Intervju - Čović: Vidim neke stvari, znam za neka pisma...!

Predsednik Crvene zvezde izjavio je da nije zabrinut zbog trenutnog položaja tog tima na tabeli ABA lige, ali da je "alarm u klubu uvek upaljen" zbog svega što prati regionalno takmičenje.

Košarka 15.01.2018 | 21:15
Intervju - Čović: Vidim neke stvari, znam za neka pisma...!
Nebojša Čović, sudeći po intervjuu agenciji Tanjug, više je koncentrisan na regionalno takmičenje, u kome ove sezone obavlja funkciju predsednika, nego na Evroligu.

"Naš cilj je da osvojimo regionalnu ligu i da na taj način potvrdimo status iz prethodne tri sezone. Sezona je specifična i alarm jeste upaljen, iz više razloga, ali alarm je uvek upaljen kada igrate ABA ligu. Upaljen je i zbog svih inovacija koje smo napravili, ali i nekakvih propratnih pojava, gde ja kao predsedavajući ABA lige ne mogu o njima direktno da diskutujem, ali time što ih spominjem želim da podsetim na vremena kada sam o tome diskutovao".

Čović ističe da to što ne govori javno baš o svemu, radi zato što ima obavezu da štiti ligu.

"Ali, to ne znači da ne vidim neke stvari oko sebe, da ne znam za neka pisma koja putuju sa juga na sever, da ne čujem za pokušaje nametanja pritisaka, da ne vidim da se na nekim utakmicama delegira po principu 'nacionalnog ključa', iako ga nismo izglasali na Skupštini u Zagrebu. Onima koji prate biće sve jasno".

"Onima kojima nije jasno, da pojasnim makar malo. Borićemo se da se zaštitimo od takvih stvari, od ambijenta koji u sebi sadrže paranoične postavke, u smislu nekakvih zavera. Princip mi je jasan, mnogi zaboravljaju da sam dugo u košarci. Tu imate i autoprojekcije, da pojedinci pripisuju drugima sve ono što bi oni da rade, ili možda već i rade? Sve se radi postepeno, tako da se izvrši pritisak i na menadžment lige i na sudije. Seme takvog pristupa, ta škola je začeta u Beogradu, pa se sad sticajem okolnosti i angažovanjem pojedinih ljudi prenosi na sredine u kojima trenutno rade. I ne upozoravam da će se to raditi, to se već radi".

Kao predsednik lige, Čović apeluje na sve klubove ABA 1 i ABA 2, da učestvuju u uređenoj ligi, da ne nasedaju na pritiske i ne učestvuju u pokušajima lobiranja, jer se u ABA ligi pravila znaju i troškovi su pokriveni za sve klubove.

"Sponzori koji su uložili veliki novac ne žele ligu u kojoj se ne znaju pravila i koja podseća na ABA ligu u organizaciji kompanije 'Sidro'. Ponavljam, to što ne reagujem, ne znači da ne vidim. Mnogima ne prija uspeh jednog kluba, što je takmičarski i u smislu ambicija razumljivo, ali neka se za to izbore na terenu, a ne po kabinetima, raznim restoranima, kafanama ili tako što pokušavaju da infiltriraju svoje 'čauše' u organe lige i čak i na taj način utiču na rad lige i zastraše protivnike".

Kako navodi, protura se jedna opasna teza - navodno, "šta će se dogoditi sa ligom i klubom čiji sam predsednik, ako Crvena zvezda ne bude prva"?

"I u tom smislu već imamo ozbiljna lobiranja po raznim prostorima bivše SFRJ. Evo, odmah da kažem, ništa se neće dogoditi i ako ne budemo prvi, jer smo napravili sistem da traje, a sećam se vremena bahatosti i arogancije nekih, jer sada imamo i epilog i proizvod te bahatosti. Kako bih rekao, sačuvaj me Bože arogancije velikih, ali i osetljivosti malih na tu aroganciju velikih".

Prvi čovek crveno-belih iskoristio je priliku da pozove navijače na utakmicu sa Cedevitom, kao i na sve preostale utakmice ABA i Evrolige.

"Potrebna nam je njihova pomoć. Potrebno nam je da i javnost i navijači posmatraju kako se ponašaju određeni akteri, da bi se obezbedila maksimalna regularnost".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar