Има нека "пословна" тајна између понуђача и тражиоца

Управа за индиректно опорезивање БиХ поново је морала да одбије понуду Милета Радишића и његове компаније Гранд Трејд за куповину објекта у Бањалуци.

Република Српска 01.07.2024 | 21:29
Има нека "пословна" тајна између понуђача и тражиоца

Поново је до проблема дошло након што је Радишић затражио више новца за зграду од онога колико је обезбиједила Управа. Међутим незванични изворИ тврде да су људи из Управе раније упозорени да није прави тренутак да то завршавају у овом моменту због сумњи на коруптивне радње које су пратиле изградњу овог комплекса.

Управа за индиректно опорезивање годинама покушава да ријеши питање смјештаја и напусти ову зграду која је у власништву Владе Републике Српске. Међутим представници опозиције кажу да се овај посао намјешта за једну фирму и да је све договорено негдје ван институција.

Почетком ове године, Радишић је доставио понуду у којој је објекат и паркинг зацијенио 98,6 милиона марака. Како нам је потврђено из Управе за индиректно опорезивање, понуда задовољава њихове захтјеве, међутим спорна је цијена.

Имајући у виду да је у Буџету Управе за индиректно опорезивање за набавку односно куповину поменутог објекта у Бањалуци на располагању износ од 67 и по милиона конвертибилних марака са ПДВ-ом, комисија је дала приједлог да се због недовољног износа средстава за реализацију предметни јавни оглас поништи у цијелости.

У складу с тим донесена је и одлука о поништењу огласа.

БН је раније објавио незваничне информације да су до Зорана Тегелтије стигла упозорења да ово није погодан тренутак да Управа за индиректно опорезивање купи и пресели у зграду Гранд трејда. Да се нешто чудно дешава међу владајућим политичарима на нивоу БиХ, сматрају и у опозицији.

"Када је СНСД заједно са тројком формирао власт на нивоу БиХ једна од првих тачака коју су договорили је управо била ова зграда кума Милорада Додика и тада је тројка пристала на све услове које је Додик тада тражио и цијену коју је захтијевао за ту зграду. Сада видимо да не фукнционишу ти коалициони односи – ви знате да су прије 10-ак дана српски министри у Савјету министара блокирали средства за зграду ИДДЕЕА-е, и мислим да је ово контраударац тројке СНСД-у", сматра Ненад Грковић, посланик Листе за правду и ред у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. 

На конкурсе Управе за куповину зграде се прво није јављао нико, а онда се пријављује једна фирма – Гранд трејд Милета Радишића, који је био и у затвору због привредног криминала.

"С обзиром на то да се та зграда увелико градила када је тендер расписан и прилагођавала потребама УИО у процесу саме градње. Тако да ви имате сада практично могућност избора само једног понуђача којем је у старту овај посао био и намијењен", сматра Ивана Корајлић из организације Транспаренси БиХ. 

Зато многи сматрају да овдје има посла и за истражне органе.

"Није добро што се већ унапријед зна од кога ће се купити та зграда и чак шта више понуђач сада јавно и транспарентно настоји уцјењивати и дизати цијену прецјењивати сопствену некретнину и све се то дешава пред очима јавности. Због тога сам навео и опет наводим да треба да се укључе истражни органи да испитају да ли постоје какве интерне комуникације, договори између понуђача и тражиоца у овом случају Управе за индиректно опорезивање", сматра економиста Адмир Чавалић. 

Градњу зграде Гранд трејда пратиле су бројне контроверзе, протести, а ту је и политичка позатина због навода да је Радишић у блиским везама са предсједником Републике Српске.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Шемсо

01.07.2024 22:02

Сваком ко мало мица главом је јасно да је тоДодиков објекат а да се формално води на куму што бих се он из петни жила упињао да се то купи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рио

01.07.2024 22:59

Мафија све ради по слову закона.Не може им нико ништа!Нигдје не журе.Тај објекат ће кад тад морат бити купљен!А санкцијама замајавају јавност

Name

Ветеран

01.07.2024 22:09

За 63 милиона могу направити своју нову зграду која не мора бити у центру гдје је најскупља градња. Још један доказ да се намјешта зграда од Радишића. То се види из авиона. Банда похлепна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еих

01.07.2024 22:13

Да ли се у тој управи ико бави озбиљним слуцајевима или то мора прво тамо нека странка да одобри?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раселио

01.07.2024 23:02

Додик , онај Гоци и Зоран Стеванвић отеше привреду,неће остати н иш иза СНСД-А

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

02.07.2024 00:09

Стока ситног зуба је увијек гладна.У вољама вам запело,да Бог да,па и народ да прогледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

02.07.2024 08:36

Да управа за индиректно опорезивање није у криминалу,они би донијели одлуку да направе зграду у властитој режији и била би много јефтинија,за ову "радишићеву" зграду има пуно сиса којима треба муфте испод стола.

Name

Глас

02.07.2024 00:36

Одакле Милету паре толике да заврсава градњу.Него баја финансира своју зграду.Погледајте ко је све резевисао највеце станове и пентхоус-е.И слепац би то видио.Али народ јос увјек никако да прогледа и види свјетло на крају тунела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана

02.07.2024 07:27

Када би мене толико малтретирали, дала би им дзабе (мислим зграду), уф, уф..

ОДГОВОРИТЕ