Joga ipak nije tako bezopasna

Da, joga vam može pomoći da se rešite stresa, ali kao i svaka druga sportska aktivnost može dovesti do novih povreda, tvrde stručnjaci.

Zdravlje 29.06.2017 | 09:42
Joga ipak nije tako bezopasna
Univerzitet u Sidneju tvrdi da je joga izazvala bolove u lokomotronom sistemu ruku kod 10 odsto vežbača. S druge strane, joga je podstakla bolove i u 21 odsto postojećih povreda.

“Joga je ozbiljnija aktivnost nego što se ranije smatralo“, kaže profesor Evangelos Papas – “Naša studija je pronašla da je verovatnoća bola izazvanog jogom više od deset odsto, što znači da se ona može porediti i sa procentom povreda u drugim sportovima“

Inače, studija je obuhvatila 350 ljudi koji su pohađali časove joge u dva studija u Njujorku. Učesnici, uglavnom žene prosečne starosti 45 godina, su popunjavali upitnike duže od od jedne godine.

Rezultati su pokazali da je većina novih bolova (13,3 odsto) bila u predelu ramena, ključne kosti, zgloba ili ruke.

Profesor Papas, koji je i sam joga instruktor, kaže da to ima smisla jer gornji delovi tela trpe veliku težinu, te da ovakvu vrstu vežbanja treba tretirati kao i svako drugo vežbanje.

Ipak, lepe vesti su da je dve trećine ispitanika, tačnije 74 odsto reklo da im je joga smanjila bol u donjim leđima i vratu.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar