Ministar pozvao borce na sastanak, tema - revizija

Početkom sljedeće sedmice ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Danijel Egić, zakazao je sastanak s predstavnicima boračkih udruženja i organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata na kojem bi trebalo da se razgovara o reviziji statusa ratnih veterana Vojske Republike Srpske, saznaje Srpska info.

Republika Srpska 16.06.2024 | 14:20
Ministar pozvao borce na sastanak, tema - revizija

Sastanak je organizovan na inicijativu ministra Egića koji je spreman da razmotri višemjesečne zahtjeve Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“ da se krene s procesom revizije i „odvoji žito od kukolja“, odnosno da se konačno utvrdi tačan broj boraca koji na osnovu učešća u ratu imaju pravo na mjesečni borački dodatak i ostale privilegije predviđene za ratne veterene.

Srpskainfo je, podsjećamo, prije nekoliko dana objavio da su članovi Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“ zaprijetili protestima, blokadom puteva i institucija ukoliko nadležni konačno ne prihvate njihove zahtjeve za pokretanjem revizije. Između ostalog, tim zahtjevima predviđena je izmjena Krivičnog zakona i da svaki učesnik rata, pod krivičnom i moralnom odgovornošću, potpiše izjavu kojom svjedoči koliko je proveo u zoni borbenih dejstava i u kojoj ratnoj jedinici.

Predsjednik Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“, Risto Jeftić, za Srpskainfo kaže da je aktuelna vlast u Srpskoj izgleda konačno shvatila ozbiljnost aktivnosti njegovog udruženja, kao i težak položaj boračke populacije koja traži reviziju.

– Nakon skupštine našeg udruženja, održane 2. juna, kao i zaključaka koje smo tada usvojili krenule su s mrtve tačke stvari vezane za reviziju – kaže Jeftić.

Dodaje da će i na predstojećem sastanku s resornim ministrom tražiti jasne rokove u okviru kojih bi proces revizije trebalo da počne i da se završi.

– Nećemo prihvatiti ništa neodređeno. Tražimo da se zna tačan rok do kada bi revizija boračkih statusa trebalo da bude okončana – kaže Jeftić.

Nekadašnji borci VRS, okupljeni u Udruženju “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata” početkom ovog mjeseca donijeli su odluku da izađu na ulice ukoliko Vlada Srpske i resorno ministarstvo nastave da ignorišu njihov zahtjev da se izvrši revizija statusa bivših boraca VRS.

Kako su poručili sa skupštine tog udruženja, ukoliko u roku od 15 dana iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS ne dobiju odgovor da su spremni da krenu s procesom revizije ratni veterani riješeni su da preduzmu radikalne korake. Između ostalog, zaprijetili su da će proteste održati pred zgradom Vlade Republike Srpske te da se, kako su najavili, neće povući sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Inače, glavni predmet spora između bivših boraca VRS i predstavnika aktuelnih vlasti jeste broj ratnih veterana koji ostvaruju pravo na mjesečni borački dodatak i ostale privilegije rezervisane za demobilisane borce. Prema procjenama navedenog udruženja, status bivših boraca u Republici Srpskoj trenutno ima najmanje 70.000 onih koji za vrijeme proteklog rata nisu ni “omirisali barut”, a kamoli učestvovali u borbama za stvaranje i odbranu Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Danijel Egić, krajem prošle godine izjavio je da pravo na mjesečni borački dodatak ostvaruje oko 194.000 ljudi. Uzimajući u obzir da prema brojnim relevantnim procjenama ukupan broj pripadnika VRS, čak ni u najkritičnijim ratnim godinama, nije prelazio 155.000, da je od završetka rata prošlo skoro tri decenije te da je veliki broj ratnih veterana prirodnim putem otišao s ovog svijeta, dok je nemali broj onih koji su odselili u inostranstvo, ostalo je nejasno kako se povećala cifra onih koji su učestvovali u ratu.

(Srpska info / Foto: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS )

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

ISTOČNO SARAJEVO

16.06.2024 15:00

Da li ova revizija podrazumjeva da se i onima borcima kojima se ukinula PRVA grupa i data PETA omogući povratak u PRVU grupu.Takvu reviziju podržavam ali je sigurno da tako neće biti.Ovoj vlasti su bitniji dezerteri nego stvarni borci jer većina ovih u vlasti i nisu učestvovali u stvaranju Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

16.06.2024 17:53

To ce biti sastanak da se da podrska Dodiku za ukidanje 9.januara.Ako se budu protivili oduzece im zvanje boraca i dobit ce epitet izdajnika Republike Srbske

Name

cico

16.06.2024 15:08

Revizija ????? Znaci smanjenje prihoda, jel tako ?

ODGOVORITE
Name

Cedo 3 ceta 4 bataljon ilijas

16.06.2024 15:13

Ja pripadnik ove cete koja je casno i pridrzavajuci se svih normi ratovanja i zenevske konvencije casno i postujuci sve norme ratovanja tvrdim sledece...u 4 bataljonu 3 pjesadijske cete je dopisano na desetine onih koji puske nisu uzeli u ruke i koji uzimaju boracke dodatke naustrb nas koji smo bili u rovu.znam ih poimenicno i spreman sam se suociti sa njima.redom cu ih prozvati i ispljuvati u lice pozovite me dok sam jos ziv i dacu vam imena i laznih rvi.PS ovo je istina i jos je vise ova pojava izrazena u krajiskim i semberskim i ostalim korpusima.najmanje kod nas u sarajevskom ratistu.VRIJEME JE DA ISPLJUJEMO TU GAMAD.POZDRAV SVIM CASNIM VETERANIMA VRSa,AR BIH,HVO.i poruka mladim ljudima...NEDAJTE DA BITANGE I RATNI PROFITERI UPRAVLJAJU VASIM ZIVOTIMA...STOP RATU I MRZNJI.

ODGOVORITE
Name

Re Cedo od Tita

16.06.2024 22:02

To si 100% u pravu, ali danas vise nikoga nije briga za borce!! Nadam se da ce mlade generacije biti daleko “Pametnije” od nas!! Danas borci prezivljavaju i krpe kraj sa krajem , a ratni profiteri trose milione🤦‍♂️

Name

Prika bn

16.06.2024 23:09

Apsolutno podržavam reviziju. Kako donatori koji su bili oslobođeni odlaska na ratište mogu dobiti status borca prve kategorije. Kod nas je u selu čovjek dobio pomoć za drva, a bio u Švici sad je tu u penziji. Mora se nešto mjenjat dok se još može.

Name

JA

16.06.2024 15:23

E svaka cast , da oni koji su 4 godine bili u rovu i sve ostalo dozivljavali , da se oni odvoje od onih koji su znamo kako dobili ucesce u ratu i rvi..a to da se ispita a ne svjedok ovaj onaj...poz

ODGOVORITE
Name

Re

16.06.2024 15:38

Onda dodig nema ucesca u ratu.

Name

Max

16.06.2024 15:54

Svaka čast. Isto ću uraditi a ako treba suočavanje na sudu Da nas je bilo 204000 zauzeli bi Beč

Name

Vladimir veliki

16.06.2024 15:27

Samo ponovo puske u ruke i svu mafijasku bagru otjerat u proslost..

ODGOVORITE
Name

re

19.06.2024 17:54

Samo se ti fataj puske,samo pazi da ti je neko neotme,pa u d.pe gurne.

Name

Idealno

16.06.2024 15:33

Ne mogu a da ne primijetim da su se veterani nametnuli kao glavno boracko udruzenje, zato bi postavio pitanje da li ce se Bors i Ostojic pojaviti na tom sastanku?

ODGOVORITE
Name

Vladimir Mali

17.06.2024 18:19

Bravo! Pridružit će vam se Zvizdić, Zukan, Elez i drugi.

Name

Србо

16.06.2024 15:33

Каква су ова удружења сва осим борачке а која није за похвалити од пресједника па до чланова већине из пресједништва републичке БО, та удружења имају по 20 чланова ,узели канцеларије бране руководство РС а посебан је Вукотић, којег нема нигдје, да није недај боже отишао за Русију, пошто је он велики борчина.

ODGOVORITE
Name

jaaa

16.06.2024 15:39

Idu izbori sad im borci trebaju,što ih do sad ne pozvaste?!

ODGOVORITE
Name

Hm

16.06.2024 15:39

70 000 nemoguće a da ima ima. Dalje ko da sada nakon skoro 30 godina izvrši i završi poštenu reviziju. I to je nemoguće. Je li stvarno neko misli da je u ratu vođena u potpunosti časna i poštena papirologija i da je to danas na raspolaganju u svim mjesnim BO? Čisto sumnjam. Pod kakvom časnom zakletvom da ja ili bilo ko se izjasni koliko sam tačno bio u zoni ratnih dejstava. Prosto nemoguće ako nije vođena uredna evidencija u ratu. Ima toga još mnogo.

ODGOVORITE
Name

Borac Prve kategorije

16.06.2024 15:40

Tih sedamdeset hiljada lažnjaka su sigurni glasači plus neki članovi njihovih porodica tako da od toga do oktobra ništa nema.

ODGOVORITE
Name

ре свака част и ре ја

16.06.2024 15:43

слажем се са твојом птичом чедо,а шта мидлиш јуначе како ћемо се изборити против ових које власт поставља на важне функције са купљеним дипломама и са минимум знања.шта ћемо са онимавтипа вулићке,љубојевићке,шулића,кошсрца и многих министара у влади РС,сад и до сада.шта ћемо против оних што РС због њиховог незнања плаћа силне камате и дугове.О општинсом и градском нивоу власти да не причам.шта ћемо са онимабкоји у 60етој год.заврше факултет и одмах руководеће радно мјесто?

ODGOVORITE
Name

Cedo

16.06.2024 16:54

Izborit se tako sto svi trebamo izaci na izbore i glasati za NEBOJSU VUKANOVICA...ISKLJUCIVIO ZA NJEGA.Jedini covjek koji raskrinkava gutace narodnih milijardi .STOP SAMOVOLJI ,STOP KRADJI,STOP NAMJESTANJU TENDERA,STOP NAMJESTENIM GUBITCIMA RAZNIH SUDSKIH SPOROVA PROTIV RS.STOP NEPOTIZMU I LAZNIM DIPLOMAMA.STOP LAZNIM PATRIOTAMA KOJI VITLAJU SA 3 PRSTA I PRAVE NAS BUDALAMA.LAZNE BORCE I LAZNE DIPLOME ISPLJUVATI I NA STUB SRAMA ISTACI.U SVIM OPSTINAMA RS NA OGLASNOJ TABLI ISPISATI NJIHOVA IMENA I PREZIMENA I IME ICA MATERE BABE I DJEDA.DOSTA JE VISE.NECU DA ODAM SPUSTENE GLAVE.DIGNIMO SE IZNAD SVEGA I MI BUDIMO SUDIJE NJIMA A NE ONI NAMA.VUKANOVICA NA VLAST I NIKOG DRUGOG.PRAVDA MORA DOCI KAD TAD A NEMOJMO KO BABETINE PUTEM PORTALA PROKLINJATI I MOLITI NEGO MUSKI I DO KRAJA.

Name

Profesionalac

16.06.2024 15:56

Pazite se ovaj ministar će Vas zajebati, nije ovdje riječ o reviziji već o ukidanju mjesečnog boračkog dodatka, jer ovi veterani (a znamo ko su) i za koga rade.

ODGOVORITE
Name

RE ČEDO

16.06.2024 21:55

Svaka čast za komentar!

Name

Zika

16.06.2024 15:57

Moj komšija bio učesnik na ratištu imao tri operacije na tijelu bio na vma Beograd nikada nije primao nadoknadu a iz Banja Luke dobio obavjest pismenu da nema pravo za nadoknadu kome da se žali a nema od čega da živi.Molim da ako neko zna šta da čini i gdje da se javi neka obavjesti toliko

ODGOVORITE
Name

slavica lubarda višegrad

16.06.2024 18:08

žalbu nasloviti na snsd i dodika lično...ma on to rešava odmah

Name

her Zika

16.06.2024 18:09

nek se ušuti..ovi kakvi su mogli bi ga i uhapsiti

Name

Pajo

16.06.2024 16:20

SVE JE LAŽ !! ODGOVORNO TVRDIM.

ODGOVORITE
Name

Srpski borac

16.06.2024 16:29

Treba revizija i sve lažne borce na odgovornost

ODGOVORITE
Name

GRUJO

16.06.2024 16:29

Evo ja van,nakon čekanja od skoro 30 godina reviziju,dajem rok do kraja godine. Od toga nema ništa. Samo trla baba lan. Možda u ovom roku i sin Igor postane kurir.

ODGOVORITE
Name

Petar

16.06.2024 16:48

Slažem se da bi revizija dobro došla i borcima i svim građanima Republike Srpske u finansijskom i moralnom pogledu, ali plašim se da niko od udruženja proisteklih iz odbrambeno otadzbinskog rata nema ideju kako provesti reviziju. Da bi se uradila pravedna revizija neophodno je mijenjati zakon i u zakonu definisati šta je prva borbena linija jer zona borbenih dejstava je širok pojam u koji se mogu uokviriti svi učesnici rata kao i civili i tražiti zvanje borca. Postojeći zakon je i napravljen kako bi sakrio sramno ratnu prošlost mnogih koji danas imaju privilegovan položaj. Postojeći zakon je sakrio ratne zločince,privilegovao dezertere i ratne profiteri,a ponizio borci njihove porodice.

ODGOVORITE
Name

Pero

16.06.2024 17:13

Jeli pozvao samo snsd borce, posto oni imaju "svoju" boracku kao i sve. Totalno su podjelili narod, imamo nasi i njihovi a isti narod. Vece zlo od njoh se nije moglo pojaviti

ODGOVORITE
Name

Cajo

16.06.2024 17:23

Opet će najebati oni pravi borci, a jajarama će se povećati dodatak. Kada je u ovoj lopovskoj zemlji bilo pravde. Sada ste sjetili boraca nakon što se onaj Zekan slikao sa puškom.

ODGOVORITE
Name

Istina

16.06.2024 17:28

Nema para za one koji su ratovali u omogućili bagri fotelje!!!!????

ODGOVORITE
Name

11903

16.06.2024 17:36

Cifra se povećala tako ŝto je godinama viŝe vrijedila članska karta sektaŝkog snsd-a nego vojna knjižica sa tačnom evidencijom učeŝća u ratu.

ODGOVORITE
Name

Ministar

16.06.2024 17:47

Nisam bila učesnik, ali me je neko stavio na nekakav spisak i vodim se pripadnik Oružanih snaga Otadzbinskog rata RS. Duži period ganjam da mi taj status oduzmu, jer nisam bila pripadnik OSRS, jer me sram istinskih boraca i moja dva poginula brata, da taj status koristim, kad nisam bila u OS. Kako je moje ime dospjelo na spisak i iz kojih razloga u tom periodu, nije mi poznato.Pitam se, kako je taj spisak mjerodavan za Ministarstvo rada i boračke zaštite, bez relevantnih dokaza? Čak sam se i Ministarstvu obraćala, tj. direktno ministru, da se taj status poništi i nikad nisam dobila odgovor, nadam se, da ću tom revizijom okončati proces bez suda.Nisam se mogla penzionisati, ondje gdje sam ostvarila radni staž, jer sam se nalazila na nekom spisku kao pripadnik Oružanih snaga, mjesec dana. Smatram da je neko zloupotrijebio moje podatke, jer sam samo bila prijavljena kao izbjeglo lice, u opstini gdje sam izbjegla).

ODGOVORITE
Name

Borac

16.06.2024 17:58

Samo javno objaviti spisak boraca i krivicna odgovornost prvog uhapsiti Rogića iz Banjaluĉke boračke a onda redom .

ODGOVORITE
Name

Rvi

16.06.2024 18:03

Da ima nepravde u to sam se uvjerio, nakon ranjavanja i lijecenja u beogradu ostvario sam pravo kao Rvi 4 kategorije sa 80% invalidnosti, da bi nakon mjesec dana od kad sam dobio resenje o invalidnosti isto takvo resenje dobio i moj stric koji nije bio ni jednog minuta angazovan ni mobilisan u VRS. I dan danas prima invalidninu i redovno ide na banjska lijecenja a ja nemam pravo,osim invalidnine na banjsko lijecenje.

ODGOVORITE
Name

Раденко

17.06.2024 19:18

Треба да се растави прва линија и позадина,неподцјењујем ничији допринос у рату,али смо дошли у ситуацију да спонзори кроје судбину прави борацу који су стављали главу у торбу данас неодлучују ништа битно што се тиче њихове судбине,а тек доктори који су узели новац од неких јајара и прогласили их инвалидима,био сам на комисији и тамо су на ревизију позвали људе који су заиста рањени ,на мој упит доктору гдје су лажњаци зашто њих не зове ,и ко је потписивао лажне налазе рекао је да их ја пријавим,ја са му објаснио да би онда ја њему отео посао и неби било потребе за његове услуге,на крају да кажем да је срамота што су подјелили борачку организацију,а подјелиле су је јајаре због личног интереса

Name

Budala kao i ti

17.06.2024 01:53

Da!Baš će revizija da poboljša socijalni status boraca nakon 30 godina.Zamajavanje.Bacanje prašine u oči.Para nema jer vam ne daju dudukovci.Boli ih uvo za vas.U boračkim odborima su njihovi ljudi.Bitno je dudukovcima da imaju crne limuzine,ljubavnice, da djecu zaposle u državne institucije.Ni Sarajevo im nije mrsko ako se mora raditi (ništa).Klošarijada i lažni patriotizam.Koliko su patriote da se vidjeti na primjeru boraca.Da ih je Boga strah,nikada crkvi prišli ne bi.Fuj!

ODGOVORITE
Name

27 Derventska

17.06.2024 06:08

Ja sam odgulio pune 4 godine u rovu na prvoj liniji! Odmah 1996 po zavrsetku rata,bilo je jasno da će borci biti baceni niz vodu! Tako je i bilo! Dezerteri su se vratili i odmah se dočepali vlasti i funkcija! Ja od RS-a nikad ništa nisam tražio, a nebih uzeo i da mi daju! Odavno vise ne zivim na Balkanu! Nisam otisao zbog egzistencije ili neceg slicnog! Otisao sam zbog nepravde koju sam osjetio odmah nakon potpisivanja dejtona! Ovo sto danas imamo nije ni 1% od onoga sto smo mislili da ce biti! Umjesto Republike Srpske dobili smo leglo lopova,kriminala,korupcije i NEKULTURE! Netreba RS niko da ruši! Ona ce se sama ugasiti! Zivi bili pa vidjeli!

ODGOVORITE
Name

Milan

17.06.2024 06:50

Sve je to slabo uradi će reviziju i sve će ostati isto neki odlikovani borci primaju i novčanu nadoknadu i statut borca 1 grupe a neki ništa iako su odlikovani bez promjene zakona i boracke ujedini ništa se neće uradit

ODGOVORITE
Name

Realan

17.06.2024 10:57

Ma kakv ministar Egić to je Dodikov čovjek. Nema tu ni jedan u vrhu boračke organizacije da se bori za borce nego samo kao i Dodik za lične interese.

ODGOVORITE
Name

korleone

17.06.2024 13:14

Sad ste se sjetili revizije trideset godina poslije rata,i kako sad dokazati ko je bio a ko nije pravi borac,mislim samo da gubite vrijeme.

ODGOVORITE
Name

leo

17.06.2024 15:56

Imam 48 mjeseci u zoni borbenih dejstava i ne pada mi na pamet da tražim novac zato što sam se borio za svoj narod i svoju porodicu i svoje ognjište,pa zar da mi neko plaća za to ,pa nisam bio plaćenik. Najviše se bore za taj nesrećni borački dodatak baš oni ljudi koji rat nisu ni vidjeli e oni su incijatori za sve samo da im je para.

ODGOVORITE
Name

Vladimirr

17.06.2024 16:05

Borac prve kategorije je onaj borac koji se odazvao na vojni poziv i nema tu pametovanja. Ne moze svako biti "na prvoj liniji". Ajmo onda da dijelimo "linijase" na onima kojima je pucala i kojima nije pucala linija. Da li manju vaznost ima vojnik u sluzbi veze koji je desifrovao poruke, otkrio namjere, predvidio, ..od onoga na prvoj liniji? Zasto degradirati kuvara kada je to njegov poziv i koji se odazvao na prvu mobilizaciju? Uostalom zasto ovi sto uporno traze reviziju me izadju javno prvi i ne prijave slucajeve za koje oni znaju, nego prebacuju odgovornost na druge. Svako od nas zna nekoga ko nije omirisao rata ali ga ne prijavljujemo, a onda na forumima brljezgamo o tome. Treba li praviti razliku izmedju nekoga koji je docekao rat sa 30 godina i klinc iz srednje klupe koji je otisao 1993? Kao ovaj je veteran? Ama djeca nisu stigla da budu veterani!!

ODGOVORITE
Name

Ogi

18.06.2024 07:38

Vladimire sve si u pravu 100%. Ovo sto hoce ovi tkz veterani je sve politicka pozadina Jelene Ttivic.

Name

Mićo

18.06.2024 13:27

Treba reviziju izvršiti Burli i njegovim botovima....

ODGOVORITE