Grip odnio jednu žrtvu u BiH

U BiH se iz dana u dan povećava broj oboljelih od gripa, koji već uzima danak, jer je prvi smrtni slučaj zabilježen u Mostaru, dok se u Banjaluci na bolničkom liječenju nalaze tri pacijenta sa teškim gripom.

Republika Srpska 19.01.2018 | 09:04
Grip odnio jednu žrtvu u BiH
Iz  Klinike za infektivne bolesti  SKB Mostar kažu da je  u proteklih mjesec dana hospitalizovano više od 30 pacijenata zbog komplikacija uzrokovanih gripom. Potvrdili su da je sedamdesetsedmogodišnja žena iz Čitluka u srijedu preminula od teškog oblika upale pluća kao komplikacije gripa. Riječ je o gripu tip B.

"U bolnici se liječe isključivo komplikacije uzrokovane gripom, a veliki broj pacijenata zbog sumnje na grip se javlja svom obiteljskom liječniku te biva upućen na kućno liječenje", kazali su iz ove ustanove.  Kako kažu, ove godine je najveći intenzitet gripa u posljednjih nekoliko godina, a epidemijski talas se očekuje krajem januara i  početkom februara.

Prema podacima kojima raspolaže Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, u RS zbog teže kliničke slike sindroma gripa trenutno se nalaze tri pacijenta na bolničkom  liječenju.

Prema posljednjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS,  u drugoj sedmici 2018. godine prijavljeno je sedam slučajeva teške akutne respiratorne infekcije (SARI), koji zahtijevaju hospitalizaciju, a od početka sezone prijavljeno je ukupno 34 oboljelih.

"U RS su od početka sezone gripa registrovane ukupno 26.294 akutne respiratorne infekcije i 8.059 oboljenja sličnih gripu. Prema uzrasnoj strukturi, najveći broj oboljelih od virusnih infekcija gripa je u grupama predškolskog i školskog uzrasta djece, a najniži u najstarijoj uzrasnoj grupi", navedeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo kažu da su visoke temperature za ovo doba godine pogodovale bržem širenju virusnih oboljenja, a prema izvještajima s terena, u posljednjih nekoliko dana javlja se povećan broj pacijenata.

"Što se tiče gripa, on naglo dolazi, kod pacijenata se pojavljuju temperatura, opšta slabost organizma, bolovi u mišićima i zglobovima, te suvi kašalj", kazali su iz Doma zdravlja.

Dodaju da, ukoliko visoka temperatura potraje više od dva dana, obavezno je da se pacijenti jave ljekaru. Preporučuju  boravak na otvorenom prostoru, ali izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru i često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kažu da je registrovan veći  broj akutnih virusnih infekcija u odnosu na prethodnu sedmicu.

"Od deset uzoraka testiranih u Kliničkoj mikrobiološkoj laboratoriji UKC Sarajevo, osam ih je bilo pozitivno na virus gripa tipa B", podaci su  Zavoda.

Iz Doma zdravlja Bijeljina kažu da je grip uobičajen u ovom periodu, ali da broj oboljelih nije u znatnom porastu.

"Iz našeg iskustva, to je zbog toga što još traje školski raspust, ali sa polaskom u školu, očekujemo već broj pacijenta", dodali su iz ove ustanove. 

(Nezavisne)

Komentari / 0

Ostavite komentar