Pao "bosanski" islamista

Enes Mešić uhapšen u pokušaju ilegalnog prelaska granice između BiH i Srbije.

Bosna i Hercegovina 14.06.2017 | 20:44
Pao "bosanski" islamista
Bivši pripadnik ISIL Enes Mešić, koji je pravosnažno osuđen na tri godina zatvora zbog ratovanja u Siriji, uhapšen je utorak prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice između BiH i Srbije.

Mešića su uhapsili službenici Granične policije BiH, pri čemu su kod njega pronašli 5.000 evra u kešu.

- Enes Mešić je kontrolisan u graničnom pojasu, nakon čega je uhapšen i predat u nadležnost SIPA - naveli su u GP BiH.

Sud BiH 31. oktobra 2016. osudio je Enesa Mešića na tri godine zatvora jer se borio na strani Islamske države u Siriji. Osim njega, istom presudom osuđeni su još i Adem Karamuja na dve godine, Mirza Kapić na godinu i deset meseci dok su Jasmin Jašarević i Salko Imamović dobili po godinu i četiri meseca zatvora. Ibro Delić osuđen je na godinu i 10 meseci, dok je Samir Hadžalić osuđen na jednogodišnju robiju zbog priključivanja terorističkim organiizacijama na području Sirije.

Ta presudu je nedavno potvrdio i Apelacioni sud i ona je postala pravosnažna. Nakon izricanja kazne Mešić je pušten na slobodu s koje je trebao biti upućen na izdržavanje kazne i pretpostavlja se da je pre toga planirao da pobegne iz zemlje, zbog čega je i uhapšen.

- Optuženi su krivi što su u drugoj polovini 2013. i tokom 2014. napustili BiH kako bi se pridružili tzv. Islamskoj državi, znajući du su Rezolucijom UN proglašene terorističkim organizacijama - rekao je prilikom izricanja presude sudija Mirsad Strika.

On je naglasio da se grupi sudilo za konkretna dela, a ne zbog toga što su pripadnici selefijskog pokreta, koji je izvan ingerencije Islamske zajednice.

Otkucao ih svedok

U presudi se navodilo da su Enes Mešić i ostali avionom odlazili iz Sarajeva do Istanbula. Nakon toga su ilegalnim putevima prelazili tursko-sirijsku granicu i odlazili na ratišta. U obrazloženju presude, Strika je naveo da se ona temelji i na priznanju optuženih da su se borili protiv Bašara al-Asada. Ipak ključan dokaz bilo je svedočenje jedne osobe koja se vratila sa sirijskog ratišta, i koja je otkrila detalje o njihovom boravku u Siriji.

(Novosti)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

nn

15.06.2017 06:03

Goli otok bez povratka

ODGOVORITE
Name

sloboda

15.06.2017 06:51

Kod nas je obicaj da svi kriminalci koji se osude na kazne zatvora obavezno idu kuci i dobiju rok za bjezanje iz drzave a tko ne pobjegne treba da se javi dobrovoljno na izdrzavanje kazne zatvora.Zasto sud ne salje ekspresno u zatvor ili ne drzi u pritvoru cijelo vrijeme i nakon izricanja kazne samo mu odbiju to vrijeme koje je proveo u pritvoru.Jakog li pravosudja fuj.

Name

re sloboda

15.06.2017 11:06

Pa zato sto nema mjesta u zatvoru. Cekas dok neko izadje. 100 km je dan,svi leze niko ne placa.