SNSD godinama obećava novu toplanu u Palama

Izmještanje gradske toplane u Palama već osam godina je glavno predizborno obećanje vladajuće koalicije predvođene SNSD-om u ovom opštini. Za to vrijeme vlast nije uspjela da predstavi ni projekat, ali je uspjela da potroši preko 2 miliona maraka na provođenje cjevovoda, i ako lokacija nove toplane nikad nije utvrđena. 

Republika Srpska 17.06.2024 | 20:53
SNSD godinama obećava novu toplanu u Palama

U centru svakog grada pored velikog broja stambenih zgrada nalaze se parkovi, kafići, vjerski objekti, institucije, i slično ali u Palama, inače turističkom mjestu, nalazi se stara ruinirana gradska toplana, sa svim propratnim skladištima, mašinama i drvnim otpadom koji služi kao gorivo. Njeno izmeštanje spominje se dugi niz godina, ali je priča intezivirana prije osam godina u prvom mandatu načelnika opštine Boška Jugovića kadra SNSD-a.

Načelnik je svake dvije godine u izbornoj kampanji potvrdio svoje obećanje, u jednoj je otišao i korak dalje pa uložio oko dva mliona maraka u provođenje cijevi od postojeće toplane ka negde.  

Nije postajao projekat, a da mi znamo, koji kaže gdje će se tačno nalaziti nova toplana, kaže Slađana Jašarević, povjerenik Narodnog Fronta za opštinu Pale.

"Rekli su da bi trebalo da bude, između ostalog, pored OŠ "Srbija". To nije normalna ideja jer se toplana koja pravi problem u centru izmješta samo u drugi dio naselja gdje će takođe praviti problem. Nikad niko nije vidio projekat izmještanja te toplane, jer da ima projekat, u njemu mora da piše koliko košta. Cifre su se kretale od 2 do 32 miliona KM", navodi Jašarevićeva.

"Kad pravite nešto bez projekta to je isto kao kad pravite kuću, a prvo sprovedete kanalizaciju, a ne znate gdje će vam biti kuća. Vlast nije sposobna da toplanu napravi", smatra Dušan Gazivoda, predsjednik OO SDS-a Pale.

I dok se toplana  godinama navodno izmješta, mijenjao se i njen nepostojeći projekat. 

Po svim pričama vlasti, nova toplana u Palama je nešto poput bajke o čardaku ni na nebu ni za zemlji, ali ono što nije bajka već surova realnost je to da saadšnja toplana osim lošeg izgleda centra grada ugrožava život građana. 

"Bitno je svaki put pred izbore započeti priču o tome, a kako građani žive u ovakvim uslovima, to nikoga ne zanima. Bitno je samo da građani padnu na priču da ćemo dobiti grijanje", objašnjava Saša Knežević, povjerenik Liste za pravdu i red u Palama.

A, šta kaže načelnik opštine Pale Boško Jugović o izgradnji toplane.

"Izmještanje toplane je priča koja je ušla u poodmaklu fazu. Trebaju nam saglasnosti Savjeta ministara BiH. Pripremljen je kredit, grant švajcarske vlade od 6 miliona KM, plus kreditna sredstva EBRD. To je projekat koji će se nastaviti i to je to", tvrdi Jugović.

To nije to, što su građani nakon 8 godina obećanja i povrenja u vlast i očekivali. Ali, ono što sa sigurnošću mogu obećavati jeste da će ponovo dobiti isto obećanje jer je izborna godina, pa možda im se i posreći jer, kao što kaže dobra stara izreka, treća sreća. 

(BN) Foto: BN

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

cico

17.06.2024 21:20

Samo Problemi sa Rumunima

ODGOVORITE
Name

SNSD

17.06.2024 21:38

SNSD vam porucuje da cete dobiti toplanu u Palama samo se strpite

ODGOVORITE
Name

EKONOMSKI FAKULTET

17.06.2024 22:45

Ima li gdje dekana PLAGIJATORA

Name

Savo

18.06.2024 07:26

Koji je dekan plagijator?

Name

Jode

17.06.2024 21:59

Moj narode glupi nije do ovih što obećavaju pa ne urade već do vas što vjerujete u bajke i opet glsate za njih.U I.N.Sarajevu snsd ugasio Energoinvest i Famos i opet glasate za ove.E moje ovce do vas je.

ODGOVORITE
Name

Rade

18.06.2024 07:25

Popuno si upravu.Nijednu fabriku nisu ostavili.Ćosić ekonomista samo za prodaju opštinske zemlje.

Name

Ha ha ha

17.06.2024 23:35

Šta će čobanima u selendri toplana, bolje pare iskoristiti za nešto bitnije,.

ODGOVORITE
Name

Goran

18.06.2024 07:21

Koliko su para Elek i Ljevnajić uzeli na Jahorini mogli su sami donirati novu pilanu.

ODGOVORITE
Name

Elek

18.06.2024 09:12

On je uzeo pare na toplani u Lukavici, uzeće i na Palama. Mora se kumu Vukeliću odnijeti malo za stare dane.

Name

Рибар

18.06.2024 11:32

Власт катастрофа, опозиција без идеје, програма, страшно. Што будем могао учинићу да Пале добију нову власт, све са тимом људи који могу са образом и јасним програмом изаћи пред народ, добити повјерење и кренути са позитивном причом и позитивном енергијом. Никола Лазаревић

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

20.06.2024 22:21

Jedina sreca sti su Pale daleko od Sarajeva pa bošnjaci ne kupuju stanove,kada nema snijega i studenata ko da si u Rogatici,neko mrtvilo.

ODGOVORITE