Branislav heroj iz Londona

Branislav Lukić, Srbin rodom iz Borova u Hrvatskoj, heroj je Britanije jer je spasavao ljude iz Grenfela, solitera koji je izgoreo u Londonu i u kom je poginulo 79 ljudi.

Svijet 22.06.2017 | 14:40
Branislav heroj iz Londona
ondon još oplakuje žrtve koje su tragično izgubile život u jednom od najvećih požara poslednjih godina u Velikoj Britaniji, ali među tužnim pričama nastala je i jedna herojska.

 
Branislav Lukić, koji poslednjih godina svoj gastarbajterski hleb zarađuje u Londonu, živeo je na 11. spratu kobne zgrade kada je u njegovu sobu, oko jedan sat iza ponoći, upao njegov cimer i rekao mu da se nešto dešava. Branislav priča da je istrčao u hodnik solitera, ali od gustog dima nastalog usled požara koji je izbio nije video ništa, a kamoli stepenice i izlaz napolje.

- Skoro sam izgubio svest, ali sam znao da mi je drug još u stanu i nisam mogao da ga ostavim. Vratio sam se po njega. Bio je sav u šoku, tresao se. Duboko smo udahnuli i stavili krpe na usta, krenuo sam da tražim put i na sreću ga našao - rekao je Lukić.

U svoj toj panici Lukić je ostao pribran i pokazao još jedno herojstvo. Čuo je kako neko lupa sa unutrašnje strane vrata iz jednog stana.

- Odmah sam otvorio vrata. Iskočila je jedna starija žena, Azijatkinja, imala je možda više od 70 godina i bila je potpuno izbezumljena i van kontrole - priča Branislav. Kako kaže, nije bilo vremena da smiruje usplahirenu komšinicu.



Delovalo je kao da ne može da hoda. Nije mi ništa drugo ostalo nego da je ponesem i pokušam da je spustim iz zgrade. Kada se malo smirila, pitao sam je da li može da hoda, te sam joj obećao da je ni u ludilu nećemo ostaviti. Rekla je da može, samo da je ne napuštamo - nastavlja naš sagovornik.

Na kraju su Branislav, njegov cimer i starica uspeli da se probiju kroz gust dim i vatrenu stihiju sa jedanaestog sprata i izađu na sigurno.

Kako dodaje Branislav, imali su sreće da su stigli da izađu iz Grenfel tauera, ali nažalost, poznaje previše ljudi koji to nisu uspeli.

Pomoć ljudima kojima su izgoreli stanovi u Grenfelu sada stiže sa svih strana, od države i raznih institucija, no našeg heroja najviše impresionira velikodušnost običnih građana, koji su se masovno odazvali da ljudima koji su ostali skoro bez ičega u životu nekako olakšaju dalji život. U akciju pomoći se uključila i naša crkva Svetog Save u Londonu, koja u nedelju prikuplja pomoć za familije koje su preživele ovu užasnu tragediju.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nemanja

22.06.2017 14:11

Bravo Branislave, legenda od covijeka. Divna osoba.

ODGOVORITE
Name

Zoki

22.06.2017 14:20

Kapa dole Branislave za hrabrost i pozrtvovanost,bitno je da si ti dobar i hrabar civijek,a manje je bitno i uopste nebitno dali si Srbin ili nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

Trn

22.06.2017 15:12

Cuj Srbin pa nece valjda biti Indijanac ako se zove Branislav....

ODGOVORITE