Crvena zvezda - CSKA: Sreda, dan za novi podvig!

"Da papir sve određuje. . . " Košarkaši Crvene zvezde upisali su prošle sezone u "Areni" jednu od najprestižnijih "recki" u Evroligi. Mogu li sličan podvig da ponove i ove sezone? Samo bez bele zastavice! Ne plaše se ni trener Alimpijević, ni njegovi izabranici velikog izazova. Milko Bjelica i Tejlor Ročesti žele da vide svakog pojedinca na delu, veruju u snagu tima. Što je bio zaštitni znak Crvene zvezde svih proteklih godina. Možda Zvezda ne treba da oseća pritisak moranja, niti da se poredi sa ekipom koja je bila trn u oku najvećim klubovima Evrope, ali može da iskoristi određene sekvence kako bi stvorila formulu za uspeh.

Košarka 15.11.2017 | 14:30
Crvena zvezda - CSKA: Sreda, dan za novi podvig!
Crvena zvezda mts - CSKA Moskva!

Beogradska arena ponovo će biti otvorena za evroligaški meč crveno-belih, na koji ove srede dolazi sedmostruki šampion Evrope.

U najavi meča, šef struke crveno-belih Dušan Alimpijević naglasio je da goste iz Moskve mnogi "već vide" na Fajnal-foru.

"Ulazimo u prvu u nizu utakmica izuzetno teškog rasporeda. Ekipa CSKA ima moćan roster, gde ne možete naći nijednu slabu kariku. Imaju 12 fenomenalnih igrača i prema mom mišljenju, uz Fenerbahče i Olimpijakos, to predstavlja ekipu sa najvišim ambicijama", izjavio je trener Zvezde.

Crveno-beli su u uvodnih šest kola ostvarili skor 2-4, a "armejci" 5-1. Moskovljani zato dolaze u Beograd kao lideri tabele, koji su u tri od poslednje četiri uzastopne pobede postizali skoro 95 poena u proseku. Ekipa Dimitrisa Itudisa tako je ostvarila trenutno najduži niz trijumfa u Evroligi i pred Zvezdinom publikom ima ambiciju da tu seriju produži, o čemu su dan pre meča govorili i grčki stručnjak i iskusni centar Moskovljana Kajl Hajns.

Posmatrajući pojedinačni kvalitet ruskog šampiona, važan je podatak da su tokom serije pobeda uz Nanda De Koloa (22 poena u proseku) još petorica postizala dvocifreni broj poena - Vil Klajburn (ex Darušafaka), povratnik iz NBA Serhio "Ćaćo" Rodrigez, bivši centar Olimpijakosa i Reala Otelo Hanter, kao i tandem starosedalaca - Andrej Voroncevič i Kori Higins.

Nekadašnji plejmejker Partizana, Francuz Leo Vesterman, neće igrati u Areni zbog oporavka od operacije kuka.

Alimpijević neće imati potrebu da dodatno motiviše ekipu, "osveženu" u pobedi protiv FMP-a, u kojoj od standardnih nisu nastupili Pero Antić, Branko Lazić i Milko Bjelica.

"Protiv FMP-a smo odmorili neke nosioce i sada konačno imamo sve igrače na raspolaganju. Vrlo je značajna stvar to što smo imali nekoliko dana za trening, a najznačajnije je da se oporavimo. Na utakmicama kao što je ova protiv CSKA nije teško motivisati igrače. Igrate protiv ekipe koja spada u četiri najbolje u Evropi i sigurno neće nedostajati motiva da se uporedimo sa najboljima", rekao je Alimpijević, pa dodao:

"Kao što sam i rekao u najavi nekoliko puta, da je na papiru sve određeno ne bi se dogodile utakmice kakve su bile protiv Barselone i Makabija".

Alimpijević je zamolio navijače da podrže njegov tim i poručio:

"Mislim da su čuda moguća, a nama niko ne može zabraniti da čuda sanjamo".

"Videli ste protiv Makabija i Barselone..."

"Prošli put su neke stvari koje sam govorio na konferenciji izvučene pogrešno iz konteksta. Mislim da u našem pristupu da se ništa menja. Izuzetno poštujem svakog koji dolazi na naše utakmice. Naravno da nam znači podrška, donosi nam neverovatnu energiju i snagu. Ključna je naša igra, ali podrška nam mnogo znači. Videli ste protiv Makabija i Barselone kako nam podrška znači i koliko igramo hrabrije uz njih. Nama je podrška potrebna da bismo došli na nivo koji je bio po završetku prethodnog ciklusa. Mislim da ima razumnih ljudi koji to u potpunosti razumeju. Mislim da većina razume to na početku sezone, a jasno je i da rezultati značajno utiču na posetu", rekao je Alimpijević.

Tek što se jedan ciklus završi, Crvena zvezda mora da okrene novi list kako bi otvorila sledeće poglavlje i započela novu seriju teških utakmica u kratkom vremenskom periodu. Četiri utakmice u osam dana. To je ono što čeka crveno-bele. A sve polazi od dolaska verovatno najtežeg evroligaškog gosta - moskovskog CSKA (TV Sport klub, 19.00).

Veruje trener Dušan Alimpijević da su čuda moguća i da Crvena zvezda u najvećoj dvorani na Balkanu može da ponovi veliki podvig prošlosezonske generacije. Ali, svestan je i sam kakav će takmac izaći večeras pred njegov tim. Da za rušenje najbolje evropske ekipe u ovom momentu treba mnogo više od jake želje i čvrstog stava da se evropski velikan baci na kolena.

Nije to sada Crvena zvezda iz prošle sezone, niti su to igrači sa trenerom koji je godinama gradio uspešan sistem. Ali, ne treba tako ni da bude. Svaki novi početak ima svoje uspone i padove, ali i važne lekcije koje uči na putu do uspeha. Tako je bilo prethodnih godina, tako je i sada, posebno kada crveno-beli dres nose sedmorica debitanata u Evroligi.

Zato Crvena zvezda ni ne treba da oseća pritisak moranja, ali ni da pred CSKA izađe s belom zastavicom. Stav mladog stručnjaka je pravi - treba verovati u čuda i treba razmišljati da CSKA može da padne u Beogradskoj Areni. Jer, tako razmišljaju pobednici. 

Ne plaše se ni trener Alimpijević, ni njegovi izabranici velikog izazova. Milko Bjelica i Tejlor Ročesti žele da vide svakog pojedinca na delu, veruju u snagu tima. Što je bio zaštitni znak Crvene zvezde svih proteklih godina. Možda Zvezda ne treba da oseća pritisak moranja, niti da se poredi sa ekipom koja je bila trn u oku najvećim klubovima Evrope, ali može da iskoristi određene sekvence kako bi stvorila formulu za uspeh.

Počev od strahovite odbrane, najbolje u dosadašnjem toku sezone. Timski, neustrašivo  i bez preteranog respekta. Da škripa patika napravi zaglušujuću buku i da svako ostavi poslednji atom energije. Da se uspostavi kontrola skoka, zakrpe rupe u reketu i pronađe rešenje za odbranu centralnog pika (...), da Pero Antić ponovo bude general crveno-bele vojske i povede je hrabro u nepoznato. Zvezdi treba i napad na nivou mečeva sa Makabijem i posebno Barselonom. Da ne zavisi sve samo od trilinga Ročesti - Feldin - Bjelica, da se Džejms Feldin probudi baš kao protiv Makabija i da ga Matijas Lesor isprati svojim nebeskim skokovima i ogromnom energijom. Odavno Crvenoj zvezdi nedostaje da vidi nešto konkretnije u napadu od Nemanje Dangubića, ili Nikole Radičevića, da Ognjen Dobrić probije barijeru i opet pogađa kada treba.

I pored svega na šta smo ukazali, Zvezdi niko ne garantuje pozitivan ishod. Kada na klupi imaš stručnjaka iz reda evropskog krema, dva strašna košarkaška asa u likovima Nanda de Koloa i Serhija Rodrigeza, pa stene u reketu kakve su Kajl Hajns i Otelo Hanter, ili polivalentnog Vila Klajburna, klupu kakvu bi poželeo svaki tim i najefikasniju ofanzivu u Evropi... Malo šta zavisiti od tebe.

To nas upravo vraća na konstataciju s početka teksta - Zvezdi je potrebno da se poklopi mnogo toga da bi se borila za pozitivan ishod. Ali, niko ne može da joj zabrani da veruje i tako čuva pobednički duh!

Crvenoj zvezdi ne bi trebalo niko ni da zameri ako konačni ishod ne bude povoljan. Na kraju, sve će se ovo pamtiti kao velika škola za novu generaciju, kakav god ishod bio... 

Sudije: Danijel Jerezuelo (Španija), Are Haliko (Estonija), David Romano (Izrael).

Sastav CSKA:

1. Nando De Kolo, bek (1987, 196 cm)
7. Vitalij Fridzon, bek (1985, 195 cm)
9. Leo Vesterman, plejmejker (1992, 198 cm)
11. Semen Antonov, krilo (1989, 202 cm)
13. Serhio Rodrigez, plejmejker (1986, 191 cm)
20. Andrej Voroncevič, krilni centar (1987, 207 cm)
21. Vil Klajburn, krilo (1990, 201 cm)
22. Kori Higins, bek (1989, 196)
30. Mihail Kulagin, plejmejker (1994, 192 cm)
31. Viktor Hrijapa, krilni centar (1982, 206 cm)
41. Nikita Kurbanov, krilo (1986, 202 cm)
42. Kajl Hajns, centar (1986, 198 cm)
44. Otelo Hanter, centar (1986, 203 cm)
77. Alan Makijev, centar (1991, 210 cm).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar