Zbog pušenja mu rasle dlake u grlu!?

52-godišnjem muškarcu iz Austrije zbog pušenja počele su mu rasti dlake u grlu! Austrijanac je godinama pušio jednu kutiju cigareta dnevno pa je tako razvio izuzetno retko stanje odnosno dobio je urasle dlake u grlu.

Zanimljivosti 27.06.2024 | 15:48
Zbog pušenja mu rasle dlake u grlu!?

Direktna upotreba duvana odnese zapanjujućih 8 miliona života svake godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ova neobična medicinska situacija i fenomen, objavljen je u časopisu American Journal of Case Reports, pokazuje neočekivane i ponekad ozbiljne komplikacije koje dugotrajno pušenje može izazvati.

Neimenovani muškarac, veliki pušač, prvi put se obratio lekaru 2007. godine zbog promuklog glasa, problema sa disanjem i kašlja koji nije mogao da nestane.

Tokom pregleda bronhoskopom, doktori su otkrili upalu i iznenađujuće, nekoliko dlaka mu je raslo u grlu, posebno u predelu koji je operisan nakon incidenta umalo davljenja kada je bio dete.

U dobi od 10 godina, muškarac je prošao traheotomiju, proceduru koja je stvorila otvor na njegovom dušniku.

Ovaj otvor je stabilizovan korišćenjem transplantata kože i hrskavice koji je uzet iz njegovog uha. Ovo kalemljeno područje, neočekivano, postalo je malo verovatno mesto gde je kosa počela da raste.

Lekari su muškarcu dijagnostikovali endotrahealni rast kose, neverovatno neuobičajeno stanje koje je ranije dokumentovano samo u jednom drugom medicinskom slučaju.

Ove dlake, koje su mu rasle u grlu šest do devet komada dostizale su dužinu od oko 5 centimeata, a rasle su kroz njegovu govorni aparat (grlo gde su glasne žice) pa čak i u usta. Zbog toga je morao da posećuje bolnicu svake godine tokom 14 godina da bi ih uklonio.

dlake u grluDlake u grlu 52-godišnjeg muškarca iz Austrije

Iako je privremeno olakšano čupanjem dlačica i upotrebom antibiotika za lečenje inficiranih folikula, rast dlake se stalno vraćao.

Godine 2022. doneo je veliku odluku i prestao da puši! Ova pozitivna promena omogućila je lekarima da izvrše novu proceduru pod nazivom endoskopska koagulacija argon plazme -spaljivanjem korena iz kojeg je rasla kosa.

Ova tehnika koristi ciljanu energiju da spali sam koren rasta dlake, sprečavajući budući ponovni rast. Druga koagulacija, sledeće godine, potpuno je eliminisala ponovnu pojavu dlačica.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar