Sjećanja na žrtve nesreća

U Republici Srpskoj prošle godine je u saobraćajnim nesrećama poginulo 130, teško povrijeđeno 703, a lakše povrede zadobilo 2. 878 lica, rečeno je u Višegradu na obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Republika Srpska 19.11.2017 | 21:45
Sjećanja na žrtve nesreća
Predsjednik AMD „Višegrad“ Radovan Lipovac rekao je da je cilj ove akcije da se podsjetimo na one koji su živote izgubili na putevima, ali i da razmislimo o materijalnoj šteti koja se mjeri milionima konvertibilnih marka.

„Prema nekim procjenama u saobraćajnim nesrećama vozilima je nanijeta šteta oko 180 miliona KM, što nije zanemarivo”, dodao je Lipovac.

On je istakao da je cilj ove akcije da se do 2020. godine smanji broj poginulih i teško provrijeđenih na drumovima za 50 odsto.

„Ovo je prilika da se podsjetimo na i 1,2 miliona ljudi čiji se životi ugase na svjetskim putevima kao i 50 miliona onih koji nastavljaju život sa teškim povredama“, rekao je sekretar Crvenog krsta Višegrad Duško Samaridžić i dodao da su upravo porodice poginulih na ovaj način počele obilježavati ovaj dan.



Samardžić je naveo da je danas provjerena spremnost svih institucija koje u ovakvim situacijama pružaju pomoć teško povrijeđenim u saobraćajnim nesrećama kao što su aktivisti Crvenog krsta, vatrogasci, medicinari i policajci.

Aktivisti Crvenog krsta učestvovali su danas u simulativnoj vježbi spasavanja dvoje povrijeđenih u automobilu.

"Mi se okupimo u prostorijama Crvenog krsta i tu vježbamo spasavanje povrijeđenih”, rekla je aktivista Slađana Simić.

Komandir Vatrogasne jedinice u Višegradu Žeko Milošević rekao je da su vatrogasci ove godine intervenisali i pružali pomoć u osam saobraćajnih nesreća od kojih se u Vardištu završila sa smrtnim ishodom jednog lica.

Osim članova AMD, vatrogasaca, medicinara iz Doma zdravlja i aktivista Crvenog krsta, na simulativnoj vježbi na Trgu palih boraca učestvovali su i pripadnici Policijske stanice u Višegradu.

R. Tasić

Komentari / 0

Ostavite komentar