Prlainović uoči EP: Mi smo već ušli u istoriju

Andrija Prlainović, jedan od najboljih vaterpolista Srbije i svijeta, za "Nezavisne" je rekao da nema pritiska da se osvoji peto uzastopno zlato na Evropskom prvenstvu, da su on i saigrači spremni za još jedan izazov i da se nada dobrim igrama na šampionatu koji danas počinje u Budimpešti.

Ostali sportovi 14.01.2020 | 09:23
Prlainović uoči EP: Mi smo već ušli u istoriju

Pred put u Mađarsku, na 34. Evropsko prvenstvo, selektor Srbije Dejan Savić je citirao tenisera Bjorna Borga, koji je uoči Vimbldona rekao da ako pobijedi peti put uzastopno ulazi u istoriju, a da u suprotnom one četiri osvojene titule niko neće da pamti. Prlainović ističe da su "delfini" već napravili istorijski rezultat.

"Mi smo s ove četiri titule u nizu već ušli u istoriju, jedini smo kojima je to pošlo za rukom nakon Drugog svjetskog rata. Bilo bi lijepo ponovo osvojiti zlato, ali idemo korak po korak. Nismo opterećeni tim ciljem", rekao je Prlainović u razgovoru za "Nezavisne".

Ukoliko osvoji peto zlato u nizu Srbija će izjednačiti rekord Mađarske, koja je bila pobjednik prvih pet evropskih prvenstava. Ipak, do finala je dug put. Prvi rival Prlainoviću i saigračima biće reprezentacija Rusije, s kojom će se sastati danas od 17.30 na bazenu u "Dunav areni".

"Počinje grupna faza i prvi cilj nam je da zauzmemo mjesto u grupi. Ne bi trebalo da imamo problema sa selekcijom Rusije, odnosno trebalo bi da zavisi sve od nas. Ako prilaz utakmici bude dobar, očekujem pobjedu. I ostala dva rivala u grupi, Rumunija i Holandija, su slabiji od nas, ali naravno kvalitet treba pokazati u bazenu", rekao je trofejni vaterpolista, ističući da je najvažnija utakmica na ovom prvenstvu četvrtfinale, gdje su Srbiji potencijalni rivali Mađarska i Španija, koju su "delfini" pobijedili u finalu 2018.

Prlainović je rekao da je selekcija Srbije dobro odradila pripreme i da vjeruje da će kroz grupnu fazu podizati formu, te biti najbolja kada bude najpotrebnije. Rivale dobro poznaje, a izdvaja sedam selekcija koje su rang iznad ostalih.

"Mađarska, Hrvatska, Španija i svjetski prvak Italija su uz nas među favoritima, ali među reprezentacije koje se kvalitetom izdvajaju od ostalih svrstao bih i Grčku i Crnu Goru", rekao je Prlainović. Na pitanje šta je najveća snaga Srbije koja je godinama u vrhu evropskog i svjetskog vaterpola, odgovorio je:

"To što smo dugo zajedno, ekipa je niz godina na okupu. Nas 10 od 2013. igra za reprezentaciju i veoma dobro se poznajemo."

Poseban doživljaj biće igrati u "Dunav areni".

"To je moderan objekat, koji više podsjeća na košarkašku halu nego na vaterpolo bazen i biće uživanje igrati u Areni, čije će gledalište, vjerujem, od četvrtfinala biti puno", rekao je Andrija Prlainović.

Pred punim tribinama vaterpolisti će se boriti za medalje, ali i za mjesto na Olimpijskim igrama, koje se ove godine igraju u Tokiju. "Dijeli" se jedna viza za Igre, namijenjena je šampionu, ali s obzirom na to da su mjesto u Japanu već osigurali Srbija, Španija i Italija, teoretski do Tokija može i četvrtoplasirana reprezentacija s Evropskog prvenstva koje se završava 26. januara.

Dominacija ex-Yu država

Da su vaterpolisti iz zemalja bivše Jugoslavije godinama najbolji potvrđuje i činjenica da su zemlje nastale nakon raspada te države od 2001. osvajale sva evropska prvenstva.

Godine 2001. i 2003. slavila je Srbija i Crna Gora, 2006. titulu je osvojila Srbija, baš kao i 2012, 2014, 2016. i 2020. Crna Gora je trijumfovala 2008. godine, a Hrvatska dvije godine kasnije.

Porazi Srbije i Hrvatske

Vaterpolistkinje Srbije i Hrvatske doživjele su poraze i u drugom kolu Grupe A Evropskog prvenstva u Budimpešti, a priliku za prvu pobjedu imaće sutra, kada će se sastati u bazenu.

Srbija je poslije nedjeljnog poraza od Grčke (7-26) juče izgubila od Rusije rezultatom 2:27, dok je Hrvatsku savladala Grčka sa 18:3. Dan ranije Hrvatice su poražene od Mađarske (6:25). Holanđanke su upisale drugu pobjedu u Grupi B pošto su savladale Holandiju sa 23:3.

(Nezavisne)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gojko

14.01.2020 09:08

Samo napred, s verom u Boga i otadžbinu

ODGOVORITE