Ko sve konzumira cigarete iz BiH?!

Bosna i Hercegovina izvezla je u ovoj godini duvana i duvanskih prerađevina u vrijednosti od 21 milion KM, a cigarete se, sudeći po poslovnoj dokumentaciji fabrika duvana u BiH, izvoze čak i u Siriju, Kamerun, Singapur, Ujedinjene Arapske Emirate, na Sejšele i Filipine, otkriva portal CAPITAL.

Bosna i Hercegovina 21.11.2017 | 15:51
Ko sve konzumira cigarete iz BiH?!
Dokumentacija koja je u posjedu CAPITAL-a pokazuje da su proizvođači u BiH, pored pojedinih zemalja u okruženju i Evropi, pronašli način da svoje proizvode plasiraju čak i na udaljena tržišta Afrike i Azije.

Tako je Fabrika duhana Sarajevo u ovoj godini izvozila cigarete u Libiju, Irak, Singapur, Iran, Kamerun, Ujedinjene Arapske Emirate, Siriju kao i na Filipine.

FDS izvozi cigarete u Crnu Goru, Srbiju, na Kosovo, u Sloveniju, Italiju, Njemačku, Belgiju i Holandiju.

S druge strane, među najznačajnijim izvoznim tržištima Fabrike duvana Banjaluka nalaze se Crna Gora i Kosovo. Međutim, i banjalučka fabrika ima zanimljivih destinacija na koje plasira svoje proizvode, a najzanimljiviji su svakako Sejšeli.

Pored ovih, cigarete Fabrike duvana Banjaluka zastupljene su i na tržištima Španije, Makedonije, Kosova, Albanije, Turske, Italije i Bugarske.

Međutim, kao i kod izvoza nafte, o kojoj je CAPITAL nedavno pisao, stručnjaci sa kojima smo razgovarali i ovdje ističu da se postavlja pitanje ekonomske opravdanosti izvoza cigareta na tako daleka tržišta, ukoliko one tamo zaista i završe.

Prema zvaničnim podacima za nepune dvije godine iz BiH je na Sejšele izvezeno 4,47 miliona KM duvana i duvanskih prerađevina. U tom periodu u Singapur je izvezeno ovih proizvoda u vrijednosti od 1,79 miliona, u Irak 1,2 miliona KM, u Vijetnam 611.197 KM, u Ujedinjene Arapske Emirate 256.507 KM.

Zanimljivo je da se iz BiH na daleke destinacije nisu izvozile samo cigarete i duvan, već i mašine  i uređaji za preradu duvana koje su uglavnom išle na Filipine, zatim kutije za pakovanje od papira ili kartona i folije od aluminija koje su se izvozile u Kamerun.

Upravljački  kontrolori kao i ostali dijelovi za mašine za pakovanje takođe su dio onoga što se iz BiH izvozilo u protekle dvije godine.

BiH uvozi duvan iz Mozambika

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da se na listi zemalja od kojih je BiH prošle godine uvozila neprerađeni duvan nalazi i Mozambik.

Među najznačajnijim uvoznicima duvana i duvanskih prerađevina u BiH, ove godine su evropske zemlje, među kojima Srbija, Belgija, Njemačka, Bugarska, Hrvatska, Danska, ali i azijske države poput Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vrijednost uvoza duvana i duvanskih proizvoda u BiH u prošloj godini iznosila je 85,2 miliona KM, dok je u ovoj godini uvezeno 60,8 miliona KM ovih proizvoda.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Zool

21.11.2017 15:28

Svaki autobus ili putnički kombi koji ide za EU nosi jedan boks po putniku.Ako putnik ne nosi onda sofer ga zamoli da ponese kao da je njegova.E sad koliko putnika dnevno i svaki po jedan boks količina je ogromna.Razlika u ceni npr Malbora je tačno dupla.

ODGOVORITE
Name

Piksi

21.11.2017 15:47

A niko ne izvozi cigarete u Hrvatsku? Hrvati deru BiH kako stignu.

ODGOVORITE
Name

bas me briga.

21.11.2017 16:01

Hvala bogu pa ne konzumiram duvan.

Name

Nekad Bilo

21.11.2017 16:46

Nije to vise Hrvatsko,to su Britanci uzeli,Britis tabako ili tako nekako.

Name

Koo

21.11.2017 16:02

Od toliko zemlje i znanja o uzgoju duhana, mi uvozimo milionske vrijednosti. Jesmo nesposobni, kako ce nam biti bolje kad ni duhan ne znamo uzgojiti. Zaista se ponekad cudim koliko smo glupi.

ODGOVORITE
Name

Rob

21.11.2017 17:11

cigare krenu za singapu I stanu u crnoj gori I onda milo krcmi

ODGOVORITE
Name

Kosovka

22.11.2017 16:46

pa da ..

Name

Ero

21.11.2017 18:26

a ronhil

ODGOVORITE
Name

Za ERO

21.11.2017 19:02

RONHIL je u BAKINCIMA