EL: CSKA razbio Zvezdu, Fener izgubio od Olija!

Težak poraz Zvezde od CSKA u Areni! Crvena zvezda doživela je težak poraz od moskovskog CSKA u Beogradskoj areni u meču sedmog kola Evrolige – 85:59 (22:10, 22:17, 21:7, 20:25).  Tužno Zvezdino veče u Areni! CSKA deklasirao srpskog šampiona i sa kamatom se revanširao za prošlosezonski poraz u istoj dvorani.  Zvezdin najteži poraz u Evroligi na domaćem terenu! Ne može se samo s Ročestijem na ovakav CSKA.  Obradović će da pobesni: Olimpijakos prebio Fener u produžetku! Printezis uhvatio sve! Drugi uzastopni poraz tima iz Istanbula - 90:83.

Košarka 15.11.2017 | 21:15
EL: CSKA razbio Zvezdu, Fener izgubio od Olija!
Košarkaši Crvene zvezde doživeli su treći uzastopni poraz u Evroligi, posle obećavajućih 2-2 i pobeda nad Barselonom i Makabijem na startu takmičenja.

CSKA je opravdao status trenutnog lidera Evrolige i nagovestio da će se sredinom maja vratiti u Beograd, kada dođe vreme da se igra Fajnal for.

Crvena zvezda (2-5) - CSKA (6-1) 59:85 (10:22, 17:22, 7:21, 25:20)!

Crveno-beli posle prespavane noći lete za Atinu, gde ih u petak uveče očekuje Olimpijakos.

Srpski i regionalni šampion trenutno tako je ostao na dve pobede pretrpevši peti poraz, dok su 'Armejci' zabeležili šesti trijumf uz samo jedan poraz.

Pitanje pobednika rešeno je praktično već posle uvodnih deset minuta košarke, a ono što daleko više može da brine navijače srpskog i regionalnog šampiona, osim trećeg uzastopnog neuspeha, jeste loša igra i veoma loš šut.

Ekipa Dušana Alimpijevića pogodila je svega 19 šuteva iz igre (16/39 za dva, 3/23 za tri), a nije se istakla ni sa linije za slobodna bacanja (18/28).

Crveno-beli nisu imali odgovor na odličnu igru sjajnog sastava Dimitrisa Itudisa, jednog od najvećih favorita za trofej prvaka Evrope, dok su u fazi napada veoma teško pronalazili rešenja – ubacivši svega sedam poena u trećem periodu.

Prednost Moskovljana išla je i preko trideset poena, Zvezda se u nekoliko trenutaka koliko-toliko vraća, ali ni u jednom trenutku nije uspela ozbiljnije da zapreti.

Dvocifren učinak imali su samo Tejlor Ročesti sa 15 poena (5/5 za dva, 1/3 za tri), uz pet asistencija, i Džejms Feldin sa 12 (4/9 za dva, 1/6 za tri), a istakli su se samo još Pero Antić sa devet, Milko Bjelica sa osam, odnosno Matijas Lesor sa poenom manje.

Kod pobednika je najbolji bio Nando de Kolo sa 16 poena (7/9 za dva, 0/1 za tri). Kajl Hajnc imao je 13 poena i sedam uhvaćenih lopti, Kori Higins dodao je 12, a Serhio Ćaćo Rodriges 11 poena, ali je Španac imao i devet asistencija.

Tim sa Malog Kalemegdana nema vremena za analizu poraza jer već u petak gostuje Olimpijakosu u okviru naredne runde elitnog takmičenja.

Kao i na nekim ranijim mečevima, tokom prethodnih sezona, ekipa sa Malog Kalemegdana imala je pomoć i jednog posebnog navijača, pošto se najbolji srpski teniser Novak Đoković nalazi na svom mestu tik pored parketa, uz oca Srđana.

Prisutan je bio i, još jedan veliki navijač Zvezde i takođe teniser, Filip Krajinović, kao i prvak sveta u džudou Nemanja Majdov, a na trbinama se nalazilo i desetak navijača kluba iz Moskve.

Trebalo je da to bude praznik košarke, koji će svojim prisustvom uveličati najbolji srpski teniser Novak Đoković, međutim, izabranici Dušana Alimpijevića jednostavno nisu imali recept kako da se odupru čvrstom i uigranom moskovskom timu.

CSKA je isterao crveno-bele iz reketa, naterao ih da šutiraju spolja, često iz teških pozicija, što je doprinelo da kasnije ne pogađaju ni kada bi ostali sami. Ukupno su za tri poena šutirali 3/23.

Da to neće biti veče Bjelice, Antića i drugova, videlo se već u prvoj četvrtini, kada je sedam od samo 10 Zvezdinih poena ubacio Tejlor Ročesti. Serhio Rodrigez u svom stilu je dirigovao igrom "armejaca", Kajl Hajns dominirao na obe strane terena, a ostali pomagali koliko je bilo potrebno.

Već sredinom drugog kvartala bilo je 19:35, a onda je Zvezda serijom od 6:0 jedini put na meču nagovestila da bi mogla da se ravnopravno nosi sa favoritom. Međutim, sve je to bilo kratkog daha i serija 2:17 na prelasku druge u treću četvrtinu (29:57) pokazala je koliko je aktuelni prvak Srbije i regiona u ovom trenutku daleko od najvišeg evropskog nivoa.

Košem Hajnsa u 30. minutu CSKA je otišao na rekordnih 32:63, pa je poslednjih 10 minuta odigrano u kamernoj atmosferi.

Na kraju su Delije pesmom "Dobro znaj da uvek tu sam ja" pokušali da svojim ljubimcima podignu moral pred gostovanje Olimpijakosu, ali nema sumnje da će i tamo biti vraški teško ostvariti respektabilan rezultat.

Čudo se nije dogodilo, Crvena zvezda nije ponovila podvig iz prošle sezone, iako je verovala da CSKA može da padne. Ostaje samo gorka uspomena na najteži poraz u Evroligi na domaćem terenu i košarkaški čas iz kojeg tim sa Malog Kalemegdana mora da se izvuče velike pouke. Crvena zvezda – CSKA 59:85 (10:22, 17:22, 7:21, 20:25).

Dve godine i gotovo puna dva meseca prošla su od onog meča sa Fenerbahčeom u Beogradu i rezultata 65:88, u klupskim knjigama označenima etiketom „najteži domaći poraz u Evroligi“. Ove večeri CSKA je prekrojio istoriju i dopisao svoje ime na mestu ekipe koja je u Beogradu očitala Zvezdu najbolniju lekciju.  Ipak, više od koš-razlike brine što je Zvezda upisala treći uzastopni evropski poraz…

Crveno-beli nisu ispoštovali praktično nijednu zamisao zacrtanu uoči same utakmice – odbrana u reketu ponovo je bila slaba, rešenja iz protivničkog pika opet su bila nerešiva enigma. Na sve to, Zvezdin napadački opus bio je sveden isključivo na rešenja van reketa, gde nisu pronašli mnogo sreće. Ponajviše jer su močnom moskovskom takmacu prerano dozvolili da uđe u prepoznatljivu seriju i napuni koš tako da je komotna razlika došla još u ranoj fazi utakmice.

Šampion Evrolige iz 2016. godine rasprštio je Zvezdinu nadu već posle jednog kvartala igre, kada je već moglo da se nasluti kakva utakmica čeka crveno-bele. Ne samo da suNando de Kolo i Kajl Hajns komotno vodili CSKA do dvocifrene razlike (22:10), Zvezda je glavni problem imala u napadu pošto je protivnički bedem bio poput granita. Matijas Lesor i Milko Bjelica bili su potpuno izbačeni iz ritma, što se ozbiljno osetilo u Zvezdinoj igri. Svaki prilaz košu bio je zatvoren, što je crveno-bele nateralo da rešenja traže sa distance. Najveći teret pao je na Tejlora Ročestija, koji je ubacio sedam od deset poena u uvodnom periodu, ali i pribeležio dva faula što je treneru Alimpijeviću donelo dodatne muke.

Na talasu učinjenog na startu utakmice, kada je CSKA postavio stvari na svoje, razvijao se i ostatak meča. Moskovljanima je bilo lako da nastave pohod ka pobedi i gotovo sa pola gasa razigraju praktično sve šrafove Itudisove mašinerije. Posle De Koloa i Hajnsabrzo su ritam pronašli Voroncevič, Klajburn, Rodrigez, Kurbanov, Higins… Zvezda je bila potpuno indisponirana, razbijena u obe faze igre. A razlika je iz minuta u minut konstantno rasla…

Jer, kada sve padne samo na leđa Tejlora Ročestija, a gotovo ceo tim ostane daleko ispod željenog nivoa i proseka, teško da će moći da se pobede i daleko slabiji protivnici od CSKA. Ročesti je sa 15 poena bio najefikasniji u Crvenoj zvezdi, dok je De Kolo bio najbolji strelac CSKA sa 16 poena.

Pred trenerom Alimpijevićem je sada težak zadatak i obaveza da pronađe način kako da trgne svoje izabranike i uzdigne moral pred gostovanje Olimpijakosu u Atini.

Obradović će da pobesni: Olimpijakos prebio Fener u produžetku! Printezis uhvatio sve! Drugi uzastopni poraz tima iz Istanbula - 90:83.

Možemo samo da pretpostavimo kakva će biti reakcija najboljeg evropskog trenera u istoriji Željka Obradovića. Fener je tokom prošlog vikenda izgubio veliki derbi turskog prvenstva protiv Darušafake, a sada je dom iz azijskog dela Istanbula poharao Olimpijakos posle produžetaka - 90:83

Fener je bio prebijen spartanskom odbranom, Fener je bio inferioran u skoku. Fener u produžecima nije imao rešenje za Jorgosa Printezisa koji se osećao toliko komforno pod košem domaćina da je pokupio silne ofanzivne skokove i odveo Olimpijakos u bezbednu zonu.

Kada se podvuče crta više nego zaslužen trijumf grčkog velikana. Olimpijakos je imao bolji šut, više skokova i koncentracije u odsudnim momentima. Fener je uspeo jednom da preživi, pošto je ekipa Željka Obradovića stigla minus 11 i obezbedila produžetak. Tu je bio kraj.

Niko posle prvog poluvremena.nije mogao da pretpostavi da će Olimpijakos izvući živu glavu iz Fenerovog doma. Domaćin je na velikom odmoru imao deset poena viška (40:30), ali je onda uleteo u mašinu Brajana Robertsa. Amerikanac je bio nezaustavljiv u trećoj četvrtini, nanizao 12 poena u tom periodu (ukupno 21). Što nije pošlo za rukom Brajanu jeste centrima Olimpijakosa koji su u skupljali otpatke i posle ofanzivnih skokova dolazili do lakih poena.

Porozno je u trećoj četvrtini izgledala odbrana Fenera. Domaćin je primio 27 poena. Ponestalo je inventivnosti u napadu, pošto se Fener previše oslanjao na sposobnosti Džejmsa Nanelija. Ameriknac jeste postigao 22 poena, ali su ostali Obradovićevi aduti bili pod ključem. Uostalom Datome je ubacio samo osam, Meli je stao na 11.

Međutim i pored toga Fener je uspeo da digne glavu. Trojke Nanelija, zatim defanzivni specijali Željka Obradovića i pogođena slobodna bacanja Jana Veselog osam sekundi pre kraja doveli su meč u egal (75:75).

U produžetku nije bilo rešenja za Jorgosa Printezisa. Iskusni krilni centar je meč završio sa 18 poena i sedam skokova, ali je u odsudnim momentima bio hladnkrvan.

Marko Gudurić je na parketu proveo nešto više od 14 minuta i postigao četiri poena. Na drugoj strani Milutinov je ubacio deset poena i skupio pet skokova.

EVROLIGA - 7. KOLO:

Utorak
Makabi - Efes 72:92
/Džekson 20 - Mekolum 31, Štimac 15p, 13sk/

Panatinaikos - Himki 93:65
/Denmon 24 - Šved 17/

Baskonija - Real Madrid 105:75 
/Bobua 15 - Dončić 18/

Unikaha - Žalgiris 83:85
/Mekalum 19 - Pangos 21/

Sreda
Fenerbahče - Olimpijakos 83:90
/Naneli 22 - Brajan 21/

Crvena zvezda - CSKA 59:85
/Ročesti 15 - De Kolo 16/

Bamberg – Barselona

Valensija – Milano

Tabela:
1. CSKA 6-1
2. Olimpijakos 5-2
3. Himki 5-2
4. Fener 4-3
5. Makabi 4-3
6. Real 4-3
7. Žalgiris 4-3
8. PAO 4-3
9. Unikaha 3-4
10. Valensija 3-3
11. Bamberg 3-3
12. Efes 2-5
13. Zvezda 2-5
14. Barselona 2-4
15. Baskonija 2-4
16. Milano 1-5

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar