ABA: Zvezda ''popila'' Cedevitu, Partizan dobio Igokeu!

Novica "upalio mašinu", Partizan pobedio Igokeu! Košarkaši Partizana pobedili su Igokeu u Laktašima u neizvesnoj utakmici 16. kola ABA lige sa 74:67.  Igokea izgubila "triler" u Laktašima! Igralo se "u serijima" u Laktašima, smjenjivali su se u vođstvu Partizan i Igokea, ali su crno-bijeli na kraju dobili na iskustvo Novice Veličkovića i probuđenog Vilijamsa-Gosa koji je prije posljednjeg minuta igrao loš meč - 67:74! Zvezda dominirala, Cedevita se spasla bruke! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Cedevitu sa 82:66, u derbiju 16. kola ABA lige.  Bilo je važno i LAKO: Zvezda razbila Cedevitu! Crveno-beli ubedljivo pobedili u derbiju ABA lige i stekli značajnu prednost u odnosu na Zagrepčane. Sve bitno dogodilo se u 20 minuta, kada je Feldin postigao isto toliko poena.

Košarka 15.01.2018 | 10:30
ABA: Zvezda ''popila'' Cedevitu, Partizan dobio Igokeu!
Partizan je do pobede vodio neverovatni Novica Veličković koji je imao 25 poena, ali mnogo više zbog doprinosa kapitena Partizana u podizanju svog tima kada je Partizan bio u nokdaunu.

Sjajnu partiju Veličkovića nije pokvarila ni tehnička greška Đorđa Gagića posle koje je Igokea počela da stiže Partizan u završnici.

Pored Veličkovića, kod pobednika je najefikasniji bio Vilijams-Gos, ali je šutirao očajno 4/16. Još 11 koševa je do isključenja ubacio upravo Gagić. U Igokei je čak pet igrača bilo poenterski iznad deset poena, a najbolji je bio Rikić sa 15. 

Početak meča obeležio je Đorđe Gagić koji je već posle dva napada Partizana pokazao da bi poprilično mogao da namuči centarsku liniju Igokee.

Borbeno su ušli crno-beli u meč i u tesnoj prvoj četvrtini na startu došli do prednosti 11:5. Igokea potom smanjuje, a posle prvog ofanzivnog skoka u meču i dolazi do prvog vođstva košem Đorđa Miloševića u osmom minutu meča. 

Do kraja prve deonice je ostalo tesno uz mnogo grešaka i promašaja na obe strane pa je "opipavanje pulsa" okončano sa 15:15. 

Druga deonica je donela dva različita Partizana. Četvrtinu je počeo borbeni i strpljiviji Partizan, Igokea je nizala izgubljene, a crno-beli ukradene i koševe. Tako je Partizan do 15. minuta vodio sa 27:18. 

Međutim, Dragan Bajić tada menja odbranu svoje ekipe, a činjenica da Partizan gotovo ništa nije mogao da pogodi spolja tada je počela da uzima svoj danak. 

Tri od devet Gosa, 0/5 Marinkovića i 2/10 Partizana iza linije 6.75 olakšale su posao u seriji koju su pokrenuli Malkolm Li i Marko Ljubičić. 

Prodor po čeonoj liniji, pa kontra i onda trojka Lija potpuno su pokrenule tim iz Laktaša koji je za nekoliko minuta napravio seriju 14:0 i poveo sa 36:30. Gos nakon toga pogađa flouter, a Partizan nezadovoljan ide na poluvreme sa 38:34.

Dok je prvo poluvreme uglavnom bilo mučenje za gledanje zbog velikog broja promašaja i grešaka, drugo je bilo uzbudljivije. "Rolerkoster" u trećoj četvrtini počeo je izgubljenim loptama Gosa, ali i "šetnjom" Ljubičića kroz reket Partizana. 

Igokea je imala 45:40 na polovini treće deonice, ali tada na scenu stupa neverovatni Veličković koji svojim koševima i borbenošću počinje seriju Partizana od 16:0. 

Tokom te serije se aktivirao Šalić, a trojku je napokon ubacio i Vanja Marinković za +11 na 56:45. 

Umesto da iskoriste inicijativu, crno-beli su još jednom popustili u poslednjoj deonici. Veličković je pogađao sve što baci ka košu, ali je tim Nenada Čanka mogla da košta nepromišljenost Đorđa Gagića i tehnička greška koju je dobio u 36. minutu. 

Tada dolazi do pada u igri gostiju, Igokea se uzdiže, ali do kraja Partizan u sigurnijoj penal završnici odnosi važnu pobedu u borbi za četvrto mesto i na kraju plej-of ABA lige.

Važna pobjeda Partizana u uzbudljivom meču protiv Igokee!

Dva tima su u oktobru odigrala specifičan duel u kome je "sve ulazilo" (221 poen), a u revanšu u Laktašima znatno drugačija utakmice - dvije ekipe nije služio šut, igralo se "u serijama", a na kraju je presudilo iskustvo Veličkovića i hladnokrvnost Vilijams-Gosa.

Kapiten Partizana je napravio loš faul na šutu za tri poena i Igokea je izjednačila (65:65), ali nakon toga je izbacio povratni pas za Gosa koji je pogodio trojku, pa je Veličković nakon odlične odbrane i sam stigao do poena za slobodnih bacanja. Amerikanac je još dva puta do kraja meča imao "penale" i nije promašio uprkos skromnom meču do tada.

Novica Veličković je meč u kom je Partizan stigao do osme pobjede i napravio krupan korak u borbi za plej-of postigao 25 poena, dok je Gos dodao 16.

IGOKEA - PARTIZAN 67:74 (15:15, 23:19, 7:22, 22:18)

Nakon "egal" prve četvrtine Igokea je napravila prvu od tri velike serije na ovom meču (14:0), kada se razigrao Malkom Li i kažnjavao loše reakcije Partizana u odbrani, dok je napad djelovao zbunjeno na Bajićevu promjenu odbrane kada je njegova ekipa zaigrala "zonu".

Važan detalj bila je i blokada Vanje Marinkovića koji je spriječio i "jaču" seriju Igokee, a upravo nakon toga uzvratio je Gos i upisao poene za Partizan nakon mnogo vremena.

Crno-bijeli su ipak mnogo bolje ušli u treću četvrtinu u kojoj su rivalu dopustili da postigne svega sedam poena, a kreatori tog preokreta (16:0) bili su Novica Veličković i Đoko Šalić koji je pogađao sa poludistance.

Igokea je bila bez poena gotovo osam minuta, ali je na tri minuta do kraja napravila novu seriju (8:0) kojoj je kumovao potpuno nelogičan potez Đorđa Gagića.

Povratnik u redove Partizana, koji je do tog momenta odigrao odličan meč i zabilježio 11 poena, iznervirao se nakon dosuđenog petog faula, bio kažnjen i tehničkom, a Rikić (15p) i Radivojević (12p) povukli su Igokeu.

Tada su se ipak istakli Vilijams-Gos i Novica Veličković i odbili napad Igokee.

Partizanu je ovo osma pobjeda u ABA Ligi (8-8), dok Igokea ostaje na šest (6-8).

IGOKEA: Ponjavić, Artis 2p, Li 10p, 3izg, Glogovac 1p, Milošević 2p, 3sk, Jevtović, Radivojević 12p, 6as, Ljubičić 14p, 13sk, 4as, Šibalić 11p, Rikić 15p, 7sk.

PARTIZAN: Vilijams-Gos 16p, 6sk, 6as, Aranitović 8p, 8sk, Marinković 3p, 2sk, 2as, 3ukr, Tanasković, Veličković 25p, 3sk, 3as, 2ukr, Gavrilović 3p, Andrić 2p, Gagić 11p, 3sk, 3izg, Šalić 6p.

Zvezda dominirala, Cedevita se spasla bruke! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Cedevitu sa 82:66, u derbiju 16. kola ABA lige.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Džejms Feldin 27 poena, dok je Ročesti ubacio 15 uz 10 asistencija.

Kod Cedevite Nikols je ubacio 13, a Čeri 12 poena.

Zvezdi je ovo bila trinaesta pobeda u ABA ligi, dok je Cedevita pretrpela četvrti poraz. 

Utakmica je otvorena u veoma sporom ritmu, međutim pred kraj deonice obe ekipe su ubrzale - pogotovo Zvezda. 

Feldin je ubacio tri trojke, Janković je ubacio neke poene, dok je i Lesor imao veliki uticaj u ovoj četvrtini. Posle prvih 10 minuta igre Zvezda je vodila sa 26:13. 

U drugoj deonici činilo se da će Cedevita uhvatiti priključak, pošto su uspeli da dođu na jednocifren zaostatak. 

Ipak, veliku seriju Zvezde pokrenuo je Dila Enis, a nastavio je Džejms Feldin koji je do kraja poluvremena imao 20 poena. Zvezda je prikazala odličnu igru i zasluženo na odmor otišla sa +25, 54:29. 

Tokom trećeg perioda igre igra gostiju iz Zagreba se još više raspala. Zvezda je nastavila sa odličnom igrom, a prednost u jednom trenutku bio je i čak +34. 

Ipak, crveno-beli su popustili u četvrtoj deonici, Cedevita je ovaj deo igre dobila sa 26:10, pa je na kraju rezultat bio 82:66.

Očekivao se tvrd meč šampiona i vicešampiona ABA lige. Dočekali su ga sa velikim ulogom, identičnim skorom i početnom prednošću gostiju od pet poena, stečenu u oktobru u Zagrebu.

Međutim, puna hala "Aleksandar Nikolić" videla je tri četvrtine potpune kontrole i dominacije jednog, domaćeg tima, a potom uspešan trud gostiju da od debakla stvore koliko-toliko podnošljiviji poraz.

ZVEZDA - CEDEVITA 82:66 (26:13, 28:16, 18:11, 10:26)

Već na poluvremenu, pri rezultatu 54:29, bilo je jasno da je srpski tim pred mirnom pobedom, kojom je ostao jedini na drugoj poziciji, pobedu udaljen i od prvoplasirane Budućnosti i od trećeplasiranog rivala, koga je večeras savladala.

Do te, komforne situacije, crveno-bele je povela čvrsta početna petorka, sa Lazićem i Dangubićem na "spoljnim" pozicijama, kojoj je Džejms Feldin od ulaska u osmom minutu dao dovoljno baruta da zapali dvoranu.

Bek Zvezde pogodio je prva tri šuta za tri poena i odmah pokazao da je ostavio za sobom neefikasne partije protiv Budućnosti i Efesa. Potom je do poluvremena ubacio još dve trojke, a meč je završio kao najbolji strelac, sa 27 ubačenih poena!

Osim njega, "dvocifreni" među domaćima bili su i Tejlor Ročesti (15 poena, 10 asistencija), kao i centri Matijas Lesor i Milko Bjelica, koji su ubacili po 11 dok je razlika krajem treće četvrtine dotakla i maksimalni plus od 34 poena (72:38)!

U napadu "odsečeni" čvrstom odbranom, a na svojoj polovini nemoćni da zaustave branioce titule, igrači Cedevite proveli su u nokdaun veći deo druge i treće četvrtine, a trgli su se u poslednjoj, kada je već bilo kasno da "zakuvaju".

I činjenica da je tim Jure Zdovca dobio poslednji kvartal rezultatom 26:10, a da je opet izgubio 16 razlike dovoljno govori o izgledu večerašnjeg meča i igri u poslednjoj deonici, koja je na momente izgledala revijalno.

Šest kola pre kraja ligaškog dela, Zvezda je ovim trijumfom praktično izbacila Cedevitu iz borbe za prvo mesto i ostala je ozbiljniji konkurent Budućnosti u borbi za vrh. Do sledeće "jadranske" obaveze i utakmice protiv MZT-a u Skoplju (ponedeljak, 22. januar), crveno-beli će se ponovo usredsrediti na Evroligu, u kojoj će u utorak dočekati Himki, a u četvrtak gostovati Makabiju.

ZVEZDA: Radičević, Dangubić 2 (4 sk), Davidovac 4, Lazić 2 (4 sk), Antić 1 (6 sk), Feldin 27 (6/9 za tri), Janković 4, Ročesti 15 (10 as), Lesor 11 (9 sk), Enis 5, Jovanović, Bjelica 11.

CEDEVITA: Ukić 5, Perković, Džonson, Katić 2 (5 sk), Nikols 13, Slavica 4, Žganec 11, Musa 8, Čeri 12, Markota 3 (6 sk), Stipanović 8, Marfi.

MZT u Zagrebu prekinuo niz od 11 poraza zaredom! Košarkaši MZT Skoplje pobedili su u Zagrebu Cibonu sa 92:77 (15:19, 26:19, 30:18, 21:21), u utakmici 16. kola ABA lige i prekinuli niz od 11 poraza.

U makedonskom timu šestorica igrača postigli su dvocifreni broj poena, a najefikasniji su bili Dominik Mavra sa 18 poena, 10 asistencija i šest skokova i Damjan Stojanovski sa 18 poena.

Marko Simonovski postigao je 16, Radosav Spasojević 15, dok je Jure Lalić dodao 12 poena i sedam skokova a Bojan Trajkovski 10 poena i pet skokova. 

Luka Žorić bio je najefikasniji u Ciboni sa 20 poena i šest skokova, Marko Tomas postigao je 15, a Marin Rozić 14 poena. 

Makedonski klub je i dalje na začelju tabele sa tri pobede i 13 poraza, a Cibona je osma na tabeli skorom od šest pobea i 10 poraza.

Posle mnogih promena u ekipi, posle predugog niza neuspeha i i sa "fenjerom" u ruci, MZT je konačno pobedio.

Makedonski predstavnik u ABA ligi slavio je u Zagrebu, prvi put od 16. oktobra i gostovanja Igokei.

CIBONA - MZT 77:92 (19:15, 19:26, 18:30, 21:21)

Ekipa iz Skoplja postigla je čak 14 trojki (iz 27 pokušaja) i uz doprinos šestorice svojih "dvocifrenih" igrača ostvarila treću pobedu ove sezone.

Damjan Stojanovski postigao je 18 poena, sjajni Dominik Mavra takođe toliko uz šest skokova i 10 asistencija (indeks 34), Marko Simonovski dodao je 16, a Radosav Spasojević 15. Cibonini najjači aduti bili Luka Žorić sa 20 poena, Marko Tomas sa 13 i Marin Rozić sa 14, ali on nisu uspeli da spreče neprijatan poraz pred oko 500 gledalaca u Draženovom domu.

MZT je ovim trijumfom sačuvao kakvu-takvu šansu da izbegne ispadanje iz lige, jer mu Mega i Olimpija sada "beže" po dve pobede. Sa druge strane, Cibona je doživela i treći poraz zaredom.

ABA liga, 16. kolo:
Cibona – MZT 77:92
Igokea – Partizan 67:74
Zvezda – Cedevita 82:66

Subota:
Mega – Budućnost 83:94
Mornar – Olimpija 101:81

Ponedeljak:
21:00 Zadar – FMP

TABELA: Budućnost 14-2, Zvezda 13-3, Cedevita 12-4, Mornar 9-7, FMP 7-8, Partizan 8-8, Zadar 7-8, Igokea 6-10, Cibona 6-10, Mega 5-11, Olimpija 5-11, MZT 3-13.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar