LŠ: Madrid slavi Grizmana, Junajted izgubio!

Kiks Murinja, Grizman spasao Atletiko, 0 u Torinu! Peto kolo Lige šampiona završeno je kiksom Mančester Junajteda koji je poražen od Bazela, kao i pobedama Atletiko Madrida, Pari Sen Žermena. . .  Umalo nismo zaspali posle prvih 45 minuta, ali to je bilo samo zatišje pred buru - u nastavku smo shvatili zbog čega volimo fudbal i Ligu šampiona.  Grizmanove makazice razdrmale Madrid! Anderleht je zaslužio više, ali to je Bajern! Rekorderi iz Pariza stigli do brojke - 24! Pobeda Atletika nad Vučicom (2:0), Bavarci uz mnogo muke do bodova u Briselu (2:1), PSŽ silovit protiv Seltika za novi rekord grupne faze takmičenja (7:1).  Barsa se obezbedila, Mažić kaznio varalicu Paulinja, Ter Štegenova odbrana večeri! Sporting efikasnom partijom razneo Olimpijakos, odluka o drugom putnika u osminu finala pada u poslednjem kolu.

Fudbal 22.11.2017 | 23:20
LŠ: Madrid slavi Grizmana, Junajted izgubio!
Od 18.00 odigrana su dva meča, Čelsi je na gostovanju savladao Karabag, dok je moskovski CSKA pred domaćom publikom pobedio Benfiku.

Izabranici Žozea Murinja nisu uspeli u ovom kolu da obezbede prolaz u narednu rundu, iako im je bio potreban bod u Bazelu. Da toga ne dođe pobrinuo se Lang u 89. minutu.

U drugom meču grupe A, CSKA je savladao Benfiku i sada se dosta zakomplikovalo u grupi.

Ekipa Pari Sen Žermana demolirala je sastav Seltika sa 7:1, iako je su gosti poveli na startu meča. To je naljutilo domaće igrači koji su postigli sedam golova.

Minhenski Bajern je savladao Anderleht sa 2:1, i pre ovog kola znalo se da iz grupe B dalje idu francuski i nemački klub.

U grupi C Čelsi je još ranije pobedio Karabag, a u poslednjem meču grupe Atletiko je ostao u životu i pobedio Romu sa 2:0. Golove su postigli Grizman i Gameiro.

U derbiju kola Juventus i Barselona su odigrali 0:0. Milorad Mažić je sudio ovaj meč i nije imao mnogo posla. Mreže su mirovale, a Barselona se plasirala u narednu rundu. U drugom meču grupe D Sporting je sa 3:1 pobedio Olimpijakos.

Trijumf u Ligi Evrope, finale Lige šampiona, četvrtfinale Lige šampiona, finale Lige šampiona, polufinale Lige šampiona - ispadanje u prvoj rundi Lige šampiona?

Da, i dalje je moguće, ali se ove večeri nije dogodilo zahvaljujući igraču koji letos nije otišao sa zaključanog "Kalderona" jer klub koji ga je proslavio nije imao prava na transfere i, u isto vreme, igraču kojem su navijači zviždali prošlog vikenda jer su pročitali da je, tobože, otvoren za odlazak u Barselonu i Pari Sen Žermen.

Antoan Grizman ušao je u vruću utakmicu sa Romom na rasprodatom "Metropolitanu" sa tri gola ove sezone u 15 nastupa, od čega je samo jedan postigao u Ligi šampiona, njegov tim znao je i pre početka meča da će morati da pobedi i da to i dalje neće biti dovoljno za prolazak u "nokaut" fazu, ali kako se najbolji poznaju kada je najteže…

...fenomenalnim golom u finišu meča 5. kola sa tvrdim rimskim sastavom, a potom i asistencijom zemljaku Kevinu Gameiru, izblajhani Grizman zaslužio je zvanje junaka večeri i, u isto vreme, obavezao nas da 5. decembra budemo uz TV ekrane kada bude počeo rasplet u grupi u kojoj će i Karabag morati da odigra bar nerešeno sa Rimljanima, a ne samo da Madriđani pobede na "Stamford bridžu" kako bi se volšebno provukli dalje:

Atletiko - Roma 2:0 (0:0) nakon što je u terminu od 18 časova Čelsi deklasirao azerbejdžanski sastav u Bakuu rezultatom 0:4 (0:2) i obezbedio prolaz dalje - ne i prvo mesto.

Ovo je ono što je trebalo Atletiko Madridu! Velika pobeda i spektakulran pogodak čoveka koji je neophodan ovom timu da bi bio veliki! Fantastičnim makazicama Antoana Grizmana Jorgandžije su slomile otpor Rome na svom Metropolitanu i uz pogodak Kevina Gameira vratile kakvu-takvu nadu za prolazak u osminu finala Lige šampiona – 2:0 (0:0).

Ipak, Roma će za dve nedelje na svom Olimpiku imati zicer protiv Karabaga, dok sastav Dijega Simeonea mora do slavlja na Stamford Bridžu protiv Čelsija, koji neće želeti da ostane bez prvog mesta u poslednjem kolu grupne faze. U svakom slučaju, ovako nešto je bilo potrebno domaćinu da bi se konačno razdrmao, prekinuo seriju utakmica bez pobeda na svom terenu i dobio zalet za bolje igre i rezultate u nastavku sezone.

Da nije bilo tih makazica u 69. minutu vrlo verovatno ne bi ni bilo golova u španskoj prestonici, jer je Roma uspevala da iskontroliše igru i sve nalete domaćina. Ali, na taj pogodak se nadovezao i crveni karton Bruna Peresa, a potom i odlučujući pogodak rezerviste Gameira u samoj završnici meča.

Anderleht je apsolutno zaslužio da nakon večerašnje utakmice ima makar jedan bod u grupi B, ali je velikan iz Brisela je imao tu nesreću što se sa druge strane nalazi Bajern, koji je i pored toga što je možda bio i slabiji protivnik na ovoj utakmici, Konstant VandenŠtok napustio sa tri boda u džepu (1:2). Bavarci su tako sebi obezbedili šansu da u poslednjem kolu u utakmici sa Pari Sen Žermenom pokušaju da nadoknade pariskih 0:3.

Domaćin je više pretio. U prvih 45 minuta to su činili Apija, Spajić i Teodorčik, ali je ono što njima nije pošlo za nogom jeste Robertu Levandovskom na startu drugog poluvremena. Teodorčik je konačno pogodio u 63. minutu, Anderleht je ponovo pretio, ali je onda niotkuda usledila polukontra gostiju, dobar centaršut Kimiha i precizan udarac glavom Korentana Tolisoa.

Šta reći za utakmicu u Parizu, osim da Musi Dembeleu u prvom minutu nije bilo potrebno da natera mašinu Unaja Emerija na prerano zagrevanje motora, pa je onda usledilo pravo gaženje protivnika na Parku Prinčeva. Nejmar dva puta, Kabvani dva puta, Mpabe, Verati i Alves za konačnih 7:1!

Pari Sen Žermen je večeras apsolutno dominirao na terenu, ali to nije sve. Ovaj tim je ove sezone postao apsolutni rekorder Lige šampiona po broju postignutih golova u grupnoj fazi takmičenja, a ostalo je da se odigra još jedno čitavo kolo. PSŽ je stigao do brojke od 24 postignuta gola, a na drugom je ostao Dortmund, koji je prošle sezone postigao 21. Treći je Mančester junajted iz sezone 1998/1999. sa 20, koliko imaju i Barselona (2011/2012) i Real Madrid (2013/2014).

Došli, videli, usporili i uzeli bod. Bod kojim su se osigurali. Plus su Katalonci sačuvali prvu zvezdu za derbi sa Valensijom u Primeri. U utakmici u kojoj je „visila“, ali ipak sve vreme kontrolisala dešavanja na terenu, Barselona je matematički obezbedila palsman u narednu fazu Lige šampiona. I to kao pobednik Grupe D, jer je u dva susreta pokazala da je trenutno bolja od Juventusa - 0:0.

Ovoga puta nedovljno dobra da bi ga dobila kao u septembarskom okršaju, ali više nego sigurna da i bez Lionela Mesija (igrao tek od 56. minuta) izdrži nalete Italijana, u završnici ga otera od svog kaznenog prostora i pouzda se u ove sezone izvanrednog golmana Ter Štegena. Nemački čuvar mreže je u nadoknadi odbranio sjajan udarac Paola Dibale i tako izrastao u junaka utakmice koja je mogla da završi i ovako i onako, ali je na štetu ljubitelja fudbala završila bez pogodaka i golova.

Trener Ernesto Valverde rešio je da odmori Mesija i to se pokazalo kao odličan izbor, jer je sa trojicom na sredini terena (Rakitić, Inijesta, Buskets) kontrolisao dešavanja na terenu i ukrasio 126. utakmicu Andresa Inijeste u Ligi šampiona (pretekao Klarensa Sedorfa). Barsa je do vođstva mogla u prvom delu kad je Rakitić ubacio u peterac, lopta preletela i Paulinja i Luisa Suareza, niko je nije kačio, ona udarila u stativu, ali realne opasnosti po Bufona nije bilo.

Konrektniji je bio Juve. Sa Iguainom kao najisturenijim, a Kvadradom i Dibalom iza njega pritiskao je i više rizikovao, imao dosta šuteva koji su se činili opasnim. Nije vredelo. Ili je odbrana Barse sve kupila ili je na kraju sigurnin intervencijama Ter Štegen kupio lopte.

Možda i najzanimljivi detalj na meču jeste žuti karton koji je naš Milorad Mažić pokazaoPaulinju. Brazilac je sredinom prvog dela pokušao da prevari i srpskog sudiju i ceo fudbalsku svet, odglumio je faul Pjanića u kaznenenom prostoru nadajući se de će izvući penal, a dobio je više nego opravdano javnu opomenu.

Za razliku od derbija u Torinu, neizvesnog, čak i dosadnog, u Lisabonu je jedan tim igrao sjajan fudbal, za šta je nagrađen ubedljivim trijumfom. Sporting je u param-parčad razbio Olimpijakos, teoterski uništio njegove šanse da prezimi u Evropi, a sebi otvorio šansu da se čak nada i nastavku takmičenja u Ligi šampiona - 3:1.

Blistao je Bas Dost. Fenomenalni Holanđanin igra godinu kao nijednu ranije. Daje golove iz svih pozicija, u svim takmičenjima i svim rivalima. Ne bira. Tako je spakovao dva komada u mrežu nesretnog Silvija Prota i pokazao da je u sjajnoj formi. Uostalom, nema bolje ilustracije od brojeva: 38 preciznih hiceva na 40 takmičarskih utakmica u 2017, čime je ulepšao pobedu nad Olimpijakosom - 3:1.

Ubica golmana!

Dost je najpre u 40. minutu krunisao inicijativu Portugalaca i na dodavanje Želsona Martinsa izvukao se na desno krilo, odakle je pucao silovito i neodbranjivo, da bi sredinom drugog dela pokazao raznovrstnost, nadskočivši odbranu gostiju iz Pireja i glavom posle centaršuta Bruna Fernandeza osigurao ostanak bodova na stadionu „Žoze Alvalade“.

Očajno izdanje grčkog prvaka (ostao na samo jednom bodu) nije popravio ni nekadašnji napadač Partizana Uroš Đurđević (dobio šansu od 57. minuta umesto kapitena Fortunisa), dok povremeni srpski reprezentativac Jagoš Vuković nije ulazio u igru.

Barsa ide dalje kao prva bez obzira na rezultate poslednjeg kola. Upravo Sporting se nada da bi Valverde mogao da kalkukiše sa sastavom i da eventualno napravi senzaciju u gostima. Mada, Lavovima ni tri boda neće ništa značiti ako Juventus slavi u Pireju, protiv otpisanog i nedoraslog Olimpijakosa.

grupa A:

CSKA - Benfika 2:0 (1:0)
Šenikov 13, Žardel 56ag

Bazel - Mančester Jun. 2:0
Lang 89

tabela:
1. Mančester Jun. 5 4 0 1 10:2 12
2. Bazel 5 3 0 2 9:5 9
3. CSKA 5 3 0 2 7:8 9
4. Benfika 5 0 0 5 1:12 0

grupa B:

PSŽ - Seltik 7:1
Nejmar 9, 22, Kavani 29, Mbape 38, Verati 75, Kavani 79, Alves 80- Dembele 1

Anderleht - Bajern 1:2
Hani 63 - Levendovski 51, Toliso 78

tabela:
1. PSŽ 5 5 0 0 24:1 15
2. Bajern 5 4 0 1 10:5 12
3. Seltik 5 1 0 4 5:17 3
4. Anderlecht 5 0 0 5 1:17 0

grupa C:

Karabag - Čelsi 0:4 (0:2)
Azar 21p, Vilijan 36,85 Fabregas 71p

At. Madrid - Roma 2:0
Grizman 69, Gameiro 85

tabela:
1. Čelsi 5 3 1 1 15:7 10
2. Roma 5 2 2 1 8:6 8
3. Atl. Madrid 5 1 3 1 4:3 6
4. Karabag 5 0 2 3 2:13 2

grupa D:

Juventus - Barselona 0:0

Sporting - Olimpijakos 3:1
Dost 40, 67 Sesar 43 - Ođiđa 86

tabela:
1. Barselona 5 3 2 0 7:1 11
2. Juventus 5 2 2 1 5:5 8
3. Sporting 5 2 1 2 8:7 7
4. Olimpijakos 5 0 1 4 4:11 1

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar