Sud: Ministarstvo nezakonito krije ugovor o auto-putu

Okružni sud u Banjaluci ponovo je presudio u korist Centra za životnu sredinu iz Banjaluke i naložio Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske da Centru dostavi kopije Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor – Novi Grad koji je Vlada Republike Srpske zaključila sa kineskim partnerima.

Republika Srpska 29.05.2023 | 21:12
Sud: Ministarstvo nezakonito krije ugovor o auto-putu

U saopštenju Centra za životnu sredinu navodi se da je sud već odlučivao o istoj stvari i da je u sudskom sporu okončanom krajem oktobra 2022. godine ministarstvu naložio da Centru dostavi traženi Ugovor o koncesiji, jer se radi o informacijama od opšteg značaja.

„Međutim, kako je Ministarstvo saobraćaja i veza ponovo odbilo da omogući uvid u ovaj dokument, pozivajući se na klauzulu povjerljivosti i zaštitu komercijalnih interesa koncesionara, Centar je bio primoran da svoje pravo pristupa javnim informacijama traži kod suda. Ponovo donesenom presudom, Centar je to pravo ostvario na način da je Ministarstvo sada ponovno, po drugi put, obavezano da nam ustupi traženi ugovor“, navodi se u saopštenju Centra za životnu sredinu.

Podsjećamo, Ministarstvo saobraćaja i veza odbilo je zahtjev Centra za životnu sredinu za slobodan pristup informacijama o ekonomskoj opravdanosti autoputa Banja Luka-Prijedor.

U rješenju ministarstva navedeno je da bi objavljivanjem Studije ekonomske opravdanosti, koju je izradila konsultantska kuća “IG“ iz Banje Luke, bila prouzrokovana šteta za ministarstvo i za konsultantsku kuću.

To bi, kako su ranije naveli iz ministarstva, indirektno moglo uticati na ovaj javni organ, jer se podaci koji se nalaze u Studiji ekonomske opravdanosti indirektno provlače i kroz ugovor o koncesiji za izgradnju ovog autoputa.

Iz ministarstva su istakli da „interes javnosti u konkretnom slučaju ne može biti stavljen iznad principa zakonitosti“.

S druge strane, Okružni sud u Banjaluci ponovo je presudio da interes javnosti u ovom slučaju treba biti stavljen iznad principa zakonitosti.

Pored Centra i Transparency International krajem 2022. godine dobio je sudski spor protiv Ministarstva saobraćaja i veza zbog nezakonitog skrivanja ugovora o koncesiji za izgradnju auto puta Banja Luka – Prijedor – Novi Grad.

(BN)  Foto:Arhiv/Anadolija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

DelPo

29.05.2023 21:47

U normalnim državama ministar bilo kog resora krivično bi odgovarao i završio u zatvoru ako bi samo i sanjao da ne izvrši pravosnažnu presudu suda!! To je direktan napad na pravosuđe i dokaz više ko nažalost kontroliše i ove "nezavisne" poluge vlasti ove banana države!! Naravno da je svima jasno da je privatni interes (čitaj privatni džep) važniji od opšteg (narodnog) interesa!!

ODGOVORITE
Name

Mnogo

30.05.2023 01:35

Mnogo zemalja je tim tajnim ugovorima i kreditima sa Kinezima došlo na ivicu bankrota ili su već propali

Name

Tatar

29.05.2023 22:51

Kakav je to sud koji ne moze naterati ugovorenu stranu da transparentno i javno pokaže ugovor.

ODGOVORITE
Name

Petar

30.05.2023 06:37

Ko zna koliko kriminalaca, koje štiti vlast, se uradilo u taj put.

ODGOVORITE
Name

Odmah

30.05.2023 10:14

Tuzioce i sudije zamijeniti i Evropske dovesti sli policiju medjunaridnu a ne partijskotajkunsku jer korumpirani du sve institucije zarobili sa obe strane Drine Une Neretve Bosne sve prepisanooooo! Umrezrno u hobotnicu hara od rata

Name

Ukidanje tzv rs!

30.05.2023 06:46

Zločinci pokazuju da su totakni idioti i da su svi za zatvora!

ODGOVORITE
Name

40 britanskih obaveštajaca

30.05.2023 07:19

Puno je žrtava palo za Republiku Srbsku,ljudino moja nikad se ukinuti neće!!!

Name

Njegos

30.05.2023 08:01

Sto se grbi rodi, vrijeme ne ispravi

ODGOVORITE
Name

Jovan

30.05.2023 08:16

E to vam je ciganija,Dodik je privatnik i neda ugovor na uvid vjerovatno zato što je dobar za RS,ŠTETAN JE ITEKAKO I ZATO GA KRIJU!

ODGOVORITE
Name

Kum

31.05.2023 07:55

U svijetu ne postoji ovakva vrsta koncesionog ugovora u kojoj država garantuje koncesionaru da neće biti na gubitku. Ovo se zove PLJAČKA.

ODGOVORITE