LŠ: Čelsi u 16, Benfika se "smrzla" u Moskvi!

Fudbaleri Čelsija plasirali su se u osminu finala Lige šampiona kolo pre kraja grupne faze, dok je Benfika eliminisana iz Evrope.  Armijski topovi gruvali na minus dva u Moskvi, Benfikino zbogom Evropi! CSKA slavio sa 2:0 i nastavio borbu za nokaut fazu Lige šampiona.  Baku izgoreo posle 20 minuta: Čelsijevi penali i rafal za osminu finala! Domaćin poklekao posle jedanaesterca i isključenja Sadikova, što su gosti iskoristili i stigli do ubedljivog slavlja - 0:4.

Fudbal 22.11.2017 | 20:00
LŠ: Čelsi u 16, Benfika se "smrzla" u Moskvi!
Čelsi je plasman među 16 najboljih klubova u Evropi "overio" laganom pobedom nad Karabagom 4:0 u Azerbejdžanu.

S druge strane, CSKA je savladao Benfiku 2:0 u Moskvi, za veliki korak za nokaut fazi, dok su se Portugalci oprostili od Evrope za ovu sezonu.

"Armejci" su u potpunosti nadigrali goste iz Lisabona na moskovskom "minusu", kontrolisali su meč od prvog do poslednjeg minuta i konstantno bili pretnja po gol rivala.

Međutim, na tok meča umnogome je uticao vodeći gol CSKA iz 13. minuta, jer je strelac Georgi Šenjikov bio u ofsajdu prilikom dodavanja Bibrasa Natha.

Benfika je tražila način da izjednači u nastavku, ali su "orlovi" bili nemoćni. U desetom minutu nastavka CSKA je "overio" trijumf autogolom Žardela, posle dobre akcije Vitinja.

Srpski reprezentativac Ljubomir Fejsa je bio jedna od retkih svetlih tački u ekipi Benfike, dobio je skoro sve duele na sredini terena, ali to nije bilo dovoljno za bolji rezultat njegovog tima.

S druge strane, Benfiki nije pomogao ni ulazak drugog srpskog "orla" Andrije Živkovića, koji je u 83. minutu zamenio Eliseua.

Moskovski CSKA napravio je možda i odlučujući korak u borbi za nokaut fazu Lige šampiona. Armejci su na svom terenu pobedili Benfiku sa 2:0 u petom kolu A grupe i ostavili Orlove bez šanse da na proleće igraju neko od evropskih takmičenja. 

I jednima i drugima je ova utakmica donosila imperativ pobede. Armejcima jer se bore za prolazak u nokaut fazu Lige šampiona, a Benfici jer joj je samo pobeda ostavljala u situaciji da izbori treće mesto i Ligu Evrope na proleće.

Ali, večeras je moskovski klub bio taj koji je napadao i bio bolji rival od Benfike. Lisabonski velikan ionako ove sezone ne igra u skladu sa renomeom.

Već u četvrtom minutu je zapretio Vitinjo, a u 13. su Armejci poveli. Bibras Natho je proigrao Georgija Šenjikova i ovaj je brzo reagovao za veliku radost na CSKA areni.

Kod drugog pogotka, u 56. minutu, fudbaleri CSKA su imali dosta sreće, pošto je lopta nakon šuta Vitinja pogodila Žardela i prevarila golmana Benfike.

Čak ni posle drugog primljenog gola gostujući fudbaleri se nisu probudili iz zimskog sna u ruskoj prestonici. Naprotiv, i u završnici je CSKA bio konkretniji i može se reći da je gol visio u vazduhu.

Ljubomir Fejsa je zauzeo standardno mesto u veznom redu Benfike i odigrao svih 90 minuta, dok je Andrija Živković duel ušao u igru u 83. minutu umesto Eliseua. Supertalentovani golman Mile Svilar je zbog bolesti morao da preskoči ovu utakmicu.

Grupa A:

CSKA – Benfika 2:0 (1:0)
Šenjikov 13, Žardel 56ag

20:45 Bazel – M. Junajted

Tabela:
1. M. Junajted 4 4 0 0 10:1 12
2. CSKA 5 3 0 2 7:8 9
3. Bazel 4 2 0 2 8:5 6
4. Benfika 5 0 0 5 1:12 0

Čelsi je lagano stigao do pobede u Bakuu, a meč je prelomio detalj iz 19. minuta kada je iskusni defanzivac Karabaga Rašad Sadigov oborio s leđa Vilijana u svom kaznenom prostoru.

Sadigov je odmah dobio crveni karton, a Eden Azar sa 11 metara otvorio seriju golova londonskog tima u Azerbejdžanu.

Desetak minuta pre poluvremena Vilijan preciznim udarcem povećava na 2:0, posle sjajnog proigravanja Azara, a tačku na meč stavlja Sesk Fabregas iz još jednog penala, 20 minuta pre kraja.

Konačan rezultat postavio je svojim drugim pogotkom na meču Vilijan, pet minuta pre kraja, ovaj put na proigravanje Pedra.

Čelsi je izborio osminu finala, ali još nije završio borbu za prvo mesto u grupi. Ima dva boda više od Rome koja kasnije gostuje Atletiko Madridu, koji je pod imperativom pobede.

Počelo je burno, a završilo je ranije nego što su svi očekivali. Čelsi je bez većih problema došao do ubedljive pobede nad Karabagom u Bakuu i kolo pre kraja grupne faze takmičenja obezbedio plasman u osminu finala Lige šampiona - 0:4 (0:2).

Plavci su problema sa ratobornim domaćinom imali samo u prvih 20 minuta, a onda je portugalski sudija Manuel Souzadosudio prvi od ukupno dva diskutabilna penala na ovoj utakmici. Oba puta zbog prekršaja nad Vilijanom, posle kojih suAzar i Fabregas pogađali mrežu domaćina, ali je prvi imao znatno veću težinu, s obzirom da je nakon njega isključen kapiten Rašad Sadikov.

Da je bilo prestrogo, jeste, može se rećo i nepravedno, ali velikan iz Londona je tada poveo preko, a tačku na večerašnju utakmicu stavio je Vilijan u završnici prvog poluvremena.

Karabag je u 14. minutu uspeo i da uzdrma prečku gola Tiboa Kurtoe, ali je kasnije lopta bila pod kontrolom izabranika Antonija Kontea, koji su brojčanu nadmoć na terenu iskoristili da maksimalno sačuvaju snagu za derbi sa Liverpulom narednog vikenda.

Treći pogodak, drugi iz penala stigao je u 71. minutu, dok je pet minuta pre kraja Vilijankruniso svoju odličnu partiju izuzetno efektnim pogotkom sa ivice kaznenog prostora.

Čelsi će večeras navijati za Atletiko Madrid protiv Rome, kako bi ostao na prvom mestu u grupi C, a onda u poslednjem kolu upravo protiv Madriđana bio u prilici da overi prvu poziciju.

Grupa C:

Karabag – Čelsi 0:4 (0:2)
Azar 21p, Vilijan 36, Fabregas 71p

20:45 Atletiko – Roma

Tabela:
1. Čelsi 5 3 1 1 15:7 10
2. Roma 4 2 2 0 8:4 8
3. Atletiko 4 0 3 1 2:3 3
4. Karabag 5 0 2 3 2:13 2

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar