EL: Šved "razbio" Dončića, Real "uništio" Himki!

Košarkaši Real Madrida ubedljivo su savladali Himski 95:78, na gostovanju u Podmoskovlju u 17. kolu Evrolige.  Realovo uništavanje Himkija i Kampacova asistencija „a la Teo“! Himki još i dobro prošao, na kraju je uspeo da izbegne katastrofu.  Realova šetnja Podmoskovljem! "Kraljevići" dominirali od početka do kraja utakmice protiv Himkija i zabeležili šestu uzastopnu pobedu u Evroligi.  Jedan, ali vredan! Micićev hitac s crte za pobedu Žalgirisa! Milosavljević i Nedović solidni.  Žalgiris zaboravio Zvezdu, Nedović umalo dabl-dabl! Košarkaši Žalgirisa pobedili su Unikahu 79:77 u 17. kolu Evrolige i zaboravili poraz od Zvezde u prošlom kolu.

Košarka 12.01.2018 | 21:00
EL: Šved "razbio" Dončića, Real "uništio" Himki!
"Kraljevski klub" dominirao je pred oko 6.300 gledalaca u Mitišći areni od prvog minuta, poveo 9:3, pa stigao do 26:15 u finišu prvog perioda, a meč prelomio već u drugom kada je serijom 24:6 došao do nedostižnih +23 (51:28).

U drugom poluvremenu Španci su samo održavali prednost koja je dostigla maksimalnih +25 (84:59) sredinom poslednjeg kvartala.

Osim što domaći navijači nisu videli dostojan otpor Himkija Realu, nisu imali priliku ni da uživaju u pravom obračunu dvojice možda i najboljih igrača na Starom kontinentu u ovom trenutku.

Aleksej Šved je nastavio u svom NBA šuterskom ritmu i sa 23 poena (9/22) uz četiri asistencije (pet izgubljenih) zasenio Realovog vunderkinda Luku Dončića, koji je bio rezervisan, pa je meč završio sa 10 poena (2/8), po četiri asistencije i skoka, te dve ukradene lopte.

Real je predvodio Rudi Fernandes sa 16 poena, pogodivši pet od šest pokušaja za tri poena, dok su po 11 dodali Fabijan Kozer i Valter Tavares, koji je imao i osam skokova. Deset poena ubacio je i Džejsi Kerol.

S druge strane, Šveda je koliko toliko pratio samo Tajer Hanikat sa 17 poena uz pet skokova, deset je dodao Malkom Tomas uz devet uhvaćenih lopti, dok srpski plejmejker Stefan Marković nije uspeo da postigne koš za 14 minuta na parketu, zabeleživši samo jednu asistenciju.

Tokom proteklog vikenda, posle šokantnog poraza od Kaleva, svetlost dana ugledao je višeminutni snimak iz svlačionice Himkija u kojoj Generalni menadžer kluba Pavel Astrahov govori o tome da će svi igrači, ceo stručni štab, kao i svi zaposleni u klubu, počev od čistačica, računovođa i domara, dobiti kaznu i skraćenje plate za čak 50 odsto zbog loših rezultata.

Posle evroligaške utakmice u Mitišćiju sa Realom ove večeri, izgleda da je drakonska kazna urodla plodom. Naravno, ironični smo, pošto je Himki jedva izbegao totalnu blamažu protiv Kraljevskog kluba - 95:78 (26:17, 25:14, 16:18, 28:29).

Praktično od prvog sudijskog podbacivanje videlo se da su Himkijevi igrači van utakmice i da im se sprema novi poraz. A, da su Realovi košarkaši bili malo više u elementu, mogli su svojim kolegama da potpišu „smrtnu kaznu“. Naravno, ne bukvalno. 

Real je bio posebno inspirisan u Mitišćiju, a to se jasno videlo već od uvodnih minuta. Već do sredine druge četvrtine Real je serijom 16:0 učinio da se jednocifrena prednost poveća na ogromnih 21 poena viška (43:22), da bi do finiša prvog poluvremena Kraljevski klub imao i dotad maksimalnih 23 poena prednosti (51:28). Što je dovoljno govorilo u kakvoj se situaciji nalazi Himki.

Izabranici Pabla Lasa imali su čak i prostora da izvedu i nekoliko spektakularnih poteza, kao što je ova asistencija Fakunda Kampaca već na početku utakmice, u stilu Miloša Teodosića.

Ekipa Reala produžila je svoj izuzetno uspešan period u elitnom kontinentalnom takmičenju.

Izabranici Pabla Lasa počeli su sezonu sa četiri uzastopne pobede, pa doživeli šest poraza u narednih sedam kola, a sada se nalaze u seriji od šest pobeda, uključujući trijumfe u gostima nad Bambergom, Fenerbahčeom i sada Himkijem - 78:95 (17:26, 14:25, 18:16, 29:28)!

Real je popravio skor na 11-6 i došao na deobu četvrtog mesta sa Fenerbahčeom, dok se Himki (9-8) zajedno sa Makabijem nalazi na rubu gornje polovine tabele.

Pobednik meča u Moskovskoj oblasti odlučen je sredinom druge četvrtine, kada su Madriđani serijom od 16:0 "pobegli" na 21 poen prednosti (22:43). Himki je u 26. minutu uspeo da se približi na "minus 14" (42:56), na šta su gosti odgovorili novom serijom, ovog puta od 8:0.

Stefan Marković bio je takoreći neprimetan. Igrao je 13 minuta, nije se upisao u listu strelaca (šut iz igre 0/3), a zabeležio je po jedan skok, asistenciju i ukradenu loptu.

HIMKI: Šved 23 (4as, trojke 4/10, slobodna bacanja 1/5), Hanikat 17 (5sk, 3ukr), Tomas 10 (9sk), Gil 9 (5sk)...

REAL: Fernandez 16 (trojke 5/6), Kozer 11 (5sk, 4as), Tavareš 11 (8sk), Dončić 10 (4sk, 4as), Kerol 10, Kampaco 8 (7as), Rejes 7 (7sk), Tejlor 6...

Jedan, ali vredan! Micićev hitac s crte za pobedu Žalgirisa! Milosavljević i Nedović solidni.

Poraz od Crvene zvezde je arhiviran, Žalgiris nastavlja da ređa pobede u Evroligi. Samo nedelju dana posle neuspeha u Beogradu, Žalgiris je u dramatičnoj završnici srušio Unikahu rezultatom 79:77, a poslednji poen na utakmici postigao je Vasilije Micić.

Srpski plejmejker je na 13 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene iznudio faul Nemanje Nedovića, a on je sa linije penala bio polovičnog učinka. Tačnije, prvo slobodno bacanje je ubacio, drugo promašio, pa je Unikaha imala realnu šansu da odvede utakmicu u produžetak, pa čak i pobedi! 

Međutim, Rej Mekalum nije bio siguran u dva navrata! Posle prvog promašaja uspeo je da uhvati odbitak i proba ponovo da vrati loptu u koš i donese dodatnih pet minuta igre, ali bezuspešno.

Interesantno, Micić je na kraju imao svega tri poena, uz čak devet asistencija, dok su najefikasniji bili Kevin Pangos sa 16 i Paulijus Jankunas sa 14 poena. Kod Unikahe najviše je ubacio Adam Vačinski sa 14 poena, dok je Džejms Ogustin skupio 12 poena i devet skokova. Nemanja Nedović je na kraju imao 11 poena i devet završnih dodavanja, dok jeDragan Milosavljević upisao osam poena i četiri skoka. 

Žalgiris zaboravio Zvezdu, Nedović umalo dabl-dabl! Košarkaši Žalgirisa pobedili su Unikahu 79:77 u 17. kolu Evrolige i zaboravili poraz od Zvezde u prošlom kolu.

Unikaha je poražena od Žalgirisa u tesnoj završnici u kojoj je Rej Mekalum preuzeo odgovornost i nije doneo pobedu timu Nemanje Nedovića i Dragana Milosavljevića.

Nedović nije pravio šou protivniku kao na nekim prethodnim mečevima, ali je bio dvocifren sa 11 poena, devet skokova i samo jednom asistencijom.

Milosavljević je ubacio osam poena. Najbolji je u Unikahi bio Adam Vačinski sa 14 poena, a Džejms Ogastin je dodao 12. Kod pobednika se istakao Kevin Pangos sa 16, Paulius Jankunas sa 14 i Edgaras Ulanovas sa 11. Vasa Micić je imao tri poena i devet asistencija.

Unikaha je deseta sa sedam pobeda i deset poraza, a Žalgiris je šesti sa 11 pobeda i šest poraza.

Da podsetimo, Real je pobedio Himki 95:78 i "bez" Luke Dončića. Slovenac jeste igrao, nije bio tako dominantan kao što ume, ali su njegovih 10 poena, četiri skoka i isto toliko asistencija bili dovoljni. Najbolji je Realu bio Rudi Fernades sa 16 poena za 15 minuta, a kod poraženih je standardno najbolji bio Aleksej Šved sa 23 poena (9/22 iz igre).

Stefan Marković se nije upisivao u strelce u meču u kom je Real rano uspostavio kontrolu. Himki je vodio jedino na početku sa 3:2 i već nakon toga se Real više nije osvrtao.

Zvezda nije uspela da napravi het-trik i pobedi Anadolu Efes, a Zoran Dragić je bio koban po tim Dušana Alimpijevića sa 24 poena. Crveno-beli su se tokom meča uglavnom loše branili, Efes je uz to pogađao i neke bitne šuteve pa se Zvezda u Beograd vraća posle desetog evroligaškog poraza u sezoni.

Rezultati 17. kola:

Himki - Real 78:95
Efes - Zvezda 104:95
Žalgiris - Unikaha 79:77
Baskonija - Olimpijakos u toku

odigrano u čevrtak

Panatinaikos - Barselona 84:75
Makabi - Bamberg 90:88
Valensija - Fenerbahče 67:80
Armani - CSKA 81:107

Tabela: CSKA 13-4, Olimpijakos 12-4, Panatinaikos 12-5, Real 11-6, Fenerbahče 11-6, Žalgiris 11-6, Makabi 9-8, Himki 9-8, Baskonija 7-9, Unikaha 7-10, Zvezda 7-10, Barselona 6-11, Bamberg 6-11, Valensija 5-12, Efes 5-12, Armani 4-13.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar