Zašto nove akcize ne treba usvojiti

Zašto Vlada Republike Srpske može odlično da sarađuje sa Federacijom BiH, ali kada se radi o nanošenju štete svom stanovništvu?

Bosna i Hercegovina 12.12.2017 | 01:29
Zašto nove akcize ne treba usvojiti
Pošto su vlade i Republike Srpske i Federacije BiH nesposobne da urede sistem, one umjesto toga da npr. smanje broj partokratsko-pijavičarskih radnika u javnom sektoru, prvenstveno administraciji, posežu za najjednostavnijim rješenjem, a to je udar na džep svojih stanovnika.

Ovo je potpuno pogrešan modalitet koji se primjenjuje.

Četvoročlana porodica iz Republike Srpske će godišnje u prosjeku dati 400 KM više novca za gorivo, samo zbog povećanja akciza. Naravno, ako posao koji obavljate zahtjeva više putovanja, taj iznos bi mogao ići i do nekoliko hiljada maraka.

Dakle, vlade računaju da stanovnici moraju da voze automobile, pa će im povećanje akciza na gorivo donijeti više para u budžetu koje će se kasnije proslijeđivati kreditorima. Oni ne uvažavaju posredne efekte dizanja poreza (u našem slučaju akciza).

Šta se dešava?

Naime, opticaj novca koji građani troše će biti isti, ali sad, umjesto da ga troše npr. na kupovinu jogurta kojeg porodice konzumiraju za doručak, novac će se trošiti na gorivo (s obzirom na to da će trošiti više para za gorivo, taj novac moraju uštediti na drugom mjestu).

To će donijeti kratkoročnu korist budžetu u prvom trenutku, ali kada se smanji potrošnja (u našem slučaju) jogurta na tržištu, naš privrednik koji ga proizvodi biće primoran da redukuje svoju proizvodnju, a posljedično smanji broj radnika u svom preduzeću (nerijetko će i zatvoriti preduzeće), što će na kraju rezultirati manjim brojem privrednih subjekata koji plaćaju porez, a samim tim će biti manje novca u budžetu.

Nesposobna partokratija ne uviđa elementarne probleme njihove logike povećanja poreza i stoga vodi zemlju direktno u finansijski sunovrat, a svoje stanovnike u egzodus.

Sva priča oko “nesporazuma” i “kriza” sa strankama u Federaciji BiH pada u vodu kada se treba raditi u korist stranih banaka, a na uštrb svoje države.

Ovome je neophodno stati u kraj, što je prije moguće.

(Peticije24)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

realna procjena

12.12.2017 05:57

Ovaj nesretni vilajet BiH treba rasparcati jer takva tvorevina jeste "preduzece" koje ce vjecito praviti gubitke. Sa ovakvim domacim politicarima koje drze inostrani mentori na vlasti nemaju gradjani BiH nikakve perspektive. To su potvrdile i protekle 22 godine nakon kojih imamo masovno iseljavanje stanovnistva.

ODGOVORITE
Name

audi

12.12.2017 07:55

I u svemu tome glavni i jedini krivac ti je dodik i njegova vlast tj njegova diktatura. Na nivou Bosne se trazi da se povecanje akciza uvede pod uslovom da ta sredstva idu na puteve i autoputeve a ne za krpljenje budzeta koje dodik kao lesinar odmah zgrabi i dijeli i sakom i kapom kako on hoce i kome on hoce a najvise sebi.Sta tu ima lose sto SzP TACNO ZAHTJEVA I TRAZI DA SE ZNA USTO SE TROSE SREDSTVA OD AKCIZA. I neka ih nedaju usvojiti neka dodik prodaje svoje stanove po ko zna koji put po Beogradu i neka krpi rupe u budzetu.

Name

ŽIKA Žrskom neprijatelju.

12.12.2017 06:16

Naš najveći neprijatelj za Republiku Srpsku je Vlada i Predsjednik Republike Srpske. Ko će da objavi rat tom mrskom neprijatelju. Dodik, Željka, Pavić, Đokić i ostala kg.

ODGOVORITE
Name

Kojot

12.12.2017 07:00

Mi smo okupirana zemlja stranci nam sve naredjuju,kao sto su naredili uvodjenje akciza.A nasi na vlasti nas smatraju debilima.Govore nam da ako nam poskupi benzin a samim tim poskupiti ce i roba siroke potrosnje a sa poskupljenjem svega nam smanje plate ili nam ostanu iste da je to za nase dobro.Toliko su drski da kazu da ce skuplje gorivo postaknuti natalitet.Dakle ova vlaast unistava i mrzi vlastiti narod a sve kao u ime naroda.Moze li jedan referndum sa jednostavnim pitanjem.Da li ste za uvodjenje akciza.DA ili NE.

ODGOVORITE
Name

Prazan Burek Bez Jogurta

12.12.2017 07:27

Oni ne shvataju da ce povecanjem imati iste prihode ali veliku stetu za svoje gradjane.Zasto?Zato sto ce nestati oni koji su sipali kod nas jer je jeftinije a u pitanju je komplet pogranicna mjesta sa Srbijom i Hrvatskom jer su ljudi dolazili i prolazili zbog goriva.A onaj ko ima platu 500 maraka isti novac moze odvojiti za gorivo kao i do sada samo sto ce manje sipati.Manje sipanje jeste manja potrosnja a manja potrosnja jeste manje litara plus sto Srbijanci nece dolaziti a sve to manje akciza po litru.

ODGOVORITE
Name

Djekna

12.12.2017 13:45

Gdje energenti poskupljuju, sve ostalo propada.

ODGOVORITE