SNSD podržao budžet BiH

Na današnjoj sjednici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH najviše rasprave izazvao je prijedlog budžeta za ovu godinu, te izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Bosna i Hercegovina 17.01.2018 | 18:48
SNSD podržao budžet BiH
Iako je sasvim jasno da HDZ-ov Prejedlog izmjena i dopuna izbornog zakona BiH nema potrebnu podršku, prije svega Bošnjaka, hrvatski politički predstavnici ne odustaju.

,,Nama su oduzeta politička prava.Nama drugi biraju predstavnike'', tvrdi šef Kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović i dodaje da BiH počiva na konstitutivnosti naroda i da je to i duh Dejtona.

I dok su im puna usta konstitutivnosti naroda i duha Dejtona, na pomen Srba koji u ustavima četiri kantona u Federaciji sa hrvatskom većinom nisu konstitutivan narod, u HDZ-u se, blago rečeno, prave naivni.

,,Kako nisu konstitutivni? Ne znam o čemu pričate'', čudi se Lovrinović.

Na našu ponovljenu konstataciju da Srbi nisu konstitutivni u ustavima četiri kantona odgovara da on ne čita ustave svih kantona te da ne zna da li je to tačno.

,,Ne znam ja šta tamo piše ni da li je istina to što vi tvrdite. U svakom slučaju ja sam predstavnik HDZ-a i mene zanima položaj Hrvata'', kaže Lovrinović.

,,Izmjene izbornog zakona koje se odnose na izbor legalnih predstavnika Hrvata i Bošnjaka iz Federacije su pitanje koje treba oni da riješe između sebe'', poručuju iz Saveza za promjene.

Podsjećaju da Republika Srpska nije učestvovala u njihovim ranijim dogovorima i savezima koji su očito propali, ali će podržati svaki dogovor Bošnjaka i Hrvata ukoliko se jasno definiše položaj ono malo preostalih Srba u Federaciji. To se prije svega odnosi na mostarske Srbe i pitanje konstitutivnosti Srba u kantonima sa hrvatskom većinom, u čemu očekuju značajnije zalaganje predsjednika Srpske.

,,On se svakako hvali da je u odličnim odnosima sa hrvatskim predstavnicima, prije svega sa HDZ-om, pa očekujemo da izvrši pritisak na njih po tom pitanju'', kaže zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Mladen Bosić i dodaje:

,,Što se tiče SDS-a, mi nećemo podržati ni jedno rješenje koje neće popraviti položaj Srba u Federaciji i dovesti ga na onaj nivo kakav imaju Hrvati i Bošnjaci u Republici Srpskoj''.

U SNSD-u imaju drugačije stavove i podržaće HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona. To i nije iznenađujuće, ali jeste odluka da podrže budžet Zajedničkih institucija BiH za ovu godinu.

,,Interes SNSD-a je da se budžet BiH što prije usvoji kako bi ispunili uslove za distribuciju određenih sredstava koje očekujemo'', pojašnjava šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.

,,Drago nam je da SNSD podržava budžet jer na taj način priznaju da je Savjet ministara BiH, u kojem je SDS, napravio dobar prijedlog budžeta'', odgovara šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević i dodaje da je to prvi put u istoriji Parlamentarne skupštine BiH da jedna opozciona stranka podrži budžet.

,,Mi pozdravljamo konstruktivan odnos SNSD-a iako znamo da je njihov motiv za podršku budžetu kredit MMF-a'', kaže Pandurević i ističe da budžet Zajedničkih institucija BiH godinama nije povećan ni za jednu jedinu marku, ali podsjeća da je u vrijeme kada je Nikola Špirić obavljao funkciju predsjedavakićeg Savjeta ministara, BiH bila dvje godine bez usvojenog budžeta jer je on tražio povećanje.



BN televizija

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ludi narod

17.01.2018 18:24

Ludi narod.Ovi SNSD gangsteri sve kritikuju al i sve usvajaju.

ODGOVORITE
Name

Piksi

17.01.2018 19:12

Samo im su pare svete! Sve drugo je na prodaju.

Name

rk

17.01.2018 21:06

Promjena politike, rtrs promovise BH fudbal, Mate izvrsava programsku semu Glavnog i Jedinog urednika

Name

lagano

17.01.2018 21:33

Nije cudo. SNSD ceka kredit MMF-a kao riba na suvom malo vode. Dodik je diletant ali ce morati odgovarati kad-tad.

Name

Igor

17.01.2018 18:26

hahahahhahahaha Cuvari srpskih interesa. Pa ko da nas u svijetu shvati ozbiljno. Sve sto kazemo vazi samo do podne. Sve nas je manje , vise penzionera nego zaposlenih . Najjaci smo na svijetu ali kad se laze.

ODGOVORITE
Name

Re

17.01.2018 19:19

Bravo za komentar. Samo laz.. i uvijek je tako bilo. A tako se ne gradi nista vec postajes omrazen od svih.

Name

Bosnjak

17.01.2018 20:46

Najveci neprijatelji su nam u vlastitom narodu i njima ova situacija najbolje odgovara jer oni rade sa parama i nasim sudbinama

Name

Pero

17.01.2018 18:30

Pozoriste,konstituvnost svadje,suplja usvoje budjet i sebi plate od hiljade maraka a lafo se svadjaju,narod nema hljeba i za osnivno

ODGOVORITE
Name

Re rk

17.01.2018 23:22

U fudbalskom savezu BiH sjede sve sds kadrovi Sofranic Kulina i puna usta reprezetacije BiH i ti nesto pricas Prosinecki je igrao za ZVEZDU i mi DELIJE GA VOLIMO I neka ja gostovao na Rts

ODGOVORITE
Name

budjet

18.01.2018 02:01

Samo lopovi misle da imaju da kradu dok su jos na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

18.01.2018 05:21

Usvojen budget. Nema prepreke za parents OD MF.Novi dug Evo para opet da se pokriju rupe u situ I da se Jos pokrade nije dosta .A Sto sending tice hrvata I izbornih zakona velike su to placpicke.Trebali bi see srbi I bosnjaci udruziti kao jedan narod primjerno bosnjacko srbski narod u bih I RS zajebati rvate.oduzeti I'm konstutivnost napraviti ih manjinama Sto bi tad I bill ko I je..e. Veliki su to licemjeri Srbi I Bosnjaci su slicni imaju inat ponos I vise kao narod slicnosti nego kao ovi hrvati hinje.samo placu ko djeca za lizalom I Dan samo meni.Dajte srbi I bosnjaci udruziti see ikraj sa GLUPOSTI ovi 11 posto ako I I'ma I tolko napraviti manjinama I tolko.Srbi nemogu biti konstutivnost gdje su on I vecina.A Baja SE. Sanjima veze .uvjek su bill podli dok smo mi srbi I bosnjaci uvjek naje...li. I Sto kaze Mektic udruze see sda I szp zajedno say bosnjacima ode I did tako bi otisao I covic I Sto bi Nas narod rekao mirna bosna I RS.a kako vidim fala bogu ode onaj bakir I njegova zena ako bog da foca ili zenica Blizi su nama bosnjaci nego rvati.Pa I oni su za konstituivnost Nas samo rvati nee I bajin brat covic a bajson na sve to SUTI.

ODGOVORITE