Novi poraz Partizana, bez šansi u Evrokupu!

Košarkaši Partizana poraženi su na svom terenu od španskog Bilbaa u osmom kolu Evrokupa sa 83:67.  Novi poraz ošamućenog Partizana! Crno-beli dan posle smene trenera odigrali slab meč i omogućili Bilbau da zabeleži prvu pobedu još od 29. oktobra.  Crni niz bez kraja - Čanka čeka rudarski posao! Bilbao se revanširao Partizanu, i teorija "digla ruke" od crno-belih kada je Evrokup u pitanju. . .

Košarka 13.12.2017 | 23:23
Novi poraz Partizana, bez šansi u Evrokupu!
Crno-beli su ostali bez ikakvih šansi da se plasiraju dalje u Evrokupu, a svoj crni niz od devet poraza u deset poslednjih utakmica su nastavili i u hali "Aleksandar Nikolić". .

Najefikasniji je kod pobednika bio Lusio Redivo sa 20 poena, Mikel Glednes je dodao 15 poena, Rikardo Fišer 12, dok je Srbin Dejan Todorović ubacio šest poena.

U ekipi Partizana je bolji od ostalih bio Najdžel Vilijams-Gos sa 18 poena, a Novica Veličković je imao 13.

Partizan je prvu četvrtinu počeo dobro, a sjajan potez i step-bek trojka Najdžela Vilijams-Gosa ulili su nadu prisutnih navijača Partizana da bi crno-beli mogli posle odlaska Nikolića da se pokažu u boljem svetlu.

Kada je Đoko Šalić povisio na 5:0 u brzoj mini-seriji Partizana sve je išlo u tom smeru, ali je tada i stalo. Bilbao se već posle 8:2 vraća serijom 6:0 do 8:8 i od tog trenutka se nekoliko minuta igralo poen za poen.

Bilbao je u tim trenucima predvodio Srbin Dejan Todorović koji je pogodio trojku i dvojku, a španski tim je posle njegove asistencije za Tomasa poveo sa 17:11.

Miler sa penala i Veličković iz odbojke držali su priključak Partizana, a onda je na scenu stupio Luis Redivo koji je pogodio prva četiri šuta iz igre na prelasku iz prve u drugu četvrtinu kada je Bilbao stvarao prednost.

Partizan se sve vreme mučio sa čuvanjem svog koša, pa je Havi Salgado iskoristio ofanzivni skok Mikela Glednesa i trojkom osetnije odlepio Bilbao na 29:21 za prvu osetniju prednost španskog tima.

Imali su Španci do poluvremena i svih +13 na 34:21, ali je Partizan iskoristio nekoliko izgubljenih lopti rivala i smanjio na 38:30 u dvadesetom minutu.

Partizan je u nastavku zaigrao bolje i Vilijams-Gos povlači seriju Partizana od starta treće četvrtine kontrom u kojoj je pogodio uz faul Mumbrua.

Crno-bele kao da je podigla igra pleja, Andrić u jednom trenutku krade loptu Todoroviću i poentira u kontri uz faul. Partizan se tada približio na minus dva 40:38, a onda poenima Milera i još jednom sjajnog Gosa poveo sa 43:40.

Domaći igrači su napravili seriju 10:0 do 25. minuta treće četvrtine, ali nisu dugo "jahali" taj momentum i psihološku prednost koju su dobili.

Umesto toga, Bilbao odgovara serijom 12:0 kojom se završava treća četvrtina, 52:43. Poslednja četvrtina nije donela mnogo bolje igre Partizana, naročito u odbrani svog koša.

Bilbao je nekoliko bitnih trojki pogodio posle ofanzivnih skokova i na taj način je Ervel asistirao Fišeru za trojku. Najbolji igrač utakmice Lusio Redivo potom samo produbljuje agoniju Partizana i vraća Bilbau dvocifrenu prednost na sedam minuta do kraja.

Da već u tom 34. minutu može da se gasi svetlo u hali, pobrinuo se Aksel Ervel trojkom kojom je Bilbao otišao na nedostižnih 65:50. Crno-beli su tada i definitivno poraženi, do kraja su gubili i sa 19 razlike što je trojkom u poslednjim sekundama meča samo ublažio Najdžel Vilijams-Gos za novi poraz i slabu utehu Partizana.

Smena Miroslava Mute Nikolića 24 sata pre utakmice nije stimulativno delovala na košarkaše Partizana.

U meču 8. kola C grupe Evrokupa protiv Bilbaa pružili su još jednu bledu partiju, samo u nešto sporijem ritmu od onog na koji su ove sezone navikli svoje pristalice.

Slično je to što su imali rezultatski priključak na početku četvrte četvrtine, a onda doživeli slom u poslednjih 10 minuta.

Partizan (skor 1-7) - Bilbao (2-6) 67:83 (18:22, 12:16, 19:15, 18:30)!

Ovaj poraz crno-belih, deveti u poslednjih 10 utakmica računajući oba takmičenja, a peti uzastopni u Evrokupu, odneo im je i onu minimalnu šansu da se plasiraju u Top 16 fazu, koju su imali uoči ove utakmice.

Dva kola pre kraja, jasno je da dalje idu Lokomotiva Kubanj (8-0), Alba (5-3), Lijetuvos Ritas (4-4) i Limož (4-4).

Ekipu Partizana sa klupe je vodio dojučerašnji Nikolićev pomoćnik, Aleksandar Matović, uz pomoć tim menadžera Dušana Kecmana. Promocija Nenada Čanka u novog šefa stručnog štaba biće obavljena u četvrtak na sednici Upravnog odbora.

Crno-beli su protiv Bilbaa u pojedinim "blic" periodima igrali dobru odbranu, ali u napadu nije funkcionisalo baš ništa. Jedva su Veličković i drugovi prebacili 30 odsto preciznosti u šutu iz igre, uz to izgubili 14 lopti i primali koš posle svakog propusta u defanzivnom skoku, obično trojku.

Moraće Čanak za kratko vreme da potpuno preokrene psihologiju ovog tima, inače bi i "fenjeraš" ABA lige, MZT Skoplje, u subotu u Beogradu mogao da dođe do preko potrebnog trijumfa.

Što se tiče gostiju, oni mogu biti zadovoljni što su prekinuli seriju od devet poraza u Endesa ligi i Evrokupu i slavili prvi put od 29. oktobra, kada su u lokalnom derbiju kao gosti savladali San Sebastijan.

POVREDE

Vanja Marinković nije mogao da nastupi zbog povrede skočnog zgloba, a Strahinja Gavrilović zbog bolova u leđima. Malo iznenađenje bilo je neigranje Marka Čakarevića, koji je ranije ove jeseni imao problema sa listom.

Kad ne ide, onda baš ne ide. Partizan je nastavio niz loših rezultata, ovaj put u prvoj utakmici od otkaza Miroslavu Nikoliću. Crno-beli su u hali Pionir izgubili od Bilbaa sa 67:83 u osmom kolu Evrokupa i sada više nemaju čak ni teoretske šanse za plasman u Top 16 fazu.

Ovo je Partizanu bio deveti poraz u poslednjih 10 utakmica i više je nego jasno da će budući trener Nenad Čanak morati da, poput rudara, zavrne rukave i zajedno sa igračima siđe u rudnik i radi, radi i samo radi. Takođe, do kraja takmičenja u Evrokupu ostale su još samo dve utakmice, a što se pre to završi biće bolje za Partizan, kako bi mogao da se okrene onome što je najvažnije - Jadranskoj ligi, jer tu ima šanse za osvajanje četvrtog mesta i plasman u plej-of.

Partizanu i Čanku sada predstoje dva, uslovno rečeno, zicera u regionalnom takmičenju, jer će dočekati MZT i Mornar, pa će to biti prilika da se ekipa vrati na pobednički put, kao i da vrati barem malo samopouzdanja.

Večeras je ekipu vodio dosadašnji pomoćnik Aleksandar Matović, a nisu igrali Marko Čakarević i Strahinja Gavrilović. Zato su nešto veću minutažu dobili Aleksandar Aranitović i Tadija Tadić, a na teren se vratio i centar Obrad Tomić.

Evidentna je bila želja igrača Partizana da konačno prekinu seriju loših rezultata, bez obzira što u rezultatskom smislu ovaj meč i nije imao neki veliki značaj. Pre svega borbenost se videla u igri u odbrani, a to je segment koji je, bez dileme, bio najproblematičniji u dosadašnjem toku sezone. I baš zbog toga "samo" 38 primljenih poena za poluvreme.

Ali, gosti su bili ekipa koja je manje više uspešno kontrolisala rezultat, a već sredinom druge deonice imali su plus 11 (37:26). Rikardo Fišer i Lusio Redivo predvodili su baskijsku ekipu koja je bila željna revanša zbog poraza u prvom ovosezonskom okršaju.

U trećoj deonici raspoloženi Najdžel Vilijams Gos povukao je ceo tim, pa je Partizan napravio preokret i poveo sa 43:40. Ipak, od tog trenutka Bilbao pravi seriju od 12:0 i vraća klatno na svoju stranu. Dosta zicera je u tom periodu promašio Partizana i ponovo je zaigrao "prepoznatljivu" odbranu na početku poslednje deonice.

Kada su gostujući košarkaši poveli sa 65:50 sredinom četvrte četvrtine jasno je bilo da će uspeti u nameri i revanširati se Partizanu sa kamatom... 

PARTIZAN - BILBAO 67:83
(18:22, 12:16, 19:15, 18:30)

Beograd. Dvorana: Aleksandar Nikolić. Gledalaca: 1.600. 

PARTIZAN: Miler 9 (4izg), Vilijams-Gos 18 (8sk, 5as), Tadić, Aranitović 5, Tanasković 8 (5sk), Veličković 13, Tomić 4 (5sk), Pecarski, Andrić 5 (4sk), Stevanović, Šalić 5.

BILBAO: Tomas 2, Fišer 12, Mendija, Hamink 3, Redivo 20 (5sk), Salgado 9 (4sk, 6as), Mumbru 5, Ervel 11 (9sk, 3as), Tomas, Todorović 6 (4as, 5izg), Vučetić, Glednes 15 (6sk).

Evrokup, grupa C:

Alba – Limož 78:84 (26:18, 21:24, 10:23, 21:19)

sreda:
Lokomotiva – Lijetuvos Ritas 77:68
20.45 Partizan – Bilbao

Tabela:
Lokomotiva 8/0
Alba 5/3
Limož 4/4
Ritas 4/4
Bilbao 2/6
Partizan 1/7

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar