD-a i drugih stranaka skupštinske većine, međutim u proteklom periodu se pominjalo i da poslanik PDP-a Mirna Savić Banjac obavlja više funkcija jer je ujedno profesor u školi i savjetnik gradonačelnika Banjaluke.

Savić-Banjac za BN kaže da to uopšte nije tačno jer je status profesora u Muzičkoj školi zamrznut i da ona prima samo jednu platu, dok, kako navodi, povremene poslove za gradonačelnika obavlja po ugovoru o djelu.

"Tri poslanika iz PDP-a ovdje iz Banjaluke su imali angažman tj Tanja Vukomanović i ja smo bili imenovani savjetnici gradonačelnika dok je Nebojša Drinić bio zaposlen u Gradskoj upravi.

Drinić je istog trenutka kad je prešao u status profesionalnog poslanika zaledio svoje radno mjesto. Nijednog dana nije dobio duplu platu.

Tanja Vukomanović i ja smo razriješene duple funkcije imenovanih savjetnica - dakle ni to nije tačno", kaže Savić-Banjac.

Nedavne izmjene Zakona o sukobu interesa Republike Srpske uopšte nisu zabranile ovu pojavu, a funkcioneri SNSD-a su prije nekoliko godina odbili inicijativu opozicije da se zakonski odredi da jedan funkcioner, može primati samo jednu budžetsku platu. 

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

#

18.06.2023 20:22

Ma ko je još vjerovao da će se išta promjeniti kao da se znamo dan il dva a tolike godine su na vlasti

ODGOVORITE
Name

Re

19.06.2023 00:15

Nije to vlast, to je copor seljackih fukara!

Name

Borko

18.06.2023 20:38

Narod nevalja. Narod narod. Nije ni zasluzio bolje. Zatucas zatucani narod i zajasis ga i jasis ga dok ti se jase. I na kraju ti narod zahvala. Svaka cast kako dobro jasis.. Udjes u istoriju kao junak. Sam napises istoriju.

ODGOVORITE
Name

MIRKO

18.06.2023 21:39

VLAST KO VLAST, LAGALA LAŽE J LAGAĆE NIŠTA NOVO 🤮🤮🤮

Name

Re,Borko

19.06.2023 08:25

Upravo tako,najveći krivac je NAROD! KAD ŽRTVA POSTANE OBOŽAVALAC TLAČITELJA,TU LIJEKA NEMA...

Name

Voxpopuli

18.06.2023 20:48

A sta ce ovi sto imaju vise od dvije funkcije,ja ih znam 10 u Sokocu.

ODGOVORITE
Name

Građanin

18.06.2023 20:52

Na troduplim i četvoroduplim...

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.06.2023 21:53

Narod treba "strugati"dok mu oči ne pobele

Name

Piksi

19.06.2023 05:41

Ko nam je kriv pogledajte samo supštinsko zasijedanje kako ljugavci brane i lažu sami sebe sako za mrvicu vlasti

Name

Miro

18.06.2023 21:15

Šta je sa diplomama????Martin u Zagreb,Martin iz Zagreba!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Milo

18.06.2023 21:49

Treba tako,ako su ljudi sposobni i više funkcija...

ODGOVORITE
Name

Milun Lune Šćekić

18.06.2023 22:53

Odavde samo bježati, jer ovde čovek samo služi Milokradu da glasa za njega, da mu plaća račune i porez ,i da ratuje i ništa više čovek ne treba Državi ..

ODGOVORITE
Name

BL

18.06.2023 23:33

Isto vazi za porijeklo imovine. Sve se nesto vlast i opozicija takmice ko ce prvi al im se nikako ne da.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

18.06.2023 23:50

Pa bit i cilj kandidature i osvajanje poslanickog mjesta i jeste da bi se doslo do visestrukih primanja To je nacin na koji demokratski sistem maskira diktaturu koja je zastupljena u najdemokratskijim drzavama (negdje ovako negdje na drugi nacin) I malo je cudno da su citav svijet zaludili sa tom nekom demokratijom

ODGOVORITE
Name

Mo

18.06.2023 23:57

Kako to moze da se radno mjesto zamrzne? U kom zakonu ili pravilniku je to definisano?

ODGOVORITE
Name

Idealno

19.06.2023 00:09

Ma nije vkast zaboravila, nego je Milorad slago ko i obično...

ODGOVORITE
Name

Beli mantil

19.06.2023 00:19

Danijela Dukin iz Bijeljine odbornik u Bijeljini i direktor Doma zdravlja. Snsd-ova komisija kaze da to nije sukob interesa.

ODGOVORITE
Name

Lažljiva vlast

19.06.2023 00:25

I sta bi od toga?

ODGOVORITE
Name

Bogdan

19.06.2023 06:23

Naš Dakić šljunkar direktor puteva i poslanik

ODGOVORITE
Name

Marko

19.06.2023 08:11

Narod je rekao istinu na dan izbora glasajuci protiv dodika.Prekrajanjem narodne volje tzv medjunarodna zajednica je dovela ili ti ostavila na vlasti one sa kojima je lakse manipulisati.Ucijenjeni,kupljeni Sada gledamo nemoc naroda.

ODGOVORITE