Advokati ogorčeni, zaprijetili štrajkom pred Sudom BiH

Advokatske komore Federacije i Republike Srpske uputile su dopis Sudu Bosne i Hercegovine u kojem traže da se suđenja u predmetima u kojima postupaju advokati po službenoj dužnosti zakazuju jednom mjesečno, te da će u suprotnom odmah donijeti odluku o obustavljanju rada.

Bosna i Hercegovina 28.06.2024 | 17:14
Advokati ogorčeni, zaprijetili štrajkom pred Sudom BiH

Dopisom su upozorili i da će zauzeti zajednički stav da advokati u potpunosti obustave rad na predmetima u kojima postupaju po službenoj dužnosti, ako se do avgusta ne riješi pitanje isplate naknada braniocima po službenoj dužnosti.

Komore su ovaj dopis poslale i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te ministarstvima finansija i pravde BiH, jer advokatima, zbog neusvajanja državnog budžeta, nisu isplaćene naknade već pola godine.

"Predlažemo da se pred Sudom BiH u svim predmetima u kojima postupaju branioci po službenoj dužnosti u narednom periodu zakazuje najviše jedno ročište mjesečno, a u pritvorskim predmetima najviše dva ročišta mjesečno. Ukoliko Sud BiH ne prihvati ovo prelazno rješenje, skupštine advokatskih komora će donijeti odluku da se odmah obustavi rad u svim predmetima u kojima postupaju branioci po službenoj dužnosti", navode u dopisu.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske, izjavio je za Detektor da je ovo prvi put da se na ovaj način obraćaju državnom sudu. Dodao je da još nisu dobili odgovor ni od jedne institucije kojoj su se obratili.

"Sačekaćemo u svakom slučaju odgovore. Ako odgovora ne bude bilo, s 1. avgustom mi bismo obustavili rad u toj vrsti predmeta", kazao je Mrša.

Predsjednik Advokatske komore Federacije Bekir Gavrankapetanović pojasnio je da skupštine određuju da li će biti štrajk, te da se neće moći voditi "teški" postupci pred Sudom BiH, gdje je obavezna odbrana, ukoliko advokati odluče da ne rade.

"Mi očekujemo da iskažu malo poštovanja prema advokatskoj djelatnosti jer i advokati su ljudi koji trebaju da zarade, da li je njima plata uskraćena", poručio je Gavrankapetanović

(Fena)  Foto: BIRN BIH

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Dragan

28.06.2024 17:32

E stvarno vi advokati malo zaradjujete neznam kako i odakle imate za hljeba. Sram vas bilo cerupate ovaj narod i uvjek vam malo.

ODGOVORITE
Name

Valjuga

28.06.2024 18:39

Bas tako,,, rade posao za koji uzimaju pare nizasto i to sto imate vam je puno ,kako se ne bojite pred boziji sud gresne duse,,,recimo onaj neko uradio ubijstvo za kim neko cijeli zivot je u crimini i vi uzmite lovu i tamo na sudu blebecete kako je on upravu..mars bre stoko neskolovana.i TO vam treba smanjiti..

Name

Nikolaj

28.06.2024 18:41

Nikakvu podrsku nikog nemate,mafijasi koji cijeli zivot,cijeli radni vijek za pare nekog u crno zavijate i uzivajte ogromne lovu i sad vam malo mamu van bem..

Name

Mojjj

28.06.2024 18:41

Puno vi i imate kako nista ne radite ,olosi i lopovi.

Name

Aa

28.06.2024 18:42

Da pojasnim. Stvari ovako stoje, odnosno šta se krije iza ove priče. Advokati nemaju načina da sruše dokaze prikupljene kroz Sky aplikaciju. Iako u ovim slučajevima ne brane po službenoj dužnosti nego su izabrani branioci, pokušavaju na sve načine uz pomoć političara da blokiraju rad suda, jer kroz Sky se sudi krupnim ribama. A naši mediji ne prate suđenja za Sky u inostranstvu, tako da većina nema uvida kolike su presude u tim predmetima. Iako na prvu ove dvije stvari nemaju ništa zajedničko, itekako su povezane

Name

RE Dragan

28.06.2024 20:43

Varaš se... Tačno je da 1% advokata zarađuje BASNOSLOVNO, još 10% zarađuje jako dobro, ali dvije trećine ima na kraju mjeseca možda 2-3000 KM za sebe, a 2000 ti sad u BL ima i konobar sa bakšišom

Name

Re re Dragana

29.06.2024 05:16

Ne budite smijesni. Za dvije stranice teksta uzmu,po vrijednosti spora, minimum 760KM. Po rocistu prosjecno 500KM. Zarada je veca ali malo je.

Name

Cezar

28.06.2024 17:33

Samo fiskalne kase lipovima i to uz to lipovima porez 40% sta su to oni bolji pametniji od bilo koga drugog ili neke druge branse

ODGOVORITE
Name

Pogresan naslov

29.06.2024 07:35

Nisu advokati nego lopovi i krvopije

ODGOVORITE
Name

Advokat

29.06.2024 09:52

Zašto advokati koji brane po službenoj dužnosti pred sudovima u R S ne stupe u strajk iako im vlada mjesecima ne plaća odbrane? Molim odgovor.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

29.06.2024 10:41

I vama nije nesto dobro, jedva krpite kraj sa krajem. Cemu briga, samo zamolite Ursulu da vam da neku kintu. A ona je galantna, casti tudjom kintom.

ODGOVORITE
Name

Zasto

29.06.2024 23:23

Uvedite I'm fiskalne Kase ,najbogatiji su a nemaju fiskalne kase.

ODGOVORITE