BiH ne "proizvodi" plejmekere, mora da "kupuje"!

Skoti Vilbekin definitivno će dobiti pasoš BiH i postati sedmi američki igrač koji će zaigrati za "zmajeve".

Košarka 22.11.2017 | 19:30
BiH ne "proizvodi" plejmekere, mora da "kupuje"!
Plejmejker Darušafake Skoti Vilbekin dobiće pasoš Bosne i Hercegovine i zaigrati za reprezentaciju. 

Debi u dresu BiH trebao bi imati u februaru naredne godine kada će se igrati drugi dio kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koje je na programu 2019. godine u Kini.

"Vilbekin je popunio neophodnu dokumentaciju i pokrenuli smo proceduru za dobijanje bh. državljanstva. Riječ je o odličnom košarkašu koji će biti veliko pojačanje za nas. Vilbekin bi trebao debitovati u februaru", rekao je za "Avaz" Sejo Bukva, potpredsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Vilbekin će tako biti sedmi američki košarkaš, koji će dobiti bh. pasoš i koji će igrati za reprezentaciju. Uglavnom američki košarkaši, koji igraju za reprezentacije drugih zemalja sigurno ne igraju zbog "osjećaja pripadnosti" nekon naciji, nego zbog novca ili pasoša, koji im garantuje mjesto domaćeg igrača u evropskim ekipama.

Zanimljivo i svi prethodnici izuzev Henrija Domerkanta, igrali su na poziciji organizatora igre, što nedvosmisleno potvrđuje da u Bosni i Hercegovini postoji veliki problem sa"proizvodnjom" igrača, koji pokrivaju najosjetljiviji poziciju u košarci. 

Sve je počelo 2001. godine kada je tadašnji plej tuzlanske Slobode Terel Kestl dobio poziv da zaigra u dresu BiH. Za reprezentaciju je igrao šest godina.

Nakon Kestla za reprezentaciju je igrao Henri Domerkant, koji je nastupio na dva Evropska prvenstva, 2005. u Srbiji i Crnog Gori, te 2011. godine u Litvaniji.

Džej Ar Bremer igrao je kvalifikacije za EP 2009. godine. BiH nije prošla. Na kraju je bio i suspendovan od strane Saveza. Morao je da plati FIBA 50.000 evra kako bi mu bila ukinuta suspenzija.

Novi amerikanac u dresu "Zmajeva" bio je Zek Rajt. Pod vođstvom selektora Aleksandra Petrovića bio je dio reprezentacije, koja je igrala na Evropskom prvenstvo 2013. godine u Sloveniji.

Naredni Amerikanac bio je Di Džej Kuper. Saradnja nije dugo trajala. Zbog nesuglasica sa selektorom Duškom Ivanovićem brzo je napustio pripreme.

RENFRO OTJERAN

Nakon njega stigao je Aleks Renfro, koji je igrao na Evropskom prvenstvu 2015. godine. Duško Vujošević ga je nedavno izbacio iz reprezentacije zbog nediscipline. Naime, nakon poraza u pretkvalifikacijama za SP od Šveske, Renfro je lumpovao do kasno u noć. Vujošević to ne prašta.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar