Za vikend mnogo snijega i vjetra

Kada je vrijeme u pitanju BiH je "pod alarmima" jer je narandžasto upozorenje izdato za subotu kada se očekuju nove snježne padavine u BiH od 10 do 30 centimetara, dok se za ponedjeljak i utorak pali crveno zbog vjetra čiji će udari dostizati od 90 do 110 km/h.

Bosna i Hercegovina 08.12.2017 | 18:05
Za vikend mnogo snijega i vjetra
Kako kažu meteorolozi, u dane vikenda očekuje se pogoršanje vremenskih prilika koje će biti praćene obilnijim sniježnim padavinama, a predviđaju se i niske temperature, dok je u ponedjeljak upozorenje izdano za cijelu BiH od osam do 15 časova jer je najavljen vjetar sa udarima od 100 kilometara na čas.

Zbog toga je i Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo uputila preporuke za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra.

"Sva pravna i fizička lica obavezna su da odmah poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno- tehničkih sredstava", navodi se u preporuci.

U Republici Srpskoj se očekuje pogoršanje vremena u subotu, a kiša će tokom dana preći u u snijeg, navode iz Hidromeorološkog zavoda RS i dodaju da će tokom dana padavine jačati i uz pad temperature kiša će postepeno preći u snijeg u većini predjela. Očekuje se formiranje i brzi porast snježnog pokrivača.

U nedjelju tokom dana biće promjenljivo oblačno uz sunčane intervale i bez padavina, a jutarnja temperatura vazduha od -9°C do -2°C.

U ponedjeljak slijedi naoblačenje sa kišom u Hercegovini i Krajini, a u ostalim krajevima suvo i umjereno do pretežno oblačno, dok će u utorak u Hercegovini i Krajini biti oblačnije sa slabom kišom, a u ostatku suvo.

Banjalučki meteorolog Nebojša Kuštrinović kaže da se prava zima može očekivati tek polovinom januara, ali da će ona biti dosta blaža od prethodne, dok će vrijeme u decembru biti toplije u odnosu na prosjek za ovo doba.

"Blago pogoršanje, pored ovog u narednim danima, može se očekivati oko 19. decembra, i tamo krajem mjeseca, ali to je sve blaže u odnosu na prosjek za ovaj mjesec. Februar bi takođe trebalo da bude topliji u odnosu na prosjek", rekao je Kuštrinović i dodao da zbog oscilacija tegobe mogu imati oni koji su osjetljivi na promjene vremena.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hercegovina

08.12.2017 18:47

Kisa veceras u Hercegovini .Samo ,Bog zna kakvo ce vrijeme biti !

ODGOVORITE
Name

Jelena Kosara

09.12.2017 17:57

hoce sutra bit snijeg

ODGOVORITE