Шта се дешава иза сцене, ко преузима тржиште капитала?

Овладавање тржиштем капитала у Републици Српској је у пуном јеку. Према нашим сазнањима, иза свега стоји једна брокерска кућа са својим преамбицизоним директором, тачније директорицом, која жели да у потпуности контролише тржиште новца и на свим важним позицијама у финансијском систему постави своје људе.

Република Српска 25.06.2024 | 19:59
Шта се дешава иза сцене, ко преузима тржиште капитала?

Прва на реду је била Комисија за хартије од вриједности гдје је доведена подобна управа. Тренутно се копља ломе на Централном регистру хартија од вриједности, чији су акционари прије неколико дана смијенили комплетан Управни одбор и расписали конкурс за избор новог.

„Неке ситуације су необичне, јер колико ја знам, Централни регистар је пословао позитивно. Све раде како треба. Али је ипак Управни одбор смијењен. Очигледно се нешто дешава иза сцене. Али мислим да је то јако опасно. Јер повјерење грађана, оних којима треба новац преко берзе и слично, је толико озбиљно да се с тим нико не може играти.“, поручује Павловић.

Својим лобирањем, они који су приклоњени спорној брокерској кући, формирали су већину у скупштини акционара Централног регистра, гдје сада настоје да се ријеше актуелне управе како би на чело ове институције поставили ону која њима одговара.

У међувремену, у Централном регистру Хартија од вриједности већ мјесецима, тачније од јануара ове године, траје процедура и око избора новог директора. Братољуб Радуловић такође више није пожељан на позицији директора, па му Комисија за хартије од вриједности није дала сагласност да се обнови мандат.

Као посљедњу мету означили су Бањалучку берзу, са којом ће, ако успију у својој намјери, затворити круг у којем ће финансијски правац Републике Српске ићи у оном смјеру који пожели појединац, поручује новинар Дејан Товиловић, који отпочетка прати ову причу.

„На тржишту капитала у Српској у току је преузимање кључних финансијских полуга, од стране групе врло амбициозних брокера. А све то уз прећутну сагласност Владе Републике Српске. Шта је циљ? Циљ је преузети три кључне институције – Комисију за хартије од вриједности, Централни регистар хартија од вриједности и Бањалучку берзу. За сада су поставили своје људе у Комисији, преко које руше Централни регистар. Ријеч је о врло амбициозним људима који желе да имају моч у својим рукама.“, каже Дејан Товиловић.

Давање тржишта капитала у руке појединца могло би да има несагледиве посљедице, што је предуслов за колапс финансијског сектора и угрожавање акционара и емитената, објашњава Зоран Павловић.

„Ти вјетрови који се дешавају на финансијском тржишту, то је нешто што је другачије него што је у свим другим нормалним земљама. Наравно да постоје акционари, фирме које су заједно са фондовима оснивачи и власници Централног регистра и формирају Комисију за надзор и контролишу и Берзу. То је све што је у некој другој земљи недодирљиво.“, сматра Павловић.

А како то обична бива у Републици Српској, ништа не би могло без политичке подршке. Власница брокерске куће има леђа у Инвестиционо развојној банци РС, која је задужена за Централни регистар хартија од вриједности, чији је Република Српска већински власник.

Оно што је занимљиво је да Централни регистар хартија од вриједности има А минус рејтинг, један од најбољих у региону у финансијском свијету, и може да парира са Словенијом. Али, приватни капитал с подршком политичких моћника, ако уплете своје прсте до краја, може да направи хаос на тржишту капитала.

(БН) Фото: БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

реалност

25.06.2024 20:17

Балканске Бананице су пропале, али дефинитивно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витомир

26.06.2024 05:16

Е мој србине биједни кадцес са дигнес главу и казес Стоп мафији која те пљацка 30 година.. никад јер немас карактера ни ниста људско у себи.

Name

Јаффа

26.06.2024 07:55

Све увијено...ко су ти?!

Name

Хм

25.06.2024 20:42

Бањалука нет је данас баш активна већ други текст о вама. Хвале вас ма сва уста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

25.06.2024 22:15

Баја продао за слободу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљуга

26.06.2024 05:17

Свеце то народ позлатити и вратити.народ је стока.

Name

Директ

25.06.2024 22:40

Укратко, Додику омиљена брокерска кућа Монетброкер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

26.06.2024 07:44

Капитал а самим тим и тржиште капитала почива на поверењу, тако да кад га фукаре преузму у садејству са купљеним битангама из помињаних узурпираних РС институција оно једноставно нестаје и остаје гола пљачка нарочито јавних акционарских предузећа и републике...зато и нема много тржишта капитала јер би било као да свињама дате репу да саде и цувају...не иде...али иде чапушање приватизацијских фондова и сл...

Name

Брокер2024

26.06.2024 00:29

Трзисте Берзанског Капитала у РС преузима Младен Милановиц Каја са својом Брокерском Куцом -Фондом, цији је он Власник и Владајуца екипа са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

26.06.2024 06:52

Ко је амбициозна брокерица,јели требамо чекати да Вукан каже ко је дотична?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево РАДНИК

26.06.2024 06:55

Страсно има ли неког дјела у РС који Додо и папци око њега не желе да контролишу. Диктатура тешка. Ј.... ли вам мајку па докле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wук

26.06.2024 09:05

Драгана.....

Name

Дф

26.06.2024 08:07

Драгана...краљице....и треба да ради онај ко зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

26.06.2024 09:04

Тржиште капитала као и све остало у РС преузима Милорад Додик и његови пратиоци. Јасно је да од како је Додик на власти србски народ губи а једино су он и његови пратиоци на добитку и то огромном. Зато србски народе не гласајте више за усташу, он је сумњивог поријекла. Сасвим је нормално да пјева тамо гдје су срби изгинули па ако вам то није довољно онда изволите срљајте у пропаст и нестанак србског народа на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Још мало цлан УО

26.06.2024 09:33

Шта рећи...Жалосно је да је мин.финансија односно њихов представник држ.капитала, а по ИРБ саучесништву, у Регистру извођач "радова" за сумњиве циљеве приватизацијских профитера а по народној кољи народног вола за моју килу меса...Апсурд је и да ИРБ,гдје се нико не смије јавити на конкурс за НО скоро десетљеће плус паљевине, продаја активе за шестину и остале њима својствени парадокси и егзотицности , иницира смјену УО који у континуитету скоро 10 година успешно управља Регистром обезбједјујуци оправданост постојања у друштву институције Централног регистра... о чини се својеврсном институционалног мобингу и нарученој дискредитацији рада Регистра од стране цланова комисије за ХОВ да би саучесници могли своја непочинства чинити нека им је на част и тешко ће им издобрити...амбициозна индивидуа је наравно легитимни приватизацијски предатор и сама њена грабеж јој је већ превелика казна...сретно Регистру у данима и годинама које долазе...напријед наведено је лични став аутора и не представља став институције:(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

26.06.2024 14:27

Преузима бурле и син

ОДГОВОРИТЕ