Solarijum škodi zdravlju

Solarijumi ne stvaraju opekotine, ali značajno povećavaju rizik za nastanak karcinoma i ubrzavaju starenje kože

Zdravlje 16.05.2017 | 10:11
Solarijum škodi zdravlju
DA li ste znali da se zračenje koje emituju solarijumi nalazi na zajedničkoj listi sa radioaktivnim elementom plutonijumom i radijacijom koja potiče od sunca? Ovi štetni zraci, posebno su opasni za mlade osobe, koje solarijume počinju da koriste pre 30. godine. Kod njih se rizik za pojavu melanoma, najsmrtonosnijeg oblika karcinoma kože povećava za čak 75 odsto! Znajući sve to, Svetska zdravstvena organizacija je solarijume svrstala u najopasnije faktore rizika za pojavu karcinoma kože.

Solarijumi dovode do preplanulosti kože uz pomoć ultravioletnog A zračenja. A njihovi zraci su opasni jer ne stvaraju opekotine, ali značajno povećavaju rizik za nastanak karcinoma i ubrzavaju starenje kože. Većina nije ni svesna činjenice da preplanulost dobijena u solarijumu ne štiti od opekotina do kojih može da dovede boravak na suncu. Koža preplanula na ovaj način ima minimalnu zaštitu od solarne UV radijacije. Solarijum ne sme da se koristi u svrhu "pripreme kože za sunčanje", upozoravaju stručnjaci.

Novosti
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cups

16.05.2017 18:09

Pogotovo je stetno ako vam zena ide u solarijum pa komsiluk pocne da obraca paznju. Mozete dobiti pritisak i secernu bolest od sekiracije :)

ODGOVORITE
Name

:)))

17.05.2017 12:44

Moraš biti teški idiot pa leći u ovu rernu, trend dugotrajnog i bespotrebnog izlaganja suncu je prošlost a o solariju je suvišno pričati.

ODGOVORITE