Црна Гора и Српска спремне да сарађују на пољу енергетике

- Министри енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и Црне Горе Саша Мујовић сагласили су се да двије земље имају одлучну намјеру и спремност за интензивирање сарадње, нарочито на пољу енергетике, која подразумијева реализацију заједничких инвестиција.

Република Српска 02.07.2024 | 20:21
Црна Гора и Српска спремне да сарађују на пољу енергетике

Ђокић је рекао да је са Мујовићем разговарао данас у Бањалуци о више значајних тема, о потреби анализе укупних енергетских позиција којима Српска и Црна Гора располажу, као и сагледавању регионалних прилика у контексту енергетских активности.

"Те активности су у овом дијелу Европе веома динамичне посљедњих година, са становишта развоја нових производних капацитета и изградње нових енергетских објеката", рекао је Ђокић новинарима.

Он је додао да су на састанку размијењена искуства и утисци о активностима у погледу процеса напуштања коришћења фосилних горива, а подстицања производње из обновљивих извора.

Ђокић је навео и да је потврђена спремност да се размишља о заједничким пројектима и инвестицијама, нарочито у подручју Херцеговине, у Билећи и Требињу.

"Ријеч је о изградњи енергетских објеката, соларних и реверзибилних електрана, као и регулисање питања накнада за потопљено земљиште које припада дијелу општине Никшић, а у подручју Билећког језера, као и кориштење вода овог језера за потребе водоснабдијевања Херцег Новог", рекао је Ђокић.

Мујовић је истакао значај уједињења земаља у региону како би се реализовали заједнички циљеви, те изразио задовољство јер је имао прилику да са Ђокићем разговара о темама у области енергетике.

"Имамо неколико значајних додирних тачака у енергетском сектору, као што је Билећко језеро и његов потенцијал. Те теме су покренуте и напредују у добром смјеру пуне реализације", рекао је Мујовић.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Прле

02.07.2024 20:39

Овако смо и са словенцима успјешно сарађивали па сад морамо исплатити 100 милиона марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

02.07.2024 21:48

Шта пендрек министар зна о струји и рударењу,зато губимо милионске спорове,тек следи бура,зна за свој џеп усе и подасе.

Name

Ре

03.07.2024 01:27

Па да иста зна, знао би да нема легитимност над медјудрзавним споразумима. Тако да је ово само млацење празне сламе.

Name

ре

03.07.2024 06:33

Та садарња се огледа у плаћању ЦГ силних милиона због БИлећког језера, и још ће више плаћати то су овде уговорили. Сарадња са Храватском је неплаћање коришћења нашег хидроенергетског потенцијала у ХЕ Дубровник снаге, и градња још једне електрране од 200МW за коју такође неће ништа плаћати. Ето тако они сарађују, све на нашу штету.

Name

Срецно

02.07.2024 22:07

Нам, само напријед од обостране користи за градјане....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2024 01:29

Тако је све сто је корисно треба подржати. Само ово је бескорисно с обзиром да државе морају водити преговоре. Елем трла баба лан

Name

Xy

02.07.2024 22:11

УВИЈЕК ПРЕД ИЗБОРЕ ПЕТАР ДЈОКИЦ ПОМПЕЗНО НАЈАВЉУЈЕ ПРОЈЕКТЕ У ЕНЕРГЕТИЦИ,ДОСАД БИ ЦИЈЕЛУ ЕВРОПУ СНАДБИЈЕВАЛИ СТРУЈОМ ОД НАЈАВЉЕНИХ ПРОЈЕКАТА,А И ДАЉЕ ТАПКАМО У МЈЕСТУ И ГОМИЛАМО ОБАВЕТЕ ПРЕМА СРУГИМ ЕНЕРГОСИСТЕМИМА И НИСТА СЕ НЕ УЛАЗЕ У ПОСТОЈЕЦЕ СИСТЕМЕ.ДОКЛЕ ЦЕ ВУЦИ ОВАЈ НАРОД ЗА НОС,ВАЉДА СЕ ЈЕДНОМ ПОСТИДИ ЛАЗИ КОЈЕ ОБЕЦАВА.ДОСТА ЈЕ ВИСЕ ОД ОВЕ ВЛАСТИ СТРАТЕГИЈА,РЕЗОЛУЦИЈА,ДЕКЛАРАЦИЈА КОЈЕ ОСТАНУ САМО МРТВО СЛОВО НА ПАПИРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

03.07.2024 06:18

Нема код нас ништа успјешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

03.07.2024 08:17

Добро је да се Ђокић петар укључио. То је већ само по себи велика гаранција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

03.07.2024 09:39

Двије супер силе у области енергетике. Ово ће уздрмати европски енергетски систем до темеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

03.07.2024 10:58

Полуписмени министар енергетике?????

ОДГОВОРИТЕ