Srbi na Kosmetu da uče na greškama Srba iz Hrvatske

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da Srbi na Kosovu i Metohiji treba da uče iz grešaka Srba u Hrvatskoj kojim je kroz Zajedničko vijeće opština omogućena samouprava, ali je u praksi svedena na nivo nevladine organizacije, bez definisanog finasiranja.

Region 16.06.2024 | 10:42
Srbi na Kosmetu da uče na greškama Srba iz Hrvatske

Pupovac je naveo da u Hrvatskoj imaju manjinske samouprave, čiji status nije adekvatno regulisan u hrvatskom poretku.

- To znači da Zajedničko vijeće opština, iako samouprava, prije svega ima formalni status nevladine organizacije, dok se nijednim međunarodnim ugovorom ne regulišu statusi nevladinih organizacija - rekao je Pupovac za Kosovo onlajn.

On je ukazao da to treba biti pouka srpskom narodu na Kosovu i Metohiji kada se razmatra status Zajednice srpskih opština.

Ukoliko se taj status unaprijed definiše, Pupovac smatra da sasvim sigurno ne bi trebalo niti smio da ima status nevladine organizacije, a morali bi i da se definišu uslovi finasiranja.

- U našem slučaju uslovi finansiranja zavise od političkih okolnosti - rekao je Pupovac.

Pupovac je uvjeren da za Srbe na Kosovu i Metohiji treba tražiti treće rješenje, navodeći da nije realno očekivati da dobiju status nalik onom koji ima Republika Srpska u BiH.

On je objasnio da je Srbima u Hrvatskoj, osim kroz Zajedničko vijeće opština koje djeluje na prostoru Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, omogućeno organizovanje i kroz Srpsko nacionalno vijeće. 

(Srna/foto: Marko Lukunić) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gegaj

16.06.2024 10:58

Ja mislim da bi prvo srbi iz Republike Srpske trebali da malo uce o tome !

ODGOVORITE
Name

Pravnik

16.06.2024 12:18

Pa ako se “medjunarodna zajednica” poziva na medjunarodno pravo onda je neophodna striktna primjena Rezolucije 1244, a to znaci vlast drzave Srbije sa autonomijom za Albance, a ne obrnuto. U suprotnom Republija Srpska ima puno pravo da se odcijepi, Krim i Donbas i tako u nedogled. Ili se za “oresedsn” uzdate u “pravednu” silu zapadnog oruzja i ekonomskih sankcija.

ODGOVORITE