Вучић на пријему у америчкој амбасади у Београду

- Амбасада САД у Србији вечерас је традиционалним свечаним пријемом обележила национални празник САД - Дан независности, у знак сећања на 4. јул 1776. године када је у Филаделфији објављена Декларација о независности, а пријему у резиденцији амбасадора Кристофера Хила присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.

Србија 02.07.2024 | 23:52
Вучић на пријему у америчкој амбасади у Београду

Обраћајући се званицама, амерички амбасадор Хил је нагласио да су током историје и САД и Србија прошли кроз тешке периоде, али да данас осећа подршку народа и препознаје да једино заједно могу ићи напред и путем просперитета.

„Само заједничким снагама можемо да стигнемо далеко. У то име желим да подигнем чашу српског вина како бих наздравио нашем пријатељству“, рекао је амбасадор који је говор започео на српском језику.

Он је додао да, иако нека држава може бити бржа уколико се креће сама, она може достићи више циљеве само када је у заједници са другима.

"Увек је боље бити заједно и ја осећам тај оптимизам у српском народу. Иако смо прошли тешка времена, Србија данас разуме свој смер којим жели да иде и ми желимо да будемо уз Србију, на њеном сваком кораку", поручио је Хил.

Он је додао да амерички и српски народ имају пуно тога заједничког у култури чији су носиоци млађе генерације.

Хил се током говора дотакао речи једног од оснивача и аутора декларације о независности Томаса Џеферсона и истакао да је он на само три странице објаснио суштинска чињеница демократије и додао да су и након 248 година те идеје и даље живе и нешто за чим сви ми тежимо.

На почетку церемоније, амерички маринци свечано су предали заставу САД амбасадору Хилу, који је организатор свечаности заједно са супругом Џули, а потом су изведене химне две земље.

Прослави дана независности САД присуствовали су и премијер Владе Србије Милош Вучевић као и министри Синиша Мали, Дубравка Ђедовић Хандановић, Ивица Дачић, Марко Ðурић, Братислав Гашић, Горан Весић, Славица Ђукић Дејановић, Новица Тончев, Дејан Ристић, Усаме Зукорлић, Томислав Момировић, Маја Поповић, као и директора Безбедносно-информативне агенције Владимир Орлић као и генералнии директор МТС-а Владимир Лучић.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јасин

03.07.2024 02:15

Чудо нису позвали и приколицу, црнолистаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јасин

03.07.2024 10:35

Теби је то за ликовање а ? Е , јадо радују те америчке санкције и њихова прљава и злонамјерна политика. Неће ни теби ништа добро донијети али битно је мржњу испољавати.

Name

Дане

03.07.2024 06:08

Е,сад це га колега'Бурле назвати српским издајником и америцким цовјеком'(сто они и јесу,само су ту функцију погресно схватили,па све цине против свог народа,а за тудје и своје интересе).

ОДГОВОРИТЕ